Gestoomde aubergine

Gestoomde aubergine
“Koud gestoomde aubergines met knoflookdressing” heet het gerecht uit Fuchsia Dunlop’s laatste kookboek “De Shanghai Keuken“. Koud stomen bestaat volgens mij niet, dus ik vermoed dat het de bedoeling is het gerecht af te laten koelen voor je het eet, maar wij eten het gewoon warm. Het is een beetje puzzelen hoe lang je de aubergines moet stomen, want je wilt ze echt zijdezacht op het snotterige af, dan zijn ze op hun lekkerst. Heb je een Anova of ander warmwaterbadachtig apparaat, dan kun je ze ook in een dubbele zipperzak 3 uur lang op 80℃ garen. Zorg dan wel dat je er iets zwaars op zet, want het zijn net reddingsvesten, ze drijven! Verder is het heel simpel, als ze gaar zijn verdeel je er gember, knoflook en lente-ui over, giet er wat gloeiendhete, knetterende olie over, dressing erbij van sojasaus, zwarte rijstazijn en suiker en smullen maar. Koud laten worden mag.RECEPT VOOR KOUD GESTOOMDE AUBERGINES MET KNOFLOOKDRESSING
Origineel recept van Fuchsia. Verderop een aangepaste versie

De aubergine
500 gr Chinese aubergine

De kruiden
1 el zeer fijngehakte knoflook
1 el zeer fijngehakte gember
3 el dungesneden lente-ui
2 el koriander (als je dat lekker vindt)

De olie om te knetteren
2 el arachide-olie (over andere olie met hoog rookpunt)

De dressing
3 el lichte sojasaus
2 tl zwarte rijstazijn (Chinkiang of Shangxi)
1/2 tl suiker

Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1cm, dan in repen van 1 cm en daarna in staafjes van 5 cm. Zet kruiden, dressing en olie vast klaar. Of doe dat terwijl je stoomt.
Stoom de aubergines in een enkele laag in 15-25 minuten gaar. Heb je de stukjes dikker gesneden en liggen ze in een hoopje op elkaar, dan kan het langer duren. Als de aubergines zijdenzacht zijn gestoomd drapeer je ze op een bord en verdeelt de kruiden erover.
Verwarm de olie in een klein pannetje tot het begint te roken. Ik bewaar meestal een sprietje lente-ui, dat doop ik in de olie om te zien of die al heet genoeg is, als het knettert is het goed. Giet voorzichtig in een dun straaltje de gloeiendhete olie over de lente-ui.
Giet daarna de dressing erover en het gerecht is klaar. Je kunt het warm of koud eten.

AANGEPAST RECEPT
Gestoomde aubergine met Sichuan dressing
Omdat de rauwe knoflook en gember in bovenstaand recept toch niet altijd even lekker is en dat gehannes met kokende olie een gedoe, doe ik het vaak net even anders. En in mijn ogen makkelijker. Je stoomt de aubergines nog gewoon gaar, maar je bakt de knoflook en gember zachtjes in wat olie en voegt daarna de sauzen toe. De gare aubergine verdeel je over bakjes en daar giet je de dressing overheen:

Zachtjes bakken in wat olie:
1 el zeer fijngehakte knoflook
1 el zeer fijngehakte gember

Dan erbij, even meebakken:
1 el Shaoxing rijstwijn
1 el chilibonensaus (toban jiang)

Dan erbij, alleen doorwarmen:
2 el lichte sojasaus
2 tl heldere rijstazijn
1 tl sesamolie
1 tl suiker

En nu strooi je hierover de:
3 el dungesneden lente-ui
2 el koriander (als je dat lekker vindt)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *