Tip: julienne snijder voor lente-uitjes

lentie-ui julienne snijden

Julienne (dat is in reepjes) gesneden lente-ui ziet er soms niet alleen leuker uit dan in ringetjes gesneden lente-ui, het is in sommige gerechten ook gewoon praktischer: in een Pekingeend pannenkoekje bijvoorbeeld of op een belegd broodje is de kans kleiner dat er een reepje lente-ui afvalt dan dat er ringetjes lente-ui alle kanten op rollen. Ook als je een gerecht met stokjes eet in plaats van bestek eten reepjes vaak handiger dan ringetjes.

Maar het is altijd zo’n klus: eerst snij je de lente-ui in stukjes van 5 cm. Die halveer je, leg je op hun ruggetje (bolle kant beneden) en snijd er zo dun mogelijke reepjes van (zie ook dit filmpje). Vooral als je een flinke hoeveelheid nodig hebt is het veel werk. Maar daar is nu dus de lente-ui-julienne-snijder voor uitgevonden! Met 1 of 2 lange halen raus je een hele lente-ui in reepjes. Daarna nog even in stukken van 5 cm snijden en klaar is kees!

Ik kocht mijn mesje online (hier) voor een euro. Daar kun je je geen buil aan vallen.


Reacties

Tip: julienne snijder voor lente-uitjes — 25 reacties

 1. Eigenlijk lijkt het mij wel een handig ding. Vooral omdat hij niet te groot is.
  Maareh, waar ik nou echt nieuwsgierig van word, hoe heb je tussen de 800.000 keukenartikelen die je via die site kan krijgen, nou deze snijder gevonden?
  Kijk, dat fascineert mij dan weer.

 2. Haha, nou, ik kan dus heel goed googelen. Zelfs op zo’n dramatisch slechte site als “Alibaba”. ;-)
  Als ik weet dat iets bestaat dan vind ik het, al is het in het Chinees! Maar zo moeilijk was het dus niet in dit geval. Ik had een plaatje gezien.

 3. Nog afgezien van ‘veel werk; vind ik het lastige bij bosuitjes vooral ook dat ze zo glibberig aanvoelen en daarom knap lastig tot julienne te snijden zijn. Ben dan ook zeer in mijn nopjesmet tooltje van wel een hele euro! :) Eet momenteel alleen wel dusdanig veel bosui dat ik nu maar een stukje achtertuin heb afgezet voor eigen bosui-kweek! :D

 4. Ach, je speelt voor kok en dan van een simpel bosuitje geen julienne kunnen snijden?
  En dan weer zo’n nutteloos apparaatje aanschaffen.
  Enne, “glibberig” bosuitje?
  Wel eens er aan gedacht om het vliesje er af te halen?

 5. “Weer zo’n nutteloos apparaatje”?
  Schaf jij vaak nutteloze apparaten aan dan, Ed?

  Nah, ik ben normaal gesproken niet van de snij-hulpmiddelen. Met een koksmes en een beetje handigheid gaat alles sneller en vooral beter dan met welke uien of tomatensnijder dan ook. Maar lente-uitjes vormen gewoon een uitzondering. Ik ben het eens met Ilona, ze glibberen, ze krullen, ze zijn gewoon onwijs irritant om julienne te snijden. Al doe je nog zo je best, echt mooi en regelmatig worden ze niet. (julienne van gember, prei, komkommer, chilipeper, het maakt me allemaal niet uit, dat doe ik in een handomdraai, heb ook wel eens complimenten gekregen van een chef, maar lente-ui is gewoon kut. Zo kut dat ik dus vaak uit gemak kies voor ringetjes….)

 6. Robin, zulke apparaten schaf ik mij dus nooit aan.
  Geen pasta dinges, geen eieren door vieren snijder etc,etc.
  Goed, ok, ’t gaat niet zo lekker met zo’n bosuitje.
  Maar ten eerste een vliesdun Japans office mesje
  glibberige vliesje van het uitje halen, in de lengte doormidden snijden,
  platte kant op de plank en dan rustig en beheerst snijden.
  Makkie, enne complimenten? Die geef ik jou toch ook? :-D

 7. Ik heb hem ook besteld :-) Ik was een beetje huiverig voor sites als alibaba, maar als hij bij jou is aangekomen komt het vast goed. Als hij er over een maandje is, kom ik je mijn ervaringen vertellen!

 8. Ik heb tegelijkertijd een heleboel andere dingetjes besteld, omdat ik het zo zonde vond om dat ene mesje helemaal uit China te versturen. Maar dat bleken uiteindelijk allemaal verschillende orders van verschillende leveranciers. Twee weken lang feest hier met elke dag een pakje bij de post. :-)

  Alles is aangekomen. Ik was soms een beetje teleurgesteld in de kwaliteit, maar aan de andere kant was de prijs daar dan ook naar. Goedkoop dus. Maar verder een prima service. Als je een klacht hebt of niet tevreden bent is het volgens mij heel gemakkelijk om een refund te krijgen of een nieuwe/andere opgestuurd te krijgen.

 9. Chinarotzooi, dus.
  Koop toch es een keer wat degelijks :-)

 10. Ongelofelijk he? Voor een euro maakt iemand het, stuurt het op en dan wordt het hier ook nog aan je deur bezorgd. Gekkenhuis! :-)

 11. Die “iemand” zijn mensen die van s’morgens 6 tot s’avonds 10 uur moeten werken voor 2x niks.
  Voor dat 2x niks produceren zij dan ook goedkope klotespul wat je na kort gebruik in de kliko kan flikkeren.
  Maar ja, jij houd niet van degelijke spullen hè.

 12. Zeg Eduardus, kun je misschien je frustraties elders etaleren. Kom namelijk hier eens kijken en wordt dan gelijk met zo’n driftkikker als jij. Daar zit ik nu echt niet op te wachten.

 13. Ik denk dat hij het niet slecht bedoeld, Robertus. Ed zit altijd een beetje advocaat van de duivel en oude mopperkont te spelen. Hij lijkt wel een driftkikker, maar dat valt best mee.

  En euh, Eduardus, dat zogenaamde degelijk spul wordt door diezelfde mensen gemaakt die van ’s morgens 6 tot ’s avonds 10 uur moeten werken voor 2x niks.

 14. Enne, euh, euh, mijn spullen worden dus niet in China of Paki gemaakt hoor, ech nie.
  Messen gefabriceerd bij onze oosterburen en ook uit Japan, topspul.
  Pannen Le Creuset en Staub, aardewerkspul geen Ikea, China dus.
  Nee, nee, nee, Robin, geen stoute opmerkingen maken hoor.
  Ik weet wat ik koop en waar het vandaan komt.
  Geldt ook voor de supermarkt.
  En dank dat je het even voor mij opnam, je weet, ik ben een zeer vriendelijke oude baas, maar ik hou wel van een beetje porren :-D

 15. Ja, maar het “probleem” is dus dat alle andere mensen die hier lezen dat niet weten. En die denken dus dat je ruzie zit te zoeken. :(

 16. Beste Robin,
  Heb je enig idee of ik ergens in Nederland het bord “Banana Leaf Tray” van groene melamine kan kopen? Ik wil het gebruiken voor bijvoorbeeld nasi padang, zoals ik dat vaker in Singapore en Maleisië heb gezien.

 17. Nog even dit. Het “groene bananenbladbord” heb ik weliswaar op Ali Baba gevonden maar ik wil er geen 3000 ofzo kopen. Vandaar dat ik dacht; misschien dat Robin weet waar ik er een paar kan kopen.
  Groet, Erik

 18. Messen uit Japan,Duitsland, Creuset Pannen,etc.(denk ik)geen spullen van Ikea,natuuurlijk.Dus niet Alleen een ,,zeer,, vriendelijke oude baas,maar ev.ook een ,,rijke,,driftkikker?Kookt Uwe Heiligheid zelf?

 19. Oh oh,Robin, heb ik iemand,die ik waardeer gepeinigt.Maar ,toch,war kookt Deze ,,zeer,,vriendelijke etc.Waardeer vooral jullie heen en weer .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *