Cordyceps paddenstoel


verse Cordyceps (paddenstoel)
Hoe heet het?
Cordyceps (in veel talen), soms ook cordiceps.
虫草属 / chóngcǎo shǔ (China), cordyceps militaris (L.)

Wat is het?
Op de verpakking staat lieflijk “cordyceps flower”, alsof het om bloempjes zou gaan, maar de minder lieflijke bijnaam voor deze paddenstoel is veelzeggender: “de zombieschimmel”. De sporen van deze gruwelijke schimmel dringen de hersenen van een mier (of ander insect) binnen, dwingt die naar een vochtig, schemerig plekje waarna er vanuit het koppie een “oranje steeltje” groeit, de cordycep. De mier overleeft dit niet. Brrrrr. Gelukkig hebben mensen een methode bedacht om deze paddestoelen op vochtige rijst en sojabonen te kweken. Cordyceps smaken naar euh paddestoel, de gedroogde iets intenser dan de verse.

Hoe te gebruiken?
Gedroogde cordyceps week je eerst 5-10 minuten in koud water en kook je daarna een minuutje in water om daarna verder te verwerken. Verse, gekweekte cordyceps (zoals op de foto hierboven) zou je eventueel rauw kunnen eten, maar het is gebruikelijker ze toch even te garen. Je kunt ze verwerken zoals andere paddenstoelen. Je vindt ze vaak in (Chinees medicinale) soepjes of stoofgerechten. Na de klik wat suggesties.

Tips, weetjes & recepten

Gedroogde en geweekte cordyceps

Wat is er zoal te koop?


Gekweekte, verse cordyceps
producent: Shenzhen Tianhua Modern Agriculture Co.,Ltd.
land van herkomst: China
importeur: Euro Asia Fruit Dutch B.V.
etiket Cordyceps bloem
prijsindicatie: € 1,99

Dried Cordyceps Flowers
merk: 大山合 集团有限公司 / Dashanhe Group Co, Ltd
land van herkomst: China
etiket: Dried Cordyceps Flowers. Pesticide free & Preservative free
prijsindicatie: € 3,40 voor 35 gram

 

EXTRA FOTO’S & RECEPT IDEETJES

Soto Ajam met Cordiceps paddestoelen
Soto Ayam (Indonesische kippensoep) met Cordyceps.
De soep was lekker, maar de cordyces gingen wel een beetje verloren. Misschien is het leuk om de cordyceps in plaats van de reepjes kip toe te voegen, om er een vegetarische soto van te maken.

Egg Drop Soup with Cordyceps
In dit “egg drop soepje” kwam de cordycep iets meer tot zijn recht. Gewoon een mooi bouillonnetje met cordyceps en daar al roerend, met een dun straaltje een geklutst eitje in gegoten.

Savory Egg custard with cordyceps
Leek me ook leuk, zo’n Japanse, hartige custard met cordyceps.
Klik hier voor het: Chawanmushi recept.

Cordyceps Carbonara
Cordyceps Carbonara. Hoewel, nee, er zat geen spek door. En het dooiertje moest je er ook zelf doorheen doen. Maar goed, het was een probeerseltje. Niet erg Aziatisch, maar wel lekker. Gewoon de cordyceps bakken in wat boter met knoflook, scheutje witte wijn, sojasaus. Zoiets was het denk ik. En dan met een dooiertje en geraspte parmezaanse kaas. Roeren, eten, lekker.

Cordyceps weken in water
Gedroogde cordyceps laat je even weken in wat (koud) water. Daarna een minuutje blancheren en eventueel terugkoelen of gewoon meteen verder gebruiken.


Reacties

Cordyceps paddenstoel — 6 reacties

  1. Wow, hier had ik echt nog nooit van gehoord. En wat een super mooie gerechtjes, opmaak en foto’s buitencategorie.

  2. Prachtige post, maar ik ga na het zien van the Last of Us, toch het lot maar niet tarten ;-)

  3. Ik kweekte dit jaar Thunder Mountain Longhorn, van die lange dunne pepers Lijkt wel op de Cordyceps van de foto helemaal boven.

    Thunder Mountain Longhorn

  4. Nou, die cordyceps, die zijn wel een stuk kleiner hoor. Misschien net iets dunner dan regenwormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *