Watermeloen Radijs

watermelon radishHoe heet het?
Watermeloen radijs, Japanse radijs, Chinese radish, watermelon radish, watermelon daikon, Asian red meat radish, beauty heart radish, roseheart radish, misato rose radish, Raphanus sativus L. ‘Red Meat’, shinrimei / xīnlǐ měi luóbo / 心里美 (China).

Wat is het?
Watermeloenradijs is een van origine Chinese radijs (vreemd genoeg in Nederland vaker aangeduid als “Japanse radijs”) die iets groter, soms veel groter is dan onze Hollandse radijs. De letterlijke vertaling is “prachtig hart”: de buitenkant doet namelijk een saai meiraapje vermoeden (wit, de bovenkant “gedipt” in groen of donkerpaars) maar de binnenkant is sensationeel fuchsia/rood en doet denken aan een watermeloen. Watermeloen radijs lijkt qua smaak en textuur eerder op daikon/rettich dan op radijs. Mild peperig met een stevige beet, minder waterig dan radijs. Lekker!

Hoe te gebruiken?
In partjes, schijfjes, julienne, brunoise of als je zo’n apparaatje hebt in dunne sliertjes. Je kunt ze stoven of grillen als raapjes, de smaak wordt dan milder maar de kleur ook. Lekker door salades, gewoon rauw. Ze zijn perfect om in te leggen in een beetje rijstazijn, suiker en zout. Het vocht kleurt dan prachtig rose. Je kunt ze als alternatief gebruiken in recepten met radijs of rettich. Afgesloten in de koelkast nog best een tijd te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

 • Recepten (engels): winterradijs (bijv. geroosterd, gefermenteerd, door risotto)
 • Niet moeilijk zelf te telen. Zaden te koop bij Vreeken. Zoek op Mantanghong
 • François Geurds van restaurant Ivy FG snijdt deze watermeloen radijs in blokjes en serveert ze samen met condimenten als kappertjes, uitjes, etc als vegetarische steak tartare.
 • Klik voor alle posts: met of over rettich onder elkaar

Wat is er zoal te koop?


 watermelon radish


Verkrijgbaarheid: Watermeloenradijs is nog niet erg ingeburgerd in Nederland. Ik kwam het een paar keer tegen in restaurants, maar zag het nog niet te koop in toko of supermarkt. Meeste kans zal de biologische groentenboer zijn. Ik kreeg deze radijsjes rechtstreeks van teler PUURgroenten.

Reacties

Watermeloen Radijs — 8 reacties

 1. Even een compliment voor deze fantastische site. Ziet er strak uit, heel informatief, leuke recepten en weetjes: kortom een feestje voor elke amateur asian kok.

 2. Het komt uit de grond, dus ik zou het zeker donker en koel bewaren: onderin de koelkast of als je een kelder hebt een kelder. Niet vochtig maar droog.

 3. Ingemaakt zijn ze ook lekker alleen als je dat doet moet je ze goed afsluiten. Laat je koelkast naar zwavel ruiken gek genoeg.

 4. Internet super Crisp brengt ze bij je thuis.
  Ik ga, zonder recept, proberen er steak tartare mee te maken :)

 5. Ik heb even de link naar http://www.crisp.nl in je post gezet, want ik denk dat nog niet iedereen met die internet supermarkt bekend is. Ik hoor meer enthousiaste verhalen. Leuk aanbod hebben ze.

  Maar euh, was het nog gelukt? Was het lekker, je vegetarische steak tartare? Ik ben wel benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *