Chinese pruimensaus (plum sauce)

Chinese Plum sauce
Hoe heet het?
Chinese pruimensaus, plum sauce, duck sauce. Sū méi jiàng / 苏梅酱 / 蘇梅酱 (China).

Wat is het?
Chinese pruimensaus wordt gemaakt van de eerder besproken gezouten pruimen, ingekookt met suiker en een selectie aan smaakmakers zoals knoflook, gember, chilipeper, azijn. Soms met zoete aardappel als verdikkingsmiddel en soms nog met ander fruit zoals abrikoos of ananas. Pruimensaus doet een beetje denken aan jam of marmelade, het smaakt ook wel zoet maar vooral hartig.

Hoe te gebruiken?
Pruimensaus gebruik je als dipsaus bij dumplings, loempiaatjes, rijstrolletjes, pangsit of andere gefrituurde snacks, maar combineert ook goed met vis, garnalen, kip of varkensvlees. Je kunt pruimensaus als roerbaksaus gebruiken of je noodles of rijst ermee op smaak brengen. Tot slot kun je de saus ook gebruiken om bijvoorbeeld gebraden gevogelte of ham mee af te lakken. Pruimensaus is na opening nog wel enige weken zoniet maanden te bewaren in de ijskast.

Tips, weetjes & recepten

  • In Amerikaanse Chinese restaurants geven ze bij hun takeaway geroosterde eend meestal een zakje pruimensaus. Daarom noemen Amerikanen pruimensaus simpelweg “duck sauce”. Maar let op, de “Peking Duck Sauce” van bijvoorbeeld Lee Kum Kee lijkt in niets op pruimensaus, maar meer op zoetebonensaus of hoisinsaus.
  • Wil je zelf pruimensaus maken? Op The Woks of Life vind je een recept dat lijkt op die: “duck sauce van de Chinees”. Of maak een modernere versie met verse pruimen en veel meer smaakmakers: Plum Sauce
  • Op het etiket van de pruimensaus van Mee Chun staat “pikante saus” terwijl ze waarschijnlijk hartige saus bedoelen, want pikant of scherp is ze zeker niet.
  • Lees alle post over: Chinese pruimen en wat ervan gemaakt wordt

Wat is er zoal te koop?


Plum Sauce LKK

merk: Lee Kum Kee
land van herkomst: China
etiket: Plum sauce / pruimensaus
ingrediënten: suiker, gezouten pruimen 25% (pruimen 78%, zout), water, rijstazijn, gemodificeerd maïszetmeel, zuurregelaar (citroenzuur, natriumcitraten), gember, chilipepers, stabilisator (xanthaangom (soja, tarwe).
prijsindicatie: € 2,75 (397g)

Plum Sauce LKK

merk: Mee Chun
land van herkomst: Hong Kong
etiket: Plum sauce / Sauce de Prune
ingrediënten: suiker, water, pruimen (20%), zout, chilipeper en knoflook.
prijsindicatie: € 2,15 (250g)


Waar is het te koop?
Je ziet pruimensaus niet vaak bij de gewone supermarkt, dus zoek een toko bij jou in de buurt:
* Toko’s in Nederland
* Toko’s in België
* Online Toko’s


Reacties

Chinese pruimensaus (plum sauce) — 3 reacties

  1. Toevallig genoeg vandaag voor het eerst varkensvlees met paprika, peper en ui gewokt met LKK plum sauce. Slechts een beetje dark soy sauce toegevoegd en natuurlijk Chiu Chow chilli sauce. Super makkelijk en ontzettend lekker. Een aanrader :-)

    Varkensvlees met Pruimensaus

  2. hoi weer ik heb hier toevallig een lekker dimsum recept deel ik met jullie.

    Spare ribs in pruimensaus

    Laat door de slager 1 stuk sparerib in kleine stukjes hakken,maak een marinade van halve eetlepel light sojasaus,halve eetlepel sesamolie,beetje zout,halve eetlepel rijstwijn,3 suikerlepels suiker,en doe er 2 teentjes gecrushte knoflook en 2 theelepels bindmiddel bij en mix alles goed doorelkaar en doe de spareribs erbij en zet in de ijskast voor diverse uren.
    Dan doe er 3 eetlepels pruimensaus bij en mix opnieuw door elkaar en doe in een klein schaaltje en stoommandje en stoom voor ca 20 minuten.
    Ook kan je de ribbetjes in dezelfde marinade maar dan zonder bindmiddel gebruiken op ze in de wok te bakken als gebakken ribbetjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *