Gari (ingelegde sushi gember)

Gari, sushi gingerHoe heet het?
Gari (ガリ), amazu shoga, sushi ginger, sushi gember, gembervlokken in azijn.

Wat is het?
Gari is jonge gember, ingelegd in een beetje zout en meer azijn met suiker. Hoe jonger de gember, hoe mooier roze die kleurt. Oude gember blijft gewoon geel. Fabrikanten helpen het proces dan een handje met rode kleurstof.

Hoe te gebruiken?
Gari eet je tussen gangen of hapjes (met name sushi en sashimi) door om je smaakpapillen te neutraliseren.

Tips, weetjes & recepten

  • Niet verwarren met Beni shōga, dat is knalrode gember, ingelegd in umezu (Japanse pruimenazijn)
  • Recept: 200g jonge gember schillen, in flinterdunne plakjes snijden op een mandoline, inwrijven met 1 theelepeltje zout en een uurtje in laten trekken. Droog de gember met wat keukenpapier en schep in een schoon, uitgekookt jampotje. Kook 300ml rijstazijn met 100ml suiker of zoveel in die verhouding als je denkt nodig te hebben om de gember te bedekken. Bedek de gember met de nog hete vloeistof. Laat afkoelen, doe de deksel erop en zet in de ijskast. Na 24 uur eetbaar, daarna nog weken houdbaar.
  • Echt jonge gember (shin shoga) lag ooit standaard in de schappen van Amazing Oriental, maar heb het al een hele tijd niet meer gezien. Je kunt ook gewone verse gember gebruiken en als je geen bleke gari wilt een (half) blaadje rode shiso toevoegen. Niet traditioneel, wel praktisch.
  • Klik hier voor: alle sushi benodigdheden op een rijtje.

Wat is er zoal te koop?


 Zakje ingelegde gember
merk: Shin-Shin
land van herkomst: Japan
etiket: Gembervlokken in azijn, Shin-Shin Amazu Shoga
ingrediënten: Gember, water, azijn, zout, zuurteregelaar E330, suiker, conserveermiddel E202, kleurstoffen E110 & E129
prijsindicatie: € 1,30 (50g)

Amazu shoga, ingelegde gember

merk: Obento
land van herkomst: China
etiket: sliced pickled ginger, amazu shoga
ingrediënten: gember (62,5%), water, azijn, suiker, zout, voedingszuren (E330, E260), conserveermiddel (E202), antioxidant (E300), zoetstoffen. Dit product bevat fenylalanine.
prijsindicatie: € … (100g)

Reacties

Gari (ingelegde sushi gember) — 4 reacties

  1. Ik heb zelf gari gemaakt, veel te veel…..kan ik het ook invriezen?
    Ps. De grote houten kommen om sushi rijst te scheppen zijn in Amsterdam te koop (Dun Yong).

  2. Ik heb het zelf nooit ingevroren en ik heb het idee dat de meningen erover verdeeeld zijn. Op zich zou je gari al heel lang in de koelkast moeten kunnen bewaren. Kun je niet een klein beetje invriezen. En na 2 dagen ontdooien om te kijken wat het met de structuur heeft gedaan? Als het resultaat je bevalt kun je de hele bups invriezen. Misschien in een ijsblokjesbak?

    PS. Ja, die houten schalen voor sushirijst (hangiri) zie je gelukkig steeds vaker. Toch heb ik er zelf nog geen aangeschaft. Misschien als ik er ooit nog eens een post aan wijdt.

  3. Hoi,
    Kook 300ml rijstazijn met 100ml suiker, de hier bedoelde 100ml suiker moet 100gr suiker zijn?

  4. Ik weet niet meer waar ik dit recept vandaan heb, maar ik denk dat het gewoon 100ml is hoor. Lekker makkelijk, alles in een maatbeker afmeten. Toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *