Jaggery

Jaggery - Indiase suiker
Hoe heet het?
Jaggery, jaggeree, gur, gurh, guḷ / गुळ, gôḷ / ગોળ (India), gula melaka (Maleisië).

Wat is het?
Jaggery is ongeraffineerde, ongecentrifugeerde suiker vooral bekend uit de Indiase, Pakistaanse en Sri Lankaanse keukens. Traditioneel werd dit gemaakt van suikerriet of (beter) het sap van de dadelpalm. Tegenwoordig ook van kokospalmsap en sagopalmsap. Het palmsap (of suikerrietsap) wordt ingekookt tot het begint te caramelliseren en dan uitgestort in vormpjes. De kleur varieert van licht goudgeel naar donkerbruin. Jaggery bestaat voornamelijk uit sacharose en in mindere mate uit glucose, fructose, vocht en allerlei restproducten (asdeeltjes, suikerriet- of dadelpalmvezels, mineralen, etc). Het smaakt een beetje naar lichte borstplaat, caramelachtig dus, maar niet zo donker cq koffie-achtig als gula djawa. Het heeft ook een licht alcoholachtig bijsmaakje.

Hoe te gebruiken?
Jaggery wordt verkocht in schijfvorm, omgekeerde puddingschaalvorm, omgekeerde koffiebeker- of emmertjesvorm of gewoon in handzame brokjes. Je kunt kleine beetjes afbreken en in curries, linzensoep, chutneys, desserts, gebak, etc verwerken of je raspt er wat van af met een (microplane) rasp. Je kunt het gebruiken in recepten die om bruine suiker of rietsuiker vragen, maar andersom kun je het ook gewoon vervangen door basterdsuiker, rietsuiker, palmsuiker of zelfs kristalsuiker. Het is vooral de kleur van je gerecht die anders zal zijn. Jaggery is luchtdicht nog maanden, zo niet jaren te bewaren bij kamertemperatuur.

Kithul JaggeryTips, weetjes & recepten

 • De beste jaggery komt uit Sri Lanka en wordt gemaakt van een bijzondere suikerpalm, de: kithul (zie foto rechts). Die lijkt verdacht veel op de ons meer bekende goela djawa.
 • In Centraal en Latijns Amerika maakt men op vergelijkbare wijze suiker uit suikerriet, daar heet het Panela, piloncillo en raspadura .
 • Lees alle posts over: suiker op een rijtje (maltose, melasse, palmsuiker, gula jawa, Chinese kandij, rijstsiroop, etc)

Wat is er zoal te koop?


 Jaggery

merk: TRS / Asia’s Finest Foods
land van herkomst: India
etiket: Unrefined Jaggery Goor
ingrediënten: cane sugar juice, E220
prijsindicatie: € 2,95 (450g)

 Kithul Jaggery

merk: KFL / Kings Foods (Pvt) Ltd.
land van herkomst: Sri Lanka
etiket: Kithul jaggery, “jiggery”du palmier “kithul”, kithul palmzucker, zucchero di palma
ingrediënten: niet apart vermeld, dus pure kithul palmsuiker
prijsindicatie: € 3,75 (500g)

Reacties

Jaggery — 8 reacties

 1. Bedankt voor je artikel suiker op een rijtje.ik heb palmsuiker in huis. Heel informatief.

 2. We hebben net een reis naar SriLanka achter de rug en een grote zak Jaggery gekregen van de zus van een van onze SriLankaanse dochters. Dank voor de informatie.

 3. Waar is jaggery in Amsterdam te koop?
  Bij voorbaat dank voor informatie.

 4. Hoogstwaarschijnlijk bij een van deze Indiase toko’s

  Maar ook ben een van de grotere toko’s als Dun Yong of Wah Nam Hong heb je kans dat ze jaggery verkopen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *