Chu Hou Saus (Kantonese sojabonensaus)

Chu Hou SausHoe heet het?
Chu hou saus, zhù hóu jiàng / 柱侯醬. Ook: chee hou / che hau / chu hao / zhu hou sauce.

Wat is het?
Chu Hou saus is een soort kant-en-klare variant op de sojabonensaus, zo’n 100 jaar geleden “uitgevonden” in Kanton door mijnheer Law Chu Hao waar de saus dus ook naar vernoemd is. Gefermenteerde sojabonen worden op smaak gebracht met knoflook, sojasaus, sesampasta en steranijs.

Hoe te gebruiken?
Een of meer eetlepels in je stoofpot, of een beetje in vullingen en dipsausjes. Traditioneel met rundvlees en kip, maar uiteraard breder inzetbaar. In de koelkast nog maanden te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


 Potje Chu Hou Saus

merk: Mee Chun
land van herkomst: Hong Kong
etiket: Chu Hou Saus, soybean sauce, pikante saus.
ingrediënten: sojabonen (22%), tarwe meel, zout, water, sesam, jonge uitjes, knoflook, smaakversterker (E621) en conserveermiddel (E210)
prijsindicatie: € 1,95 (450g)

Reacties

Chu Hou Saus (Kantonese sojabonensaus) — 4 reacties

  1. Ja, sesamzaad hoort er zeker in, dat is de basis. Maar een beetje steranijs is ook lekker hoor. Al zit het volgens het etiket inderdaad niet in de versie van Mee Chun.

  2. Soms met blokjes rettich, lekker met rijstnoodles. Rijstnoodles.wat is dat??? Dat is Mihoen, Mi fan, of ook Mai fun. Of gewoon rijstmie.

    Schande over u dat u die stompzinnige Engelse woorden gebruikt. Die gewoon uit hun nek kletsen en niet eens weten waar ze het over hebben en dan gaan stomme Nederlanders, die ook niet weten waar ze het over hebben ze uitgebreid na-apen

    Noodles is een verbastering van het Duitse knödel, wat weer een verbastering is van het Tsjechiese knedlik, wat gekookt brood is en veel wordt gegeten bij de Goulash.

    Leer je talen

  3. Ik denk dat het allemaal kan, mihoen, mi fan, rijstmie. Ik heb nu een linkje onder het woord gezet, voor wie meer informatie wil over rijstnoedels. Ik ben het normaal gesproken wel met je eens, dat het mengen van Engelse en Nederlandse termen iets lelijks oplevert. Maar ik doe het op mijn website vaak bewust (nooit in titels of tags), want als ik hier alleen de juiste termen schrijf, dan vindt google me niet als iemand googelt op een foute term. En je wilt niet weten met wat voor zoektermen men hier binnen komt, of waarop met tevergeefs zoekt in het zoekschermpje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *