Arrack (destillaat uit Sri Lanka)

Sri Lankaanse arrackHoe heet het?
Arrack of arak, coconut arrack, Ceylon arrack, Very Special Old Arrack.

Wat is het?
Arrack is een gedistilleerde drank (33%-50% alc) uit Sri Lanka, volgens eeuwenoude tradities gemaakt. Elke morgen klimmen zogenaamde “tappers” via touwen van palm naar palm (zie foto hieronder) om het zoete, witte sap uit de ongeopende bloemknoppen van de kokospalm te verzamelen. Dit vocht begint vrijwel meteen te fermenteren (<4% alc), het heet dan “toddy” of palmwijn en wordt in grote delen van Azië en Afrika zo gedronken. Voor het maken van arrack verzamelt men de toddy binnen 3 tot 4 uur in houten vaten en distilleert er binnen 24 uur (in twee stappen) een destillaat van dat men daarna nog jaren op hout laat rijpen om op smaak te laten komen.

Hoe te gebruiken?
De smaak van kokos haal je er niet uit, het smaakt eerder gewoon naar whiskey en misschien ook een beetje naar rum, maar met een heel eigen karakter. Natuurlijk wel afhankelijk van de kwaliteit. Je drinkt het zoals je whiskey drinkt of gebruikt het in cocktails in plaats van whiskey of rum. In Sri Lanka zelf mixt men het graag met gemberbier. Goede arrack is praktisch onbeperkt houdbaar.

Tips, weetjes & recepten

 • Arrack komt er in 3 verschillende kwaliteiten: Common, Premium Clear en Premium Aged. Die laatste kwaliteit rijpt soms wel 15 jaar op speciale vaten van Halmilla hout.
 • Niet verwarren met “Batavia arak” uit Indonesië, een distillaat (60–70%) uit suikerriet. Ook niet verwarren met de anijsdrank “arak” (50-63%) uit het Midden-Oosten. En niet verwarren met “arak” uit Mongolië, een drank van gefermenteerde paardenmelk (2%).

tappers verzamelen toddy

Wat is er zoal te koop?


 V.S.O.A Very Special Old Arrack

merk: DCSL
land van herkomst: Sri Lanka
etiket: Premium V.S.O.A Very Special Old Arrack (36,8% alc)
ingrediënten: 100% pure distilled coconut arrack

Deze fles werd speciaal voor mij meegenomen uit Sri Lanka, maar als iemand een adresje in Nederland weet voor Sri Lankaanse arrack hoor ik het graag.


Reacties

Arrack (destillaat uit Sri Lanka) — 22 reacties

 1. Wie o wie verkoopt in Nederland Arrack VSOA gaarne adres en tel.nr
  of Email adres

  Bij voorbaat dank Jan

 2. Ik heb wel eens een oproep gedaan. Tevergeefs.
  En ik mailde ooit eens met iemand die erover dacht het te importeren. Die beloofde het hier te komen melden/spammen als het zover was, maar nooit meer wat van gehoord. Dus ik ben bang dat het nog steeds niet te koop is in NL.

  Als ik iets hoor, dan zal ik het hier erbij zetten. Promise.

 3. Eh, om toch even in het Aziatische te blijven,
  wel eens aan een Suntory Hibiki gedacht? Goddelijk.

 4. Ik zie geen arrack bij de drankgigant, Elly?

  Maar als ze het wel hebben, dan verwacht ik inderdaad dat het “Batavia arak” (Indonesië) of die anijsdrank uit het Midden-Oosten is.

 5. Ik vraag me af of dit het zelfde spul is als Orang Utan Arak Kuning, ofwel monkey juice dat ik op Pulau Kecil in Maleisië wel heb gedronken?

 6. Ik heb zo’n idee dat arak in Indonesië altijd een destilaat uit suikerriet is. Dus eerder een soort rum.

 7. Zoals dat beschreven is bij de drankgigant lijkt het mij meer een likeurtje.
  Het alcoholpercentage wordt niet aangegeven.
  Aardig prijsje voor dit waarschijnlijk bremzoet drankje.

 8. Ja, ik vind het ook maar een rare omschrijving: “Ceylon Arrack is een specialiteit uit Sri Lanka en gemaakt van het sap van de cocos-palm, erg zoet en fris van smaak met duidelijk tonen van de cococ palm. Tevens er er veel fruit te ontdekken in deze goudgele drank en heeft prachte volle tonen van exotische ingredienten. De Rockland distilleries waar deze drank gemaakt word bestaat al sinds 1924 en is in de wijde omtrek bekend.”

  Ik herken daar niets in van de arrack die ik proefde. Vreemd…..

  De site van Rockland omschrijft het iets subtieler: “Tasting Notes: A medium-light bodied Arrack, with complex but gentle floral and light citrus notes with a hint of coconut and honey.”

 9. Hi,
  I’m the food critic for Vogue magazine in New York City. I’d like to buy one or two quarts of arrack made from coconut palm wine, which I believe is the case with your VSOA. Can you please tell me where I can buy this in New York City or elsewhere in America?
  With thanks,
  Jeffrey Steingarten
  Vogue

 10. I really wouldn’t know, Jeffrey. I’m dutch and I’m living in Rotterdam.
  But if I were you I would contact the distiller in Sri Lanka and ask them. Their website is in english: dcslgroup.com

 11. Dag Arrack liefhebbers,

  Zij die de originele Old Arrack willen uit Ceylon kunnen direct contact met mij opnemen op onderstaande mail of nummer. Appen of mailen kan ook. Inmiddels ben ik officieel importeur van dit heerlijjke drankje. Ik heb een Sri Lankaanse moeder en wij gaan met enige regelmaat naar Sri Lanka.
  Webshop volgt spoedig maar bestellen kan al.

  Mvg,
  Bjorn
  +31 6 49141307
  bjorn@sabjoti.com

 12. Dag Arrack liefhebbers,

  Daar ben ik weer; enige tijd geleden heb ik aangegeven dat ik dit geweldige drankje kan leveren.

  De onderhandelingen gingen een beetje met de Sri Lankaanse inslag(niet negatief bedoeld natuurlijk), maar daardoor liep ik behoorlijke vertraging op. Lang heb ik het niet kon realiseren, maar een reis naar de fabriek bleek de oplossing.

  Wel trots ben ik om te vermelden dat het nu dan echt gaat gebeuren. Waarom? Mijn moeder is geboren in Sri Lanka(Trincomallee) en deze droom koesteren wij dan ook al lange tijd.

  Een aantal van jullie heeft mij al gemaild met een bestelling. Hier zal ik spoedig op terug komen.

  De Arrack komt uiterlijk de 3de week september binnen. Er is veel aanvraag. Ook zal dan de webshop Live gaan.

  Voor nu gaat het om de Old Arrack(enige originele) 33,5% en 0,7 cl.(dit moet volgens de Nederlandse wet van import sterke drank buiten de EU).

  Het bedrag is 27,95 euro per fles waarvan 1 euro per fles naar de weeshuizen in Trincomallee gaat(later hierover meer). Later komen ook de double etc. Ik verkoop alleen per 5 flessen in het begin.

  Pre orders voor de september levering ontvang ik graag per mail of WhatsApp.

  Mvg,

  Bjorn van der Meulen
  0649141307

 13. Hey Björn, ik denk dat je met die prijs wel €10 euro naar de weeshuizen kunt doen

 14. We zitten op dit moment heerlijk te genieten van een Arrack (groen) 100% in Sri Lanka. Geweldig om van te genieten voor het naar bed gaan. Dus wie weet kan ik het ergens op de kop tikken in Nederland, maar niet voor de prijs die ik hier heb betaald. 1900 Rupees = nog geen €10. Ik neem in ieder geval wel een fles of wat mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *