Kijktip : The Yunnan Girl

The Yunnan Girl
The Yunnan Girl Dianxi Xiaoge is een jonge Chinese vrouw die in 2016 haar baan in de stad om familieredenen moest opzeggen om terug te keren naar haar geboortedorp in de provincie Yunnan. Yunnan is een van de mooiste, groenste provincies van China en grenst in het Zuiden aan Myanmar, Laos en Vietnam. Je kunt je voorstellen dat al die invloeden bij elkaar een bijzondere, unieke keuken oplevert. Dianxi besloot filmpjes te maken om de Yunnan keuken te promoten in de hoop dat mensen (haar?) Yunnan producten zouden gaan kopen.

Haar filmpjes op youtube: 滇西小哥.

In elke aflevering van zo’n 5 minuten staat er één ingrediënt centraal waar ze vervolgens een of meerdere gerechten mee maakt, alles “from scratch”, zoals ze dat al eeuwen doen. Ze snijdt de Chinese bieslook uit haar tuin, draait een kool van het veld, plukt lotusbloemen in het water (vangt daar ook vissen met de hand), klimt in bomen om vruchten of bloemen te plukken. De kippen slacht ze zelf (buiten beeld), een varken wordt gezamenlijk geslacht. Ze graaft zoete aardappelen, konnyak wortel en gember uit, gaat op zoek naar paddenstoelen, je ziet haar sjouwen met pompoenen of bundels mais of soja. Ze maalt haar eigen meel tussen twee molenstenen, ze fermenteert groenten, tofu of vlees op speciale matten en legt ze in prachtige aardewerken potten in, maakt haar eigen wijn en likeur in glazen bokalen, gebruikt bladeren in plaats van vetvrij papier, maakt bakvormen van bamboe en snijdt haar eigen saté prikkers, gebruikt zinken emmers, stenen vijzels, houten lepels en een keur aan bamboe gevlochten manden en schalen. Ze droogt ingrediënten op het dak, staat soja te dorsen op de stoep voor het huis, blaast een varkensblaas op met een bamboe mondstukje. Het is betoverend en verslavend om naar te kijken. Zo mooi, zo leuk en het water loopt je in de mond.

In december postte ze een interviewtje (klik om te zien) waarin ze vertelt hoe het allemaal zo gekomen is. Maar toch vraag ik me af, is dat wel echt? De cameravoering, het perfecte plaatje, geen plastic teiltje in beeld. Worden we niet een beetje voor de gek gehouden en is het niet gewoon één grote promotiefilm van de plaatselijke VVV? Nadat ik vergelijkbare filmpjes tegenkwam van andere keukens twijfel ik nog meer of betere gezegd niet:
Over de Sichuan keuken: Li Zi Qi
Over de Vietnamese keuken: CỔ PHONG MỸ THỰC
Over de Hubei (ik gok maar wat) keuken: 二米炊烟
Nog een back to nature meisje: 南方小蓉
En hoera, een back to nature jongen : 伍阿哥視頻. Gelukkig wel gewoon met hond en aandoenlijke grootmoeder, je moet niet teveel willen afwijken van het format. *grin*

Ach, nou ja, wat geeft het ook. Nigella Lawson filmt ook in een nepkeuken, met nepvrienden en rijdt in een nepbus, maar toch zou ik wel willen weten hoe dit zit. Zit er een productiemaatschappij ander, is het een trend, is het reclame, wat is het?


Reacties

Kijktip : The Yunnan Girl — 4 reacties

 1. Ik blijf ook kijken. Ook naar die andere meiskes. Bij veel dingen denk ik, “Dat staat erop. Oh, dat staat er ook op. Oh, wat een gekke vertaling, bijvoorbeeld lettuce, dat is stengelsla. Oh, moerbeien, grappig. En toch ook wel, hee, dat kennen we hier volgens mij niet”.

 2. Het ziet er allemaal enorm idyllisch uit, zeer inspirerend wat mij betreft, maar inderdaad bijna té gelikt.
  Aan de andere kant, als ik alleen al een foto van erwtensoep maak doe ik ook mijn uiterste best om het niet op de zoveelste babyluier te laten lijken ;-)

  Dit zal in in scene gezet zijn, maar zijn niet bijna alle kookprogramma’s nep? Koken tijdens een talkshow?
  Neem de immer olijke kok/patissier/koekenbakker Danny Jansen… Die gebruikt zaken als soja- hoisin- of teriyakisaus en neemt rustig volle kopjes waar het eetlepeltjes zouden behoren zijn. Schier oneetbaar zout, dat zie ik zo…
  Een uitzondering is wellicht de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus. Dat is gemoedelijk en laat gewoon zo’n beetje het kookproces zien.

  De Yunnan Girl laat wel weer de essentie voelen. Geen opsmuk. Puur, en ook groente doen volledig mee. Hier heb ik eigenlijk meer aan dan een vaak toch weer tegenvallend restaurantbezoek.

  Wat is die site een contrast met de pagina Aziatisch eten van de Aldi folder van deze week. Kant en klaar potjes en Azië behelst India tot Japan. ;-)

  Allemachtig, die aflevering van kip met chilipepers. (eigenlijk was het meer andersom ;-) Hoe krankzinnig heet zal dat niet geweest zijn? En dan heeft de provincie Sichuan de naam… Volgens mij trekt de gemiddelde Chinees (aan de kust) dit absoluut ook niet!

 3. Bedankt voor de tip! Deze filmpjes doen me om de een of andere reden denken aan de Netflix serie Chef’s Table. Iedere aflevering een chef-kok van ergens in de wereld, die meestal teruggaat naar traditioneel voedsel, recepten en kookmethodes van eigen land/streek. En het eten / bereiden wordt er net zo jummie gefilmd als in deze Chinese serie. Misschien is het inhaken op die wereldwijde foody trend van “terug naar de roots”.

  In China wordt zo ongeveer alles wat gepubliceerd wordt in scène gezet, want China…. Daar kun je niet eens ongecensureerd You Tube filmpjes publiceren volgens mij.

  P.S. Robin jouw site is GEWELDIG, uniek, ik heb er al zoveel info en lekkere recepten uit gehaald. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *