Verschil komijn, karwij, venkel, anijs enzo

Komijn, karwij, kummel, anijs, venkel, het valt soms niet mee om al die zaadjes uit elkaar te houden. Zeker als er dan ook nog zwarte komijn blijkt te bestaan of zoiets als ajowan. Ze lijken ook zo op elkaar, wat niet gek is want ze behoren tot dezelfde familie: de schermbloemenfamilie.

Verschil Karwij, komijn, anijs, ajowan, venkel

Hierboven zie je de verschillen.
Hieronder lees je de verschillen:

Karwij / kummel (Carum carvi)
Smaak: als komijn, maar sterker.

Komijn / djinten (Cuminum cyminum)
Smaak: tsja, als komijn, denk aan komijnenkaas.

Zwarte komijn / kala jeera (Bunium persicum)
Smaak: aardser dan komijn, zoeter. Wel sterk, dus gebruik maar een beetje.

Anijs (Pimpinella anisum)
Smaak: “beschuit met muisjes”, dat kent iedereen.

Ajowan / ajwain (Trachyspermum ammi)
Smaak: als karwij (en thijm), alleen dan nog weer veel sterker. Overheerst snel.

Venkel (Foeniculum vulgare)
Smaak: als beetje als anijs, maar zachter, zoeter, grassiger.


En verder nog:

  • Ook verwarrend: al ziet het er heel anders uit, Nigelle zaad wordt nogal eens verward met zwarte komijn. Klik hier voor beide post zwarte komijn & nigella onder elkaar.
    Zo ziet nigella zaad eruit:
    Zwarte komijn / Nigella
  • Anijszaad niet te verwarren met steranijs. Aziatische recepten vragen vrijwel altijd om steranijs, niet anijszaadjes, laat staan anijsblokjes.
    Zo ziet steranijs eruit:
    Steranijs
  • Klik hier voor een overzicht van : alle schermbloemigen (op deze site) op een rijtje.

Reacties

Verschil komijn, karwij, venkel, anijs enzo — 15 reacties

  1. Persoonlijk vind ik karwij niet alleen sterker dan komijn, het is ook echt anders met een verschil dat ik in slecht Nederlands zal omschrijven als ‘mintier,’ het is ook minder ‘aards.’ Ik zou me komijnekaas ook niet kunnen voorstellen met karwij eigenlijk.

  2. Bedoel je met hele anijszaad steranijs? Deze: steranijs

    Of bedoel je met hele anijszaad ongemalen anijszaadjes? Deze:
    Anijszaad.

    Beide kun je in de grote toko’s wel kopen. In de kleinere toko’s vaker alleen die steranijs. Ik weet niet waar je woont, maar hier is een adreslijst van toko’s in Nederland.

  3. Heb je site gevonden via zoeken op adressen van aziatische voedingsmiddelen. TOF – ik ben blij dat ik je site nu ken… staat al bij favorieten…
    Als ik wat meer vrije tijd heb, loop ik er zeker door en zal je wellicht méér reacties kunnen verwachten.

    Alleen dit wou ik nu meegeven…
    iets wat heel goed gaat, gezien ik alleenstaande ben en uit werken moet… zo kan ik ook af en toe genieten van een kruidenkaas, zonder een ganse verpakking te moeten kopen, want zo eet je allicht een week hetzelfde broodbeleg. Veel kruidenkazen kosten trouwens ook meer dan gewone kazen… maar daar heb ik nu geen problemen meer mee, ik los dat op door eerst bvb de komijnzaadjes of gemalen kruiden op mijn boterham te strooien en dan een plak gewone kaas er bovenop te leggen… of als je meer kruiden wil proeven, eerst de kaas en dan de kruiden erop… mmm echt de moeite om eens te proberen, met de kruiden die je zelf lekker vind !!
    Hilde

  4. Nou, ik ben bang van niet. Maar ik ben niet echt de juiste persoon om dit aan te vragen. Als zijn reactie op anijs en venkel redelijk mild is zou je het gewoon eens uit kunnen proberen. Met een beetje. (verstopt in zijn eten ;-))

  5. Zie je wel, typisch vrouwelijk, een man langzaam vergiftigen :-D

  6. Ik ben hier terecht gekomen op zoek naar info over alle zaden die op elkaar lijken. Nu heb ik thuis ook zwarte komijn, die ziet er net als op de rest van internet, uit als zwart sesamzaad.
    Wat is het verschil tussen jouw zwarte komijn en die van : Google.

  7. Hi, Mark. Dat is wat ik verderop in de post ook aangaf dat verwarrend is: al ziet het er heel anders uit, Nigelle zaad wordt nogal eens verward met zwarte komijn. Klik hier voor beide post zwarte komijn & nigella onder elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *