Gong Cai (Tribute Vegetable)

Tribute vegetable, tai-gan
Hoe heet het?
Gong cai, gong choi, tai gan, tribute vegetable, tribute greens, mountain jelly vegetable, loud vegetable, gòng cài / 贡菜 / tái gàn / 苔干 (China).

Wat is het?
Cong cai zijn de dikke, stevige stelen van een bijzondere slasoort uit China, ontdaan van bladeren, op een paar centimeter na in de lengte in vieren gesneden en daarna over een waslijn in de zon gedroogd. Om ze te eten worden ze weer geweekt in water. Vroeger een zeldzame groente die voornamelijk aan het keizerlijk hof gegeten werd (vandaar de naam “tribute vegetable”), tegenwoordig veel makkelijker verkrijgbaar. De smaak is niet erg uitgesproken, een beetje spinazie-achtig misschien, de structuur is supercrunchy, een soort über-bleekselderij, maar dan zonder draden.

Hoe te gebruiken?
De zakjes met kant-en-klare gong cai even goed afspoelen onder de koude kraan. Als er kinderen mee-eten kun je de sliertjes in iets kleinere stukjes snijden. Daarna koud eten met een (pittige) dressing en sesamzaadjes, maar kort meewokken in een wokgerecht kan ook. Accentje in de soep, Chinese hot-pot, eigenlijk wat je maar wilt. Heb je gedroogde gong cai in huis zul je die eerst zelf moeten weken (meer daarover vind je hier)
In de verpakking, in de koelkast nog maanden of zelfs jaren te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

 • Staat in China te boek als zeer gezonde groente.
 • Deze groenten heeft allerlei bijnamen, bijvoorbeeld loud vegetable (herrie groente) omdat je deze crunchy groenten niet geluidloos kunt eten. Of mountain jelly vegetable (bergkwalgroente) omdat de crunchy structuur een beetje op die van kwal (jelly-fish) lijkt.
 • Niet verwarren met: wo sun. Ook een bijzondere, Chinese soort stengelsla, maar die is vers wel lekker

Gong choi

Wat is er zoal te koop?


Zakje chinese groenten, gong cai

merk: Tai Zhi Wei
land van herkomst: China
etiket: Gong vegetable, natural flavour
ingrediënten: Gong Choi
prijsindicatie: € 2,95 (300g)

Reacties

Gong Cai (Tribute Vegetable) — 6 reacties

 1. Ik zit er net aan te kauwen :) Deze groente heeft totaal geen smaak, ietsje pitsje zuur, maar voor de rest niks. En hij is inderdaad erg luid. Ik moet nog ontdekken wat ik ermee kan doen.

 2. Ik heb het nu een aantal keren gegeten in David Chang’s Spicy Pork Sausage & Rice Cakes. Dat is een heel vreemd fusionachtig gerecht van een pittige gehaktsaus (à la mapo tofu) met de romigheid van gepureerde silken tofu en taaiige, chewy rice cakes. Hij deed er stukjes Chinese broccoli door, maar ik dus bovenstaande Gong Cai. Voornamelijk omdat het zo handig is als je de gehaktsaus in de vriezer hebt, de tofu en ricecakes “op voorraad” in de koelkast en nu dus de groenten ook. Je hoeft de deur er niet voor uit, altijd een gezonde maaltijd binnen handbereik.
  En lekker dus!!! (al ziet het er niet uit, hihi)

  David Chang's freestyle mapo tofu

 3. Ik heb het nu nav dit artikel ook gekocht.
  Lekker!
  Zo uit het zakje wat saai (ik dacht dat ze zouter zouden zijn), maar als kleine soort salade met zwarte, Chinese azijn, sojasaus en sesamolie lekker als bijgerechtje.
  En net gebakken in wat zonnebloemolie en er een plens sojasaus en Chinese azijn bij gedaan en van het vuur af nog wat sesamolie erover heen gedruppeld. Erg lekker.
  Een veggie versie van dat Chang recept lijkt me ook wel wat.

 4. Ja, het heeft weinig smaak van zichzelf inderdaad. Maar als je daar rekening mee houdt maakt dat niet uit, de structuur is lekker.

  Dat recept van Chang zie ik ook wel voor me, als veggie variant. Met stukjes shii-take ipv gehakt. Denk dat het dan eigenlijk net zo lekker kan zijn, omdat het gehakt ook maar een bijrol vervult. Het gaat vooral om die lekkere, chewy ricecakes. En dan de crunchy goong cai en voor de eiwitten pureer je de tofu erdoor. Meer is er niet nodig, lijkt me. :-)

 5. Je pense que votre question est trop large pour moi ou quelqu’un d’autre de répondre. Peut-être que vous pouvez envoyer un courriel à l’importateur Asian Vegetables & Fruit. Ils disent qu’ils livrent dans toute l’Europe.

  *Update 13 february*

  J’ai demandé au fournisseur First Food Industries Pte Ltd à Singapour et ils ont répondu: “nous ne vendons pas le produit en Europe”.
  Je pense qu’il ya un autre producteur aussi, mais j’ai besoin de passer par mes archives.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *