Hoe heet het?
Chinese knolraap, schotel-knolraap, ronde radijs, Chinese turnip, Brassica rapa L. ssp. rapifera Metzger. In Zhejiang heten ze: 盘菜 / páncài / pan cai of specifieker: 温州盘菜 / Wēnzhōu páncài. In Jiangxi heten ze 扁萝卜/ biǎn luóbo of 碟子萝卜/ diézi luóbo. Letterlijk steeds iets van schotel, platte of bord radijs. Bij de Amazing Oriental noem(d)en ze ze: rettich rond pan choi.
Wat is het?
Pan cai is een Chinese variant van de knolraap ( Brassica rapa ), gekweekt in of rond Wenzhou in het Oosten van China. Zo’n 15-20 cm doorsnee, maar plat, als een ingezakte pudding. Mooi wit, met een gave, zachte huid. Ik weet eerlijk gezegd niet meer hoe een gewone knolraap smaakt, maar deze deed me denken aan rettich, maar dan milder en zachter. Lekker!
Hoe te gebruiken?
Gewoon zoals je knolraap (of rettich) zou gebruiken. Wassen of dun schillen, rauw in salades, of even gestoofd in stoofschotels. Ook lekker om in te maken, ik maakte er kimchi van.
Tips, weetjes & recepten
- Recept: Chinese knolraap kimchi
- Er is niet zo veel informatie te vinden over deze knolraap, dus aanvullingen of correcties zijn welkom
Wat is er zoal te koop?
merk: vers op de groente-afdeling land van herkomst: China gekocht bij: Cheung Kong Rotterdam prijsindicatie: € 2,25 p/kg |
Chinese knolraap, rettich- of knolselderij-puree : (1) 250 gr. van deze groente in blokjes snijden en in 4 eetlepels water op vol vermogen koken. (2) 75 gr. rijst in 1 dl. melk (evt. water toevoegen) koken, 2 eetl. creme fraiche of Turkse yoghurt toevoegen, peper, zout, kaneel naar smaak. (1) en (2) samen op vol vermogen pureren, parmiggiano reggiano-kaas erover strooien en voor het serveren 4 minuten verwarmen. Buon appetito !