Kopi Loewak

Kopi Luwak (Loewak koffie)
Hoe heet het?
Kopi loewak, civetkoffie, civet coffee, kopi luwak (Indonesië), kape alamid (Filipijnen), weasel coffee / cà phê Chồn (Vietnam).

Wat is het?
Kopi betekent koffie en de loewak is een civetkatachtig nachtdiertje dat graag vruchten eet, waaronder ook koffiebessen. Een loewak kiest de beste koffiebesjes uit om op te peuzelen en poept daarna de enigzins gefermenteerde koffiebonen onverteerd weer uit. De pindarotsachtige drolletjes worden verzameld, de bonen van viezigheid en vliesjes ontdaan en net als gewone koffiebonen gebrand. Een kopje koffie van deze bonen smaakt in de eerste plaats gewoon naar koffie, maar dan lekkerder, minder bitter. Verder ligt het er maar net aan welk soort koffiebonen de loewak gegeten heeft. Door het arbeidsintensieve productieproces is dit de duurste koffie van de wereld.

Hoe te gebruiken?
Net als gewone koffiebonen maal je ze fijn en zet er koffie van. Leuk als afsluiting van een lekkere, Indische maaltijd.

Tips, weetjes & recepten

  • Jammer genoeg is de tijd dat men het bos in trok om de luwak drolletjes te verzamelen lang vervlogen. Tegenwoordig worden de arme diertjes in kooien gehouden en op een dieet van koffiebonen gezet. Voor wie meer over deze wantoestanden wil weten, zie deze : website tegen kopi luwak
  • Men is druk bezig om dit fementatieproces na te bootsen zonder dat arme diertje, maar volgens mij is die koffie nog niet op de markt.
  • Lees meer (romantische) verhalen over de loewak en zijn koffie: www.hofjevanwijs.nl

Wat is er zoal te koop?


Kopi Luwak van de Koffietuin

merk: De Koffietuin in Nieuwerbrug
herkomst: Plantage Pao op Zuid-Sulawesi
etiket: De koffietuin. Kopi Luwak
ingrediënten: kopi luwak (eigen import)
prijsindicatie: gekocht op de Tong Tong en he-le-maal vergeten wat ik betaalde. Ik ga het navragen!Foto credits
De foto’s bovenaan de post zijn respectievelijk gemaakt door:
* McKay Savage
* Thabo Zijlstra
* One More Bite Blog
* Karthik Dwarakanath
* Foodmayhem.com


Reacties

Kopi Loewak — 3 reacties

  1. Klinkt allemaal wel heel schattig en romantisch, de lieve luwak poept de lekkerste bonen voor ons uit en JIJ kan deze fantastische koffie drinken. Maar die beesten worden in Indonesie in heel kleine kooien gehouden met een bakje koffiebonen voor zich en flink uitgebuit. Het wordt vaak aan ons heel romantisch gebracht, dat ze rondlopen in het bos en de goede bonen vinden maar ze zijn eerder een verlengde van een fabriek. Dan lijkt me de smaak van dat ene kopje hele speciale koffie toch even wat minder belangrijk!

  2. Daarom gaf ik hierboven ook de link naar de website met meer informaatie daarover, Laura. Daar kun je ook een petitie tekenen.

  3. Are you wondering how did world discover Coffee beans? Here is short and interesting coffee history – https://deccangoldcoffee.com/coffee-history/

    Myth and history have shaped the inheritance of coffee cultivation in Asia. From Robusta beans smuggled into India by a pilgrim from Yemen to the lucrative export of Indonesian beans by the Dutch East Indian Company during the 16th century, Asia now supplies a significant percentage of commodity-grade coffee to the market.

    From Seed to Cup… The coffee you enjoy each day has taken a long journey to arrive in your cup.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *