Zwarte rijst (ketan hitam)

zwarte kleefrijst (rauw)Hoe heet het?
Zwarte rijst, ketan hitam, ketan itam, zwarte kleefrijst, zilvervlieskleefrijst, black glutinous rice, hei nuomi 黑糯米

Wat is het?
Zwarte rijst is in principe hetzelfde als de witte ketan/kleef rijst, maar dan nog met vliesje: de rijst is wit, het vliesje is zwart/paars.

Hoe te gebruiken?
Goed afspoelen, dan in ruim water in ongeveer 45-60 minuten zachtjes koken. Afgieten en even laten staan. Je kunt de rijst ook een nacht voorweken in koud water, dat verkort de kooktijd en je krijgt een zachter eindresultaat. In Indonesië wordt zwarte ketan eigenlijk alleen maar in zoete gerechten gebruikt, bijvoorbeeld met kokosroom en palmsuikersiroop. Maar deze rijst is ook lekker in hartige gerechten. Het kleeft van zichzelf een stuk minder dan je misschien zou verwachten en heeft een zwoele, nootachtige smaak. Let op dat het water vrijwel onmiddellijk dieppaars kleurt en alles wat je erin mee zou koken dus ook.

Tips, weetjes & recepten

  • Deze rijst is verwant aan de beroemde Venere Nero uit Piedmont en kan daarvoor in de plaats gebruikt worden. Lekker in zomers groene soepjes. Bijvoorbeeld bieslooksoep met coquille en zwarte rijst . Of bij een fris tuinboonsoepje.
  • Niet verwarren met de Italiaanse en Spaanse gewoonte om witte rijst zwart te kleuren met inktvisinkt. Dat is weer heel iets anders.
  • Al doet de Engelse naam anders vermoeden, er zit geen gluten in kleefrijst en deze past dus prima in een glutenvrij dieet.
  • Zie ook onze post over : Witte ketan of kleefrijst. (dat is zwarte rijst van het vliesje ontdaan)

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: North South Pte Ltd
land van herkomst: ?
etiket: 100% Black Glutinous Rice (Ketan Itam)
ingrediënten: zwarte ketan kleefrijst
prijsindicatie: € …(400g)

Reacties

Zwarte rijst (ketan hitam) — 32 reacties

  1. Klinkt superspannend, ja zeker, ketanrijst bevat geen gluten, maar is – net als gluton – kleverig ;-).
    Heb je er ook een gemalen versie van? Kun je – met de gekookte rijst goed rijstkoekjes bakken?

  2. En ja hoor, vandaag rijstmeel van zwarte kleefrijst gezien! Een mooie, heel lichte lila kleur. Bij de Wah Nam Hong.

  3. Zwarte rijst is dus gewoon die zwarte kleefrijst.Ik ben zelf verzot op, vooral voor javaanse gerechten
    Ik las het ergens dat het goed is tegen kanker cellen, en ik dacht dat er ook een ander soort van dat zwarte rijst is rijst. oke dan weet ik het

  4. Ja, zwarte rijst is gewoon kleefrijst met zijn jasje nog aan. En alle soorten zijn nauw verwant aan elkaar. En het zou inderdaad allerlei goede invloeden op de gezondheid hebben.

    Maar let op dat ze in Spanje en Italië met zwarte rijst soms iets anders bedoelen, namelijk gewone rijst die ze zwart kleuren met sepia (inktvisinkt). Dat is natuurlijk heel wat anders en smaakt ook heel anders.

  5. hoe staat het met de vezels en is de zwarte rijst ook een arm koolhydraat product of juist rijk aan koolhydraten gr Beja

  6. Zwarte kleefrijst heeft net als zilvervliesrijst en rode rijst een hoog vezelgehalte. En wel lower-carb dan gepelde rijstsoorten, maar nog steeds niet echt lowcarb, geloof ik. Ik wilde het even naast elkaar zetten maar wordt helemaal tureluurs van die Amerikaanse voedingswaarde site. De ene rijst doen ze per cup gekookte rijst, de andere per 1/2 ongekookt, of nog vager “per serving”. Echt niet normaal, er valt echt niks te vergelijken zo. En ik heb ’t opgegeven.

    Misschien dat iemand anders een betere bron heeft.

  7. Ook er lekker gepoft! Eerst koken dan in oven helemaal drogen…. en vervolgens poffen in hete olie! Lekker!

  8. zwarte rijst is erg lekker,als toetje of zomaar.”een nacht weken,in ruim water,dan koken,en als het gaar is,een knapperig korreltje,dus, doe je op 750gr rijst, 300 gr suiker erbij ,moet goed zoet zijn,dan kokosmelk maken vn kokosmeel met heet water ,dan uitknijpen,dan zout bij de kokossaus,dit verwarmd over de gekookte rijstebrij. heerlijk.,kan ook van santenblok,de kokossaus maken.eet ze

  9. Gisteren voor het eerst zwarte rijst klaargemaakt, in de rijstkoker, en geserveerd met een chin. 5 kruiden roerbak met zwarte paddestoelen en varkenshaas. Lekker die rijst! Een minder ‘muffige’ smaak als zilvervliesrijst en een heel fijne, knapperige textuur.

  10. Leuk! Misschien is rode rijst dan ook iets voor je?
    Heb je dan al eens geprobeerd?

    Rode Rijst

    (klik voor meer info)

  11. Hallo een ieder !
    waar is die zwarte rijst te koop, ik zoek me gek, help !
    Ik wil er een sushi recept van maken dus recepten doen er niet toe, alléén waar vind ik dit ??
    Ik heb reeds gezocht bij Wah Nam Hong in Leidschendam C&C, of ik kijk er over heen of ze hebben het niet :-(

  12. Ik kan me niet voorstellen dat zij het niet hebben. Echt niet!
    Print anders even dit stukje uit, met de namen ook in het Chinees. Ik weet zeker dat ze je dan kunnen vertellen waar het ligt.

    Wel een suggestie: kijk eens in de diepvries. Soms ligt het daar.

  13. Komende woensdag ben ik weer bij WNH dus neem je suggestie ter hand, gewoon een print maken en laten zien, vragen etc. Dat heb ik de vorige keer niet gedaan en was dus niet zo handig bezig, kennelijk overrompeld door het aanbod ;-) Ik heb er laatst o.a. sushi rijst gekocht van het merk Itamae, nog wel even een paar keer wassen maar voor de rest prima en erg lekker. En veel goedkoper dan de reguliere supermarkt.
    Ook de nori vellen zijn veel goedkoper, eigenlijk alles wat ze daar verkopen, dus ik ben een gelukkig man met deze winkel. Bedankt voor je reactie maar weer !!

  14. Ik was gisteren bij Oriental en kijk eens wat daar in de diepvries lag! :-)

    Zwarte kleefrijst in de diepvries

    Bij de cassave en ingevroren kokosproducten in de buurt. Ik zou als ik jou was daar ook eerst zoeken.

  15. @ Robin

    very funny, ik zoek me gek en jij plaatst een foto :-(

    Vandaag reeds naar WNH geweest, en gevraagd waar het lag, bleek het over 1 á 2 weken weer leverbaar. Ik wist trouwens niet dat het bewaard werd in de freezer, toch nog maar eens goed kijken, i.i.g. weer bedankt voor je reactie

  16. Ik heb deze zwarte ‘Black Glutinous’ rijst gevonden bij de toko in Rijswijk, in winkelcentrum In de Boogaard.

  17. waar is de “zwarte chinese rijst” te koop in Antwerpen en Brussel ???

    Naast een lekkere rijst is dit ook een zeer goed voor de gezondheid (vooral tegen kanker en hartziekten), wegens veel goede vzeels, laag aan suiker, low carb, veel vitamine E antioxydant, beschermd de slagaders en voorkomt DNA schade wat tot kanker kan leiden. Noot: het zwarte jasje/vliesje moet er wel aanblijven (hierin zit de kracht).

    Zoek ook waar “black garlic” (zwarte knoflook, origine Z-Korea) te koop is, idem ditto voor goede gezondheid.

    Thanks

  18. de zwarte kleefrijst kan je kopen in de aziatische supermarkt in antwerpen in chinatown daar
    wij hebben hem daar gekocht.

  19. Liep ook naar te zoeken en gevonden bij Chinatown te beverwijk! Is erg lekker! Happy van gemaakt met kipfilets en kastanje/champignon roerbakgroenten! Aanrader!!

  20. Bedankt voor de tip, Willem. En goed te horen dat ze bij Thai Center een goede service hebben. :-)

  21. Lekkermet rode suiker en kokos melk
    En kacang hijau ..(bubur ketan hitam)zwarterijstpub…

  22. Ik heb zwarte kleef rijst meegenomen uit Bali , helaas kleeft het niet, wat moet ik doen om het te laten kleven

  23. Je maakt de zwarte rijst zoet en sticky door palmsuiker en kokosmelk toe te voegen. Bijvoorbeeld in dit recept uit Lonny’s Zoete Verleidingen

    Bubuh injin / zwarte-rijstpudding
    100 gram zwarte kleefrijst/ketan hitam
    1½ liter water
    5 pandanbladeren/daun pandan
    100 gram palmsuiker of gula Jawa
    zout
    4 dl dikke kokosmelk/santen asli

    • Was de rijst goed in ruim water en laat hem uitlekken.
      Breng de rijst in een grote pan met het water en de
      pandanbladeren aan de kook en laat hem met het deksel
      op de pan 45 minuten op laag vuur koken. Roer regelmatig.
    • Laat de gula Jawa in ½ dl water op laag vuur smelten
      en roer hem door de rijst. Laat deze tot een dikke brij
      koken. Voeg zout naar smaak toe. Neem de pan van het
      vuur en laat de rijstebrij afkoelen. Haal de pandanbladeren
      eruit en gooi ze weg.
    • Serveer de bubuh injin op kamertemperatuur. Doe voor
      het opdienen een scheut kokosmelk bij de pap in het bord.
  24. Hier in de markthal gekocht bij de toko voor 2,95 een kilo (Kirin Brand).Er staat op white glutinous rice maar het is zeker de zwarte.Ik vind het al goed door te koken en dan wat santen toe te voegen.

  25. Misschien ten overvloede:
    * ketan hitam / zwarte kleefrijst / black glutinous rice bewaart men in de vriezer omdat het evt wormeitjes doodt;
    * WAH NAM HONG opent eind 2016 een enorme, niieuwe Aziatische supermarkt + annex restaurant in Ypenburg (Den Haag-Rijswijk-Delft).;
    * In ANTWERPEN vindt men een Aziatische supermarkt (WNH?) in de straat tegenover het stationsplein/Antwerp Zoo;

    Recept:
    De hoeveelheden zijn naar eenieders persoonlijke smaak.

    * ketan hitam (zwarte kleefrijst)
    * pandanblad (daun pandan)
    * limoenblad (daun djeroek purut)
    * naar behoeven evt snufje zout
    Ketan in water weken (nachtje?) evt + theelepelpuntje bi-carbonaat teneinde bacteriën/wormen(eitjes) te doden. Daarna in helder water spoelen totdat water niet meer kleurt, dan even in een zeef onder stromend water.
    Alle rijstprodukten altijd(!) ovevloedig wassen teneinde het te reinigen van evt pesticiden.
    (PS: Dit geldt ook voor bjv quinoa. Zgn glutenallergie kan ook een gevolg zijn van pesticiden)

    Bereiding:
    * ketan in rijststomer in 1,5 vingerkootje water koken;
    * pandan- en djerukblad kneusen en evt geraspte kokos meekoken en naar behoeven een snufje zout.
    Als de pan afslaat/water verdampt dan is de ketan klaar.

    Garnerings benodigdheden:
    * palmsuikersiroop
    (palmsuiker met beetje water koken en door zeef halen ivm ‘stofjes/onreinheden’)
    * santen (blok of dssertkokosmelk in conserve)
    blok in pannetje met beetje water en pandanblad kort laten sudderen
    * Jackfruit (nangka) vers of in conserve

    Presentatie:
    Serveer de ketan met een scheutje palmsuikersiroop en de kokosmelk (mag papje/soepje zijn) en garneer met stukjes jackfruit en/of andere tropische vruchtjes.
    De ketan kan koud en warm worden genuttigd.

    SELAMAT MAKAN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *