Sha Cha Saus (Chinese bbq sauce)

Sha Cha Saus (Chinese BBQ Saus)
Hoe heet het?
Sha cha saus, sacha saus, sa cha jiang, sa jia jiang, 沙茶酱 / shā chá jiàng.
Alternatieve namen zijn: Chinese barbecue sauce, Chinese royal bbq sauce, Taiwanese barbecue sauce of Bull Head barbecue sauce, al lijkt deze saus in niks op de ons bekende bbq sauzen. Een andere vreemde naam die je tegenkomt is “spicy satay sauce”, maar dat heeft puur een etymologische oorzaak, want ook op satésaus lijkt het niks.

Wat is het?
Sha cha saus is een saus uit Taiwan en de Chinese regio’s “tegenover” Taiwan. Bovenop drijft een helderoranje olie die doet vermoeden dat de saus heel pittig is, maar dat is ze helemaal niet. De smaak komt in de basis gewoon van olie, knoflook, ui, sesam, gember en chilipeper, maar de vezelige structuur en de echte umami smaak komt van de gedroogde garnaaltjes en de zeer spannend klinkende hagedisvis. Stiekem doet deze saus wel een beetje denken aan de beroemde en veel duurdere X.O. saus.

Hoe te gebruiken?
Sha cha saus kun je in principe rauw eten en dus verwerken in dipsauzen. Bijvoorbeeld in een klassieke dipsaus voor hotpot. (zie: recept). In Taiwan gebruikt men deze saus ook als wet rub: je wrijft er je vlees mee in voor en tijdens het grillen. Wok gerechten geef je instant umami met een schepje sha cha saus dat je op het laatst nog even meebakt (zie recept na de klik hieronder). Gewoon een schepje sha cha en een scheutje sojasaus doen wonderen in de basis van een soepje of als simpele “dressing” voor wat udon noodles. De saus is na openen in de koelkast nog een aantal maanden te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Niet verwarren met cha siu saus. Die wordt ook wel Chinese bbq saus genoemd maar is zoet en sticky. Lees hier over alle Aziatische sauzen die ook wel bbq saus worden genoemd of die je bij de bbq zou kunnen gebruiken: Aziatische BBQ sauzen.
  • Er schijnt ook een vegetarische variant met groen deksel te zijn en een spicy variant met een rood deksel.
  • Vind na de klik het recept voor onderstaande gewokte biefreepjes.

Wok-gerecht met sha cha saus

BIEFSTUKREEPJES MET SHA CHA SAUS

Het vlees
400g entrecote of ander “rood vlees”
1 tl sojasaus
2 tl maizena
1 el olie
Snijd de entrecote in dunne plakjes, meng met sojasaus, maizena en olie en zet weg.

Snijd en zet klaar:
1 el fijngehakte knoflook
1 el fijngehakte gember
5 lente-uitjes in stukken van 4 cm

Meet af en zet klaar:
2 el sha cha saus
2 tl suiker
1 el sojasaus (of zet de fles klaar)

Bereiden
Verhit een wok of koekenpan zonder olie tot heel heet. Voeg dan een scheutje olie toe en bak het vlees kort. Het liefste heb je een diepbruine buitenkant terwijl de binnenkant nog een beetje rood is. Een schier onmogelijke opdracht, maar toch goed om in je achterhoofd te houden. Laat het vlees nu op een bord glijden en zet even weg.
Zet het vuur lager, voeg een scheut olie toe en bak knoflook en gember zachtjes 1 of 2 minuten tot in ieder geval het rauwe er vanaf is. Voeg dan de sha cha saus en suiker toe en bak zachtjes een minuut of twee. Voeg de stukken lente-ui toe en bak die totdat ze een beetje zacht zijn geworden. Doe dan het vlees terug in de pan samen met een scheut sojasaus en warm alles gauw nog even door. Serveren met rijst.

Dit recept komt van The Woks of Life en is ook lekker met kip, garnalen of een stevige witvis. Tempeh lijkt me ook lekker, maar die zou ik wel eerst knapperig frituren/bakken. Kortom, sha cha saus is lekker met alles!

Wat is er zoal te koop?


Bull Head, Chinese barbecue sauce

merk: Bull Head / 牛头牌
land van herkomst: Taiwan
etiket: Bull Heas Barbecue sauce / 沙茶酱
ingrediënten: sojaolie (GGO), gedroogde hagedisvis, knoflook, sjalot, sesam, chilipoeder, kokosnootpoeder, gember, gedroogde garnalen, zout, peper
prijsindicatie: € 2,85 (127ml)

Reacties

Sha Cha Saus (Chinese bbq sauce) — 5 reacties

  1. Nee, niet heel erg. Misschien als je een pure hap neemt, maar verwerkt in een gerecht, zoals die beef stir-fry, dan denk ik niet dat je nog een vissmaak zult herkennen.

    Net zoals ansjovis heel vissig is, maar 1 ansjovisje in een saus verwerkt, dat merk je niet. En dan is sha cha nog veel en veel minder vissig dan een ansjovis. Dus ik denk dat dat wel goed komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *