Chinese Bloemkool

Chinese vs Gewone Bloemkool
Hoe heet het?
Chinese bloemkool (NL), Chinese cauliflower / Taiwanese cauliflower / flowering cauliflower / sprouting cauliflower (Engels), Fioretto (Italië), スティックカリフローレ / Sutikku karifurōre (Japan).
De algemene naam voor bloemkool én broccoli in China is 花菜 / huā cài of 椰菜花 / yēcài huā. Voor deze variant soms 有机花椰菜 / yǒujī (letterlijk: biologische bloemkool, wat het niet is) of 松花菜 / sōng huācài (letterlijk: pijnboom bloemkool – omdat een roosje lijkt op zo’n pijnboom aan de Middellandse zee)

Wat is het?
Je zou kunnen denken dat Chinese bloemkool gewoon een doorgeschoten bloemkool is, maar het is ook een iets andere variant. Chinese bloemkool heeft iets langere, lichtgroene steeltjes en kleinere, lossere, lichtgele bloemknopjes. De bloemkool heeft iets meer smaak, iets meer structuur, is zoeter, maar smaakt vooral gewoon naar bloemkool.

Hoe te gebruiken?
Verdeel de bloemkool in roosjes. Wokken ligt voor de hand, maar je kunt ze ook koken, stomen of rauw eten. Eigenlijk alles wat je ook met gewone bloemkool zou doen. Wordt in China vaak verwerkt in “dry pot” (klik om meer te lezen over deze droge variant van de hotpot: MaLa Xiang Guo / 麻辣香锅). Chinese bloemkool lijkt vaak al een beetje verlept in de winkel maar knapt enorm op als je hem even in een bak koud water legt. Daarom ook nog wel een paar dagen in de koelkast te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Een paar jaar terug verkocht Albert Heijn opeens stengelbloemkool, maar dat was volgens mij wel echt “doorgeschoten bloemkool”. Dus gewone bloemkool die niet is geoogst toen de dichte bladeren de bloem nog beschermden tegen het licht, maar die is gaan bloeien en daardoor kleur kreeg.
  • Chinese bloemkool doet het door zijn vorm beter dan gewone bloemkool in cruditè of kaasfondue: makkelijker te dopen.


PITTIGE CHINESE BLOEMKOOL (Sichuan stijl)
Chinese bloemkool Sichuan stijl
Bak in wat olie tot lekker bruin:
  1 klein uitje of 2 sjalotjes (in smalle maantjes)

Als de ui bruin is, bak je nog even 30-60 seconden mee:
  2 el gehakte gember
  1 el gehakte knoflook

Blus af met:
  1 el Shaoxing wijn

Voeg toe:
  2 el chilibonensaus
  1/2 tl gemalen sichuanpeper

Voeg toe:
  60 ml (4 el) bouillon of water
  1 el lichte sojasaus
  1 tl suiker
  400g Chinese of gewone bloemkool in roosjes

Je kunt de bloemkool apart roerbakken, stomen of koken en dan samenvoegen met de saus of gewoon direct garen in de saus. Het zal zo’n 7 minuten duren voor de bloemkool gaar is, afhankelijk hoe groot je roosjes zijn en afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
Naar recept van: the Omnivores Cookbook.

DRY POT MET CHINESE BLOEMKOOL
Dry Pot Cauliflower
Bak in wat olie:
  1 el gehakte gember
  1 el gehakte knoflook
  1 el gehakte chilipeper (of een paar gedroogde)

Voeg toe:
  reeds uitgebakken spekjes (of blokjes charsui)

Voeg toe en bak voor minuut of 2:
  400g bloemkoolroosjes
  1 kleine (punt)paprika in reepjes

Voeg daarna sausje toe en gaar tot je de bloemkool gaar genoeg vindt:
  1 el lichte sojasaus
  1 el Shaoxing wijn
  1 el oestersaus
  1 tl sesamolie
  ½ tl zout
  ¼ tl suiker
  ½ tl gemalen witte peper
  ½ cup / 120 ml / 8 el water

Misschien dat je wat meer water nodig hebt of het sausje juist op het laatst nog een beetje moet binden met een maizenapapje. Maar als de gaarheid van de bloemkool naar wens is, garneren met lente-ui en serveren met rijst.
Naar recept van: The Woks of Life.

FOTO GEWONE VS CHINESE BLOEMKOOL
Chinese bloemkool langere stelen
Binnenkant van Chinese bloemkool: lichtgroen en Langere stelen.

Westerse Bloemkool
Binnenkant van een Hollandse bloemkool: wit & compact.

Wat is er zoal te koop?


dinges

merk: Merkloos op de groente afdeling van Amazing Oriental
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Chin Bloemkool
prijsindicatie: € 3,75 p/kg

Reacties

Chinese Bloemkool — 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *