Nigelle zaad (kalonji)

NigelleHoe heet het?
Nigelle (Ned.), narduszaad, nigella, fennel flower, onion seed, cheveux de Vénus, poivrette, cörek otu (Turkije), kalonji (India), heizhong cao / 黑種草 (China), Nigella sativa (L).

Wat is het?
Nigelle zaad zijn de pikzwarte, driehoekige, gedroogde zaadjes van Nigella Sativa plant. Een eenjarig kruid in de ranonkel-familie die zo’n 60 cm hoog wordt. De zaadjes ruiken in eerste instantie naar niks, maar als je erop sabbelt smaakt het naar oregano, maar dan natuurlijk net anders, pittiger.

Hoe te gebruiken?
Nigelle is een van de vijf specerijen in Bengaals vijfkruidenpoeder (panch phoron). In de Indiase keuken wordt het veel gebruikt, vooral in chutneys en groenten gerechten of bijvoorbeeld als smaakaccent op gebakken brood/naan.
Kort roosteren in een droge koekenpan of meefruiten in het begin van het kookproces. Droog en koel lang te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Meer over nigella seeds op: Gernot Katzer’s Spice Pages
    Daar wordt ook uitgebreid ingegaan op de enorme spraakverwarring over dit kruid en met welke namen in allerlei talen het nogal eens foutief wordt aangeduid.
  • Recepten: raita (yoghurtdip), zoete aardappelcurry
  • Niet verwarren met: zwart komijnzaad of zwart sesamzaad.
  • Tot een paar jaar terug was Nigella zaad moeilijk te vinden in Nederland. Je moest ervoor naar een Indiase, Surinaamse of Turkse toko, maar tegenwoordig is het gelukkig ook gewoon te koop bij Albert Heijn en anders supermarkten.

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: TRS
land van herkomst: India
etiket: Kalonji, Black onion seed, schwarzer zwiebelsamen, graine de nigelle, zwarte uienzaadjes, semi di cipolla nera, onmfru de goenne, niguilla
ingrediënten: Nigelle
prijsindicatie: € 0,80 (100g)

AH Nigella, Nigella zaadjes

merk: Verstegen
etiket: Nigella Zaad
ingrediënten: nigella zaad
prijsindicatie: € 2,99 (48g)

 Nigelle zaad op de Bazaar

merk: op de Bazaar in Beverwijk
ingrediënten: nigelle zaad
prijsindicatie: € niet gevraagd, sorry

Reacties

Nigelle zaad (kalonji) — 28 reacties

  1. Beste mensen,
    Toen jullie pas bezig waren heb ik jullie geschreven hoe goed ik jullie initiatief vond. Nu wil ik je vertellen dat ik jullie geweldig professioneel vind en hoop dat je het nog lang zult volhouden. Dank jullie wel voor jullie werk. ik leer er veel van.

    Met vriendelijke groet,
    Frans Rietmeijer.

  2. ‘Nigelle zaad’ kan je ook heel lekker _in_ brood verwerken. Met mate gebruiken, te veel geeft een wat bitter effect.

    Voor de mensen die het zoeken, ik vind het ook erg vaak bij de wat grotere ‘Bazaars’, daarmee bedoel ik oost-middelandse zee supermarkten. Ook vaak wel gewoon ‘Turkse winkel genoemd’, maar bedoel niet specifiek zo’n winkel. ;)

  3. Nee, Nigelle zaadjes komen van de plant Nigella Sativa. Juffertje in het Groen heet in het Latijn Nigella Damascena. Die zijn natuurlijk wel verwant, maar Gernot Katzer schrijft daarover dat diens zaadjes wel wat smaak hebben, maar inferieur zijn aan die van Nigella Sativa.

    Maar in Duitsland vroegen ze het zich blijkbaar ook af, Lizet. Want daar staat op wikipedia een mooi plaatje van die twee soorten naast elkaar.

  4. Vandaag op zoek geweest in Amsterdam. Kostte inderdaad wat moeite. Uiteindelijk gevonden bij de ‘Asian Supermarket’ in de Jan Pieter Heijestraat, nr. 124.

  5. Lieve mensen, welke lekkere gerechten maken jullie met nigella zaad? Ik ben via de website met het zaad in aanraking gekomen, maar ben nog zoekende in het gebruik daarvan.

  6. Goeie vraag, want ik gebruik het zelf bijna nooit. Soms een theelepeltje in een of andere curry, maar daarin valt het tussen de andere specerijenen amper op.

    Ik denk dat het het lekkerst is gestrooid op eigengebakken brood. Of in een Indiase yoghurtdip. Ik heb nu hierboven in de post 2 linkjes naar recepten toegevoegd, maar meer suggesties zijn altijd welkom.

    (oh, ik maakte ooit een aubergine gerecht met nigelle in de hoofdrol, maar dat was helemaal niks, dus die ga ik niet aanraden)

  7. @Lizet

    De nigela zaadjes zijn in de tuin wel bruikbaar als vervanger voor het juffertje in het groen, bijna de zelfde mooie bloemen (iets minder bloemblaadjes en wat opener plantstructuur, vind ze persoonlijk zelfs mooier!) De meeste zijn wit ipv blauw.

  8. Wat dacht je van gewoon in de Natuurwinkel!
    Ik las trouwens ook ergens dat het borstgroei-stimulerend zou zijn,
    zou het (bij mij) dan toch ook nog iets worden? Moest je het wel elke dag gebruiken, anders terug naar start!

  9. Ik zie het tegenwoordig veel vaker liggen, ook bij gewone toko’s. Jammer genoeg wel vaak pontificaal met foutieve naam “zwarte komijn”.

    De natuurwinkel zal het ook vast hebben ja, maar daar kom ik niet zo vaak. Daar is alles altijd meteen 4 keer duurder. En ik ben een krent. ;-)

    En die bijwerking, zou dat een oud ouwewijvenpraatje zijn of een nieuwe, in reactie op Nigella Lawson’s boezem?

  10. Hi,

    Ik heb het laatst toevallig gekocht bij de Deense winkelketen Flying Tiger, die hebben behoorlijk assortiment gedroogde kruiden. Filialen in Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Almere, Utrecht en Haarlem.

    Mvg Vesper

  11. Zag dit op ons vakantieadres in het Turkse (op de markt) Dalyan,
    verwerkt in speciale schapenkaas, verrukkelijk! Te koop vond ik het in Amsterdam bij een fantastische Turkse bazaar (of supermarkt) op Waterlandplein. Zal vast bij meerdere winkels te koop zijn.De kaas met de nigella zaadjes erin is er trouwens ook te verkrijgen, droog maar erg lekker, in een pot.

  12. Ja, inderdaad. Dat stond er hierboven nog niet bij, maar het wordt veel gebruikt voor Turkse broden en gebak, dus Turkse winkels verkopen het ook vaak. Goeie tip. Bedankt.

  13. Nigella kon ik in het verleden bij de lokale toko’s inderdaad niet vinden, maar Iraanse winkeltjes hebben het – voorzover ik dat kan overzien – wel standaard in het assortiment.

    Naast de gebruikelijke toepassingen (Oosterse broodsoorten, naan brood), is het vrijwel altijd een lekkere toevoeging aan gerechten met pompoen/zoete aardappel/wortel (stoof, curry’s, soepen, enz.). Bijvoorbeeld op een paar liter pompoen-/zoete aardappel soep één of twee dessertlepels nigella zaad.

    Meen wel eens gelezen te hebben dat het ook een bijzondere status heeft in de Islam.

  14. Bedankt voor de tip! Meteen uitgeprobeerd, nigelle over de pompoen. Dat combineerde inderdaad goed. :-)

    Pompoen met winterpostelein-pesto en geitenkaas

    Blokjes pompoen omgezwierd met wat arachide olie en bestrooid met een mengsel van zout en gemalen chilivlokken. Ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 190C. Daaroverheen wat pesto gemaakt van winterpostelein, pistachio nootjes, parmezaanse kaas, olijfolie, peper, zout en een geraspt, half knoflookje. Dan nog wat verkruimelde geitenkaas en wat verse postelein die door de warmte wat zal slinken. En natuurlijk de nigelle zaadjes.

  15. Heel lekker om op zelfgebakken brood te strooien!

    Ilona's pain d'epi van no-knead dough met nigelle

    De zaadjes zijn lekker pittig, en het geeft weer eens een heel ander effect dan maanzaad of sesam. :)

    Wat ik me nu eigenlijk afvraag: zullen de kiempjes van dit zaad ook lekker zijn, zoals bij tuinkers of mosterdkers enzo? Iemand dit wel eens geprobeerd?
    Ik kan allicht eens een handje zaden op een paar natte bolletjes watten gooien en zien wat eruit komt en hoe het smaakt. :)

  16. Mooi gerecht met de pompoen, Robin! Wat zien we aan ingrediënten, als ik vragen mag?

    Verder hierbij een bevestiging dat nigella in een chutney ook lekker combineert, bijvoorbeeld in een mangochutney met wat rode lombok.

  17. Goed te horen dat niglle inderdaad lekker is in chutney. :-)

    Ik heb de ingrediënten zojuist onder de foto erbij gezet. (voor mensen die zich hetzelfde afvragen maar toevallig niet doorscrollen).

  18. Ik bak zelf wel naan broden op de (Cobb) bbq (met bloem,yoghurt,knoflook) en maak dan een mengsel van olie, za’atar en nigelle zaadjes en bestrijk het uitgerolde deeg ermee voordat het op de grillplaat gaat en ook tijdens bakken nog eens).

  19. Tip: staat tegenwoordig gewoon bij Albert Heijn tussen de overige kruidenpotjes.

  20. Ik vond de nigela op de markt in Deventer waar een kruidenvrouwtje staat. De kruiden zijn los verkrijgbaar wat prettig is natuurlijk.

  21. Ik zie het gelukkig ook vaker te koop. Paar jaar terug moest je echt goed zoeken. Volgens mij heeft zelfs Albert Heijn het nu gewoon in hun assortiment.

  22. Trots om te zien dat het zaad steeds meer bekendheid krijgt. Het wordt in de islam en sinds oudheid gebruikt tegen allerlei ziektes. Ik weet dat het in de islam een ontzettend belangrijk zaad is in de islamitische geneeswijze, en daarom ook verkrijgbaar bij alle islamitische winkeltjes. Het is nu in Amerika ook een hot topic omdat er een patent is uitgegeven door het FDA waarbij dit verder wordt onderzocht tegen kanker. Er is wetenschappelijk bewezen dat het kankercellen remt!

  23. Ook in de bijbel wordt gesproken over dit zaad, in Jesaja 28. Ik heb ook gelezen over de goede bevindingen mbt onze gezondheid. Black cumin: A tiny Seed that Cures All

    (NaturalNews) What if we told you there was a seed so densely packed with healing compounds that cancer, bacteria, viruses, ulcers, diabetes, chronic inflammation, and many other common health conditions hardly stand a chance in its presence? Not to be confused with black sesame seed which looks strikingly similar,
    black cumin, also known as “black seed,” is the seed in question, and it is all these things and more, henceits historical reputation as “a remedy for all diseases except death.”

    If you have never heard of black cumin (Nigella sativa), it is probably because the seed is rarely talked about in modern Western society. Even though its use as both an herb and a folk remedy dates back many centuries, black cumin has long been shelved in favor of pharmaceutical remedies that are far less effective and elicit harmful side effects. But if you are tired of trying to overcome your ailments with drugs, you may
    want to consider adding black cumin to your diet.

    Since 1964, there have been at least 458 published, peer-reviewed studies involving black cumin, according to GreenMedInfo.com, and these studies confirm what Middle Eastern and North African cultures have known for thousands of years — black cumin is essentially a miracle heal-all remedy.

    ‘The Remedy For Everything But Death’

    The seed has been scientifically confirmed as being:

    • Analgesic (pain-killing)
    • Antibacterial
    • Anti-inflammatory
    • Anti-ucler
    • Anti-cholinergic
    • Anti-fungal
    • Anti-hypertensive
    • Antioxidant
    • Antispasmodic
    • Antiviral
    • Bronchodilator
    • Gluconeogenesis inhibitor (anti-diabetic)
    • Hepatoprotective (liver protecting)
    • Hypotensive
    • Insulin sensitizing
    • Interferon inducer
    • Renoprotective (kidney protecting)
    • Tumor necrosis factor alpha inhibitor

    Specifically,black cumin has been shown to provide pain relief for patients ; treatment of patients addicted to opioid drugs; alleviate the symptoms of allergic rhinitis; fight Helicobacter pylori (H. pylori) infection; treat type-2 diabetes; relieve asthma
    symptoms; lower blood pressure; prevent epileptic seizures; and eliminate fungi and candidiasis, among many other functions.

    Black cumin is a powerful preventive, treatment for cancer.

    If all this is not enough, black cumin has long been regarded throughout the Middle East as one of the most
    powerful anti-carcinogenic herbs in existence.

    Studies have shown that regularly taking black cumin or black cumin oil can help prevent the growth and spread of colon cancer cells, but the seed is also useful in preventing and treating many other types of cancer as well.

    In fact, researchers at the Cancer Immuno-Biology Laboratory in South Carolina found that black cumin helps stimulate
    the activity of neutrophil granulocytes, the most abundant type of white blood cell in the body, which are responsible
    for targeting cancer cells and eliminating them before they can develop into tumors.

    “Black Cumin Oil (Black Seed) generally helps stimulate the production of bone marrow and cells of the immune system,”
    wrote the authors in their study. “It increases the production of interferon, protects normal cells from the damaging effects
    of viral disease, destroys tumor cells and increases the number of antibody producing B cells”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *