Gluten balls (gefrituurde gluten bolletjes)

Fried gluten ballsHoe heet het?
Gefrituurde ronde gluten, glutenballen, fried gluten balls, fried round gluten, yóu miàn jīn (油麵筋).

Wat is het?
Glutenballen zijn bolletjes tarwedeeg waar het zetmeel uit is gewassen zodat de gluten over blijft (lees meer daarover in de post over seitan). Door het frituren zetten de kleine deegbolletjes uit tot ronde “broodballetjes” (Ø 4-6 cm), die smaken als superluchtige, vederlichte, uitgedroogde stukjes baguette. Gestoofd neigen ze iets meer naar “nat brood” dan naar de chewy structuur die we kennen van seitan. Best grappig.

Hoe te gebruiken?
Je kunt ze zo stoven in een lekker sausje of meestoven in een stoofpotje. Ze lopen dan leeg en lijken weer op gewone seitan, alleen zachter (zie foto). Leuker is om er met een eetstokje een gaatje in te prikken, er een beetje in rond te peuren om ze uit te hollen en dan met behulp van een slagroomspuit te vullen met een farce, bijvoorbeeld gemaakt van garnalen of varkensvlees of wat je maar wilt. Daarna stoven tot de gluten zacht is en de vulling gaar (zie foto). Omdat ze nogal vettig zijn kun je ze eerst even in kokend water proberen te ontvetten. Enige maanden houdbaar, in de verpakking, in de ijskast.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


 Fried gluten balls

merk: Zhang Xiao Bao
land van herkomst: China
etiket: Fried round gluten, gebraden ronde gluten
ingrediënten: tarwemeel, water, plantaardige olie
prijsindicatie: € 0,70-1,20 (12 stuks / 50g)

Reacties

Gluten balls (gefrituurde gluten bolletjes) — 5 reacties

  1. Ik had een zak gekocht, maar omdat ze bij de snacks lagen had ik ze zó uit de zak gegeten. Ronduit smerig, ze smaken flauw en vissig, zijn ontzettend vet en papier-achtig. Zijn ze veel lekkerder als je ze stooft?

  2. Lekker is een groot woord. Ik denk dat het vooral om de textuur gaat. En dan in combinatie met andere dingen, hoewel ik ook iemand tegen kwam die ze even stooft in water met ketchup en suiker. Dat lijkt mij echt helemaal niks, maar je krijgt wel een idee hoe ze horen te smaken. Want inderdaad, droog als snack is niet te doen.

    Ik vond het wel grappig met die garnalenvulling. Als een nat soesje. :-)

  3. Dus niet te vergelijken met seitan (wat ik wél verrukkelijk vind)? Ze waren niet duur, dus misschien nog 1 keer op de goede manier proberen.

  4. Nou, in feite is het seitan, gluten. Alleen veel luchtiger en zachter. Maar als je ze suddert, zonder door te snijden of te vullen, dan zien ze er zo uit:

    Braised Fried Gluten Balls

    dan blijven ze ook steviger en lijkt het alweer veel meer op “gewone seitan”. Dus als je dol bent op seitan, nou, dan zou ik het zeker nog eens proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *