Maanzaad (blauw en wit)

MaanzaadHoe heet het?
Maanzaad, zwart cq blauw maanzaad of wit maanzaad, poppy seeds / opium poppy, khus khus / khas khas / kasakasa / posto (India)

Wat is het?
Maanzaad is het zaad uit de maanbol van de bolpapaver (Papaver somniferum), maar dan van een variant (Papaver somniferum var. Album) waar vrijwel geen opium in zit. Je zult er niet high van worden, al kan een drugstests er wel door beïnvloed worden. Het lijken op het eerste gezicht ronde, zwarte of grijze zaadjes, maar feitelijk zijn ze niervormig, blauw en met kleine deukjes erin (klik voor uitvergroting). Ze smaken een beetje nootachtig. Er is ook een witte variant, die wordt in sommige delen van India gebruikt als verdikkingsmiddel. Een beetje zoals wij bloem gebruiken. Wit maanzaad is hetzelfde als blauw maanzaad, alleen eerder, onrijp geoogst.

Hoe te gebruiken?
In Nederland wordt blauw maanzaad eigenlijk alleen gebruikt in/op brood, in Oost-Europa en Amerika ook veel in gebak en in India gaat het door de curry. Vaak niet meer dan een thee- of eetlepel, ongemalen. Eerst even roosteren is aan te bevelen. Wit maanzaad Wit maanzaad wordt wel eerst gemalen tot een poeder (ook vaak maar een thee- of eetlepel) en dan bij de curry- cq specerijenpasta gedaan en zorgt tijdens het sudderen voor verdikking. Heb je geen koffiemolentjeen geen zin om te vijzelen, dan kun je wit maanzaad ook eerst een uurtje weken in wat warm water, daarna kan een blender of staafmixer het (gemengd met de andere ingrediënten voor de currypasta) meestal ook wel aan. Ongeweekt zullen witte maanzaadjes in een blender harde pitjes blijven en dus niks doen voor je binding. Maanzaad is donker en droog een paar weken te bewaren, maar wordt daarna snel ranzig en bitter. Dus beter geen grote voorraad aanleggen.

Tips, weetjes & recepten

  • Blauw maanzaad geeft niet zo bar veel smaak aan een curry, als je het niet in huis hebt zou ik het eerder gewoon weglaten in een recept dan proberen te vervangen door iets anders. Als je geen wit maanzaad hebt zou ik dat ook gewoon weglaten en je gerecht op het laatst zonodig binden met maïzena.
  • Weetjes: het beste blauwe maanzaad schijnt uit Nederland te komen!
    En lekker voor op je boterham of in salade: ontkiemde maanzaadjes.
  • Recept: aardappel met maanzaad en camembert.

Wat is er zoal te koop?


 maanzaad kopen

merk: TRS Asia’s Finest Foods
land van herkomst: India
etiket: Poppy seeds / Khus Khus
ingrediënten: wit maanzaad
prijsindicatie: € 1,30 (100g)

Reacties

Maanzaad (blauw en wit) — 13 reacties

  1. U schrijft , als je het niet in huis hebt gewoon weg laten.
    Dit vind ik erg jammer,want de zaden op zich zijn super gezond.
    Alleen daarom moet iedereen ze in de keuken hebben net als sesamzaden,het kan tot superfood worden gerekend .
    G.P.B

  2. Ik moet niks!
    En ik wens ook niet mee te doen aan de superfood hype.
    Geef mij maar gewoon een bord warm eten,
    zoals peen en uien met een kuiltje voor de sju en speklappies

  3. Je kan de superfoodtrend ook gewoon negeren, Ed. Wat kan dat arme maanzaad er nou aan doen dat het opeens tot superfood gebombardeerd is?

  4. Ik negeer het ook, om gek van te worden die hypes, elke keer weer wat anders, heeft uitsluitend een commercieel doel.
    Onnozelaars trappen er steeds weer in.
    Nu is er weer een jodium tekort onder de bevolking, men eet geen brood, koolhydraten zijn slecht weet je, seggesù.
    Maanzaad zowel zwart en wit gebruik ik regelmatig ter decoratie.
    Dus bij mij is maanzaad een rijke versiering.

  5. Oei… al een tijdje geleden, al deze commentaren, ik kom mij graag inlezen en kennis opdoen op ROBINS site (dikke pluim voor je wetenschappelijk onderbouwde uitleg hoor), maar toch wou ik hier eens op reageren. Tja, de media steken tal hype’s in gang zonder erbij stil te staan waar het toe leidt. Uiteindelijk dikwijls tot een verschuiving van de economie ook vrees ik. Aan het eind van de rit is de gewone mens er dikwijls de dupe van. Een klein voorbeeld uit de food-industrie (althans in België) nu al een aantal jaar geleden, het jaar van de pladijs – herinner je je nog? Overal werd er over geschreven, gepraat en getoond op TV en in nog geen jaar tijd verdubbelde de prijs !!! en die is gebleven, maar wie is daar NU de dupe van??? tja, weer de gewone man. ’t zelfde met “schenkels” (rund, lam…), sinds de recepten osso-bucco / lamb-shenk bekend raakten, betaal je nu rond de 15 euro/kg of nog meer soms – MAAR vroeger gebruikten ze een rundvlees-schenkel enkel in de soep als bouillie-vlees met mergpijp, omdat het tot dan toe alleen daarvoor gebruikt en gekend was. Dus laten we waarderen wat we hebben en alles naar waarde schatten en gebruiken. Daarom vind ik het hier zo leuk om kennis op te doen van hoe anderen iets doen en dan zelf te experimenteren. Dus allemaal bedankt voor de commentaren.

  6. Pladijs moest ik even opzoeken, die noemen we in NL schol. Ja, zoiets hadden we ook met schelvis, dat zou een goedkoop alternatief voor kabeljauw zijn. Nou, dat valt wel tegen dus. :-)
    Lamsschenkels zijn ook niet meer zo goedkoop. Ach ja, alles wordt duurder.

  7. Lamsschenkels zoals wij die kennen zijn inderdaad niet goedkoop.
    Wat ze bij de Turk en Marokkaan verkopen zijn de voorpootjes, dunne dingen.
    Echte lamsschenkel komt van de achterbout.

  8. Ja, klopt, die van de Turk zijn smalle pootjes:

    Lamsschenkel

    Maar we dwalen wel erg af van het maanzaad. :-)

  9. Oeps dat staat er nu drie keer, ik lach me kapot. Snel een lepeltje maanzaad en het komt allemaal weer goed!
    Weet je waar ik me vooral druk om maak? Al even wil ik bewust “fatsoenlijk” vlees eten. Slechts twee a drie x per week maak ik dit klaar. Nu had ik in een erkende biowinkel een biokip gekocht en ik heb eens research gedaan ( enfin mijn vriend) en het is eigenlijk niet veel beter. De beestjes leven ongeveer 72 dagen en krijgen 95 percent bioëten. Maar daarbij nog wordt het georganiseerd door het slachthuis in Aalst waar alle kiekens worden geslacht. Machinaal.Extra Transportkosten. Ook voor de traditionele warenhuizen. Het slachthuis dat door Gaia Belgium als eerste werd aangepakt!! pfff. Ik heb eigenlijk eens zin om naar Test Aankoop te gaan om dat es deftig te laten onderzoeken. Ook het vlees met het biolabel is niet per definitie bio. Omdat ze het label mogen gebruiken als er minimum 15 van het vlees daadwerkelijk bio is. ONNOZELLLL word ik hier van.. iemand meer info?
    groetjes

  10. Stond. Ik heb het gauw weggehaald, Geneviè. :-)
    Ja, een biokip heeft het niet veel beter dan een plofkip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *