Kimchi Pannenkoeken (Kimchi Jeon)

kimchi jeonHelemaal hip, zelf kimchi maken. Leuk, maar dan zit je met die enorme bak kimchi en dan? Op de een of andere manier komt het er nooit van het ook op te maken, je eet vaak maar een klein beetje bij een maaltijd, maar als die maaltijd niet Koreaans is, valt het al gauw uit de toon. Dus wat dan? Kimchi pannenkoeken maken natuurlijk!!!

In het Koreaans heten deze pannenkoeken kimchijeon en er zijn twee soorten: een makkelijke variant van kimchi met pannenkoekenbeslag en een iets bewerkelijkere variant met aardappel, tofu en/of gehakt die door kan gaan voor een volwaardige maaltijd. Alletwee erg lekker. Ik ben eigenlijk enthousiaster over kimchi pannenkoeken dan over kimchi zelf. Maar dat mag je natuurlijk niet hardop zeggen.


Kimchi Jeon (de simpele versie)
(voor 2 à 3 personen)

Maak een beslagje van:
1 cup bloem
½ cup water

Roer daardoor:
2 cups kimchi (gekocht of homemade, enigzins fijn gehakt)
3 lente-uitjes (in ringetjes)
6 el kimchi vocht
½ tl suiker

Verhit een koekenpan op halfhoog vuur tot redelijk heet. Voeg een beetje olie toe en als die heet is schep je met een grote soeplepel genoeg beslag in de pan om een pannenkoek van ongeveer 1 cm dik te maken. Gebruik zonodig een spatel om het mengsel egaal te verdelen in de pan. Laat rustig anderhalve minuut bakken en draai dan om. Bij mij is het beslag aan de bovenkant dan vaak eigenlijk nog een klein beetje vochtig, daarom gebruik ik een bord om de pannenkoek voorzichtig op te laten glijden. Daarna zet ik de koekenpan ondersteboven op het bord en draai het geheel om. De andere kant ook nog anderhalve minuut laten bakken en dan is het klaar.

Mogelijke sausjes erbij:
* 3 el lichte sojasaus, 1 tl citroensap, ½ tl sesamolie
* zoete chilisaus
* 1 el rijstazijn, 3 el lichte sojasaus, 1 el sesamzaadjes, 1 el Koreaans peperpoeder

Kimchi Jeon beslag

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Kimchi pannenkoekjes Kimchi Jeon (de maaltijd versie)
(voor 2 à 3 personen)

2 gare aardappelen
1 scheutje melk
200 g uitgeknepen kimchi
100 g stevige tofu/tahoe
50 g bloem
1 ei
1 knoflookje (geraspt/geperst)
zwarte peper.
olie om te bakken

Maak van de gare aardappel en de melk een pureetje.
Knijp de kimchi zo goed mogelijk uit en hak enigszins fijn.
Droog de tofu en verkruimel.
Maak een soort beslagje van de bloem en het ei en roer daar de aardappel, kimchi, tofu, knoflook en peper door. Het wordt een redelijk dik beslag.

Verhit een koekenpan, verhit daarin wat olie en leg daarin dikke klodders beslag. Druk ze een beetje in vorm met een lepel of schuimspaan. Ongeveer 1 cm dik. Je kunt ook uitsteekringetjes gebruiken. Bak de pannenkoekjes 2 a 3 minuten per kant of tot ze gaar zijn.

Uit: De Koreaanse Keuken van Young Jin Song

Kimchijeon beslag


Reacties

Kimchi Pannenkoeken (Kimchi Jeon) — 3 reacties

  1. Ik heb ze geprobeerd (variant 2), maar ze vielen wat tegen. Sterker nog: het simpeler recept voor Koreaanse pannekoeken (maar eigenlijk meer generiek aziatisch, geen kimchi of ander typisch koreaans ingredient te bekennen) uit “How to cook everything” beviel ’n stuk beter. He bah, nu kom ik nog niet van die kimchi af :)

  2. Wat jammer! En eigenlijk ook een beetje onuitstaanbaar, want ik wil dan weten wat er mis ging of dat je de mijne ook niet lekker zou vinden. ;)

  3. geen idee of er iets misgegaan is, ze waren gewoon niet zo bijzonder. Misschien was het niet vochtig genoeg of had ik meer bloem en eieren moeten gebruiken? Het was niet echt een pannenkoek, meer een plat, strategisch geschroeid klontenbeslag.
    Het zou wat meer naar pannenkoek en deeg mogen smaken. Die eerste ga ik nog een keer proberen, anders gaat de kimchi voortaan door de momofuku-recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *