Longan bessen (drakenogen)

longanHoe heet het?
Longan, longanbessen, loganbesjes, drakenogen, guìyuán, (桂圆), lóngyǎn (龙眼)

Wat is het?
Longan bessen zijn de nog lekkerdere zusjes van de lychee. Ze komt oorspronkelijk uit het zuiden van China maar wordt nu in heel Zuid-Oost Azië verbouwd. Het doorschijnende vruchtvlees is heerlijk zoet, met heel in de verte een vaag vleugje ’koekkruidengeur’. De vrucht heeft een stugge, makkelijk te pellen schil en eenzelfde soort gladde pit als de lychee.

Hoe te gebruiken?
Jammer genoeg zijn longanbessen niet erg lang houdbaar. Als je ze koopt moet je ze eigenlijk binnen 2 a 3 dagen opeten, anders treedt smaakverlies op. Je eet ze als tussendoortje, in een fruitsalade of als toetje. Niets gezelliger dan een aziatisch dinertje eindigen met een grote schalen longanbessen, waarbij iedereen toe kan tasten.

Tips, weetjes & recepten

 • Let op: Verwarrend is dat ze in sommige boeken logan bessen worden genoemd, maar een loganbes is een soort framboos/braam
 • Wikipedia: Longan berries

Wat is er te koop?
Wegens die beperkte houdbaarheid is de aanvoer nog redelijk beperkt en waarschijnlijk ook seizoensgebonden. Ze zijn in ieder geval niet altijd te koop. En als ze er zijn, zit je vast aan de standaard, grote verpakking. Heel soms zie ik wel eens kleine schaaltjes met maar een paar onsjes in een koelvak, maar de kwaliteit was dan altijd zodanig dat ik me er niet aan waagde.


longan
merk: Primafresh
land van herkomst: Thailand
ingrediënten: longan bessen
prijsindicatie: ± €7,95 – €9,95 (3kg)

Reacties

Longan bessen (drakenogen) — 8 reacties

 1. hi,there,longan bessen zijn in de jumbo supermarkt ,gewoon los te koop,ook zijn daar veel andere aziatische ingredienten verkrijgbaar!

 2. ik heb vanmiddag een pak gedroogde longan van golden lion gekocht voor een chinees dessert.
  weken in water van te voren.

 3. Is dat nog steeds lekker? Ik denk altijd, vers is toch veel lekkerder? Al weet ik dat dat niet altijd opgaat, dus ik ben wel benieuwd. Heb je geen foto van het resultaat gemaakt?

 4. Een vraag waar kan ik het bestellen?? ik heb het nodig voor 18 okt 2014 . Kan ik via jullie bestellen?? ik heb 9kg ongeveer nodig..ik wacht voor de aantwoord. alvast dankt.

 5. Ik verkoop niks, ik heb alleen deze website waarop ik Aziatische ingrediënten en producten bespreek. Maar waar woon je ongeveer?

 6. Hallo ik zou graag yuzu vruchten en kafir vruchten willen kopen.
  Hoe kan ik dat het best bij jullie bestellen??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *