de Bijbel van de Thaise Keuken (Noi Pia-Ud)

Bijbel van de Thaise keukenIn de serie kookbijbels van Carrera Culinair verscheen afgelopen jaar de Bijbel van de Thaise keuken, geschreven door de Thaise ladychef Ratchadawan Pia-Ud, kortweg Noi genoemd. Noi komt oorspronkelijk uit Noord-Thailand, groeide vanaf haar 10e op in Amsterdam, doorliep de koksschool, kookte in verschillende restaurants en geeft workshops Thais koken.

De eerste 60 bladzijden worden gevuld met uitleg over ingrediënten, technieken en keukengerei, maar daarna volgen nog bijna 300 bladzijden met recepten, vaak met foto. Het begint met een hoofdstuk met de basisrecepten voor currypasta’s en dipsauzen en daarna volgen 5 hoofdstukken, ingedeeld naar regio: Noord, Noordoost, Centraal, Zuid en Bangkok. De regio’s verschillen nogal in klimaat, in rijkdom, of ze gericht zijn op de zee of het land en dat merk je in de recepten. De recepten zijn beknopt opgeschreven; ik vermoed dat onervaren koks daar wat moeite mee kunnen hebben. Aan de andere kant zijn ze daardoor wel overzichtelijk en lijken ze best makkelijk en daardoor uitnodigend. Het zijn ook niet heel erg ingewikkelde recepten. De meest gebruikte smaakmakers zoals gember, galangawortel, knoflook, chilipeper, citroengras, vissaus, oestersaus of kokosmelk heb je als liefhebber van de Aziatische keuken vast al wel in huis en zijn steeds makkelijker in de supermarkt te vinden. Af en toe worden wat meer bijzondere ingrediënten gebruikt waarvoor je naar een toko moet.

Wat mij opvalt zijn de vele recepten voor allerlei soorten varkensvlees (8 met buikspek, 5 met spareribs, 8 met gehakt, 3 met varkensnek en dan nog lever, wild zwijn en worst). Leuk! Ook met kip kun je heel wat lekkers koken (21 recepten), voor rundvlees vind je 7 recepten. Uit het water zijn het garnalen waar het meest mee gekookt wordt (13 recepten), dan meerval/zeebaars (11) en nog enkele recepten voor mosselen, krab, inktvis en zelfs sprinkhaan. Al staan er ook wel een aantel recepten voor salades en groentengerechten in, en is de vissaus die in zo ongeveer elk gerecht gebruikt wordt wel te vervangen door een vegetarische versie, denk ik dat vegetariërs beter een ander boek kunnen uitkiezen. Maar ben je omnivoor, zou je graag vaker Thais koken zonder al teveel poespas, dan is dit boek voor jou.

Bestellen
Enthousiast geworden? Bestel bij Bol via deze link:
   de Bijbel van de Thaise Keuken
en sponsor kostenloos en automatisch deze site..

Voorbeeldrecept:
Recept Gehaktsalade(Larb Mu)


Reacties

de Bijbel van de Thaise Keuken (Noi Pia-Ud) — 2 reacties

  1. Vorige week van een thaise collega mo palo gehad dat is buikspek met eieren in sojasaus erg lekker en gisteren had ze voor me thaise kip curry zeer lekker als dank had ik voor haar al kleefrijst met chinese gedroogde garnaaltjes en chinese worst en ook langzaam gegaard buikspek in mastersaus gemaakt beide vielen erg in de smaak bij haar.

  2. Doe mij ook zo’n collega! Daar heb je tenminste wat aan. Die van mij tracteren op multivlaai. :-D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *