Piendang Telor (Indische eitjes)

Eieren in  pindangsaus
Altijd lekker en eigenlijk onmisbaar bij een Indische rijsttafel: Indische eitjes. Er bestaan dan ook vele recepten en volgens mij meer Indische recepten dan Indonesische. Met of zonder santen, pittig of juist niet, ingewikkeld of snel klaar. Hoe dan ook altijd lekker. Ik maakte ze deze keer met kwarteleitjes. Niet lekkerder, wel feestelijker en geschikt voor kleine eters. Twee halve kwarteleitjes op een Chinese lepel en je hebt een amuse.RECEPT

Kook 6 eieren in water met ½ tl asem in 8 minuten gaar.
Laat schrikken in koud water en pel.

Maak een boemboe van de volgende ingrediënten:
  1 middelgrote ui
  3 teentjes knoflook
  3 cm djahé (of 1½ tl gemberpoeder)
  3 cm laos (of 2½ tl laos poeder)
  3 rode pepers (of 1 el sambal oelek)
  1 tl trassi
(alles heel fijn snijden en/of raspen werkt ook)

Bak de boemboe in wat olie geurig.
Voeg daarna toe:
  1 spriet sereh (gekneusd, in een knoop)
  ½ tl asem
  1 el ketjap
  Scheutje water met snuf zout (of wat bouillon).

Leg de gepelde eitjes in de saus en laat nog een kwartiertje zachtjes pruttelen.

Uit: De Authentiek Indische Keuken van Lonny Gerungan.


Reacties

Piendang Telor (Indische eitjes) — 17 reacties

 1. Lekker recept, maar Indonesische en Indische recepten zijn allebei hetzelfde ze komen uit Indonesie.

 2. Ron B. zegt:
  1 februari 2013 om 14:21

  Lekker recept, maar Indonesische en Indische recepten zijn allebei hetzelfde ze komen uit Indonesie.

  Absoluut niet !

  Indonesische keuken == Zoals de lokale bevolking eet en kookt.

  Indische keuken == Aangepaste indonesische
  keuken voor de Nederlanders in Indonesie ten tijde van het Nederlandse koloniale bewind.

  Indo keuken == Aangepaste indische keuken,
  specifiek voor Nederland.

  Rintek Wuuk

 3. Dit lijkt me heel lekker om vanavond (of van de week) te maken! Maar.. Heb geen asem in huis. En als nieuweling hier heb ik geen idee of ik dit zomaar kan weglaten of bijvoorbeeld kan vervangen met iets anders?
  Wat ben ik trouwens blij dat ik deze website heb gevonden!

 4. Toch nog naar de Toko gefietst, het was lekker!
  Al was het niet helemaal volgens recept, mn braadworst moest op, dus heb de eieren vervangen met in plakjes gesneden braadworst. Dus eigenlijk was het “Piendang Braadworst”.

 5. Asem kun je gemakkelijk vervangen door een scheutje azijn of citroensap, Machteld. Vaak iets minder, een beetje op gevoel en met proeven enzo.

  En ik vind je Piendang Braadworst een briljante uitvinding. :-D

 6. Dank voor je reactie! Goed om te weten mocht ik nog eens geen asem in huis hebben.

  Ps. Mijn moeder (Indo-Europeaan) was de geniale in deze, toen ik vertelde dat ik Piendang Telor wilde maken maar dat mn braadworst eigenlijk op moest. Ze vertelde me dat er in de Indische keuken vaak gebruik word gemaakt van left-overs die bij elkaar worden ‘gegooid’.

 7. Robin, hoe krijg je die saus (en andere sausen) zo mooi ‘lobbig’? Zo ziet het er tenminste uit? Gebruik je een binder misschien, of dikt het vanzelf zo in?

 8. Ja, ik heb eigenlijk altijd een maïzenapapje klaar staan. (Ook bij Westerse gerechten). Dan proef je op het laatst de saus, als die lekker is maar net niet beklijvend genoeg doe ik er een scheutje van door het gerecht. En dan misschien nog een beetje. Het is even opletten, je wilt geen stijfselpap, alleen een beetje lobbigheid, wat je al zegt. :-)

  Soms ook eerst wat water om wat meer saus te maken als het teveel is ingekookt. Het blijft een beetje spelen, want elke keer is het anders.

 9. Volgende week wil ik lekker indonesische koken voor een groep vrienden. Een aantal daarvan zijn vegatarier. Heb jij toevallig een idee over wat een goede ‘vervanging’ is van trassi?

 10. Sommigen gebruiken daar gele bonensaus (taotjo) voor. Een extra scheutje sojasaus in dit recept zou misschien ook gewoon kunnen. Of weglaten, zonder zal het ook nog best lekker zijn. Gewoon even goed proeven.

 11. Help, mijn saus is bitter, geen idee waardoor t komt, ik heb mijn boemboe vooraf goed gebakken. Kan t aan de uien of knoflook liggen? En heeft iemand een idee hoe ik de bittere smaak kan weg krijgen? Alvast bedankt!

 12. Oh, jammer! Ik weet het niet goed. Misschien een scheutje kokoscreme? Of anders toch wat gula djawa (of bruine suiker). Niet teveel, steeds een beetje? Je wilt het niet te zoet hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *