Indische Keukengeheimen van Jeff Keasberry

Indische Keukengeheimen familie Keasberry Van 1954 tot 1990 zat er op de Ferdinand Bolstraat nº 13 in de Pijp in Amsterdam het legendarische Indische restaurant Djokja. Opgericht door Maria Antoinette Keasberry-van Beekom (zeg maar Oma), later gerund door schoondochter Jessica Chevalier Keasberry (zeg maar Jessy) en nog later door (klein)zoon Jeff Keasberry (zeg maar Jeff).

En hebben sommige Indische mensen nog wel eens moeite om hun geheime familierecepten prijs te geven, de familie Keasberry heeft dat gelukkig niet. In 1976 verscheen er al een boekje “Oma’s Keukengeheimen” en nu dus dit vervolg: “Indische Keukengeheimen, recepten en verhalen van 3 generaties Keasberry”.

Naast de 113 familierecepten lezen we de geschiedenis van de familie Keasberry in Indonesië en hoe “Oma” na de onafhankelijkheid van Indonesië als alleenstaande moeder met haar zonen naar Nederland vertrok. Ook is er uitleg over de rijsttafel, hoe je die eet (niet husselen en niet prakken) en wat het verschil is tussen de Indonesische, de Indische, de Chinees-Indische en de Nederlands-Indische keuken.

De meeste recepten zijn voorzien van foto’s en zullen veel mensen aanspreken, niet te ingewikkeld en met ingrediënten die ondertussen redelijk ingeburgerd zijn. Van witte rijst en bami tot sajoers en erwtensoep, stoofgerechten, babi pangang, atjars, saté, allerlei soorten snacks, bijgerechtjes en zoetigheden. Eigenlijk allemaal Indische klassiekers die je ook vindt bij Beb Vuyk of Lonny Gerungan, maar nu zoals de familie Keasberry ze maakt. Ik maakte reeds de babi pangang, de saté kambing en de sambal goreng kering ketang. Allemaal lekker! Ik denk dat dit kookboek nog vaak gebruikt gaat worden.

Bestellen
Enthousiast geworden? Bestel bij Bol via deze link:
  Indische Keukengeheimen
en sponsor kostenloos en automatisch deze site.

Meer informatie
Website/blog: Cooking with Keasberry
Facebookpagina: Cooking with Keasberry
In sommige recepten zitten wat onduidelijkheden, de auteur is inmiddels op de hoogte en zal een en ander aanpassen voor de volgende druk. Jeff beantwoordt met alle plezier vragen over recepten per mail op: info@keasberry.com.


Reacties

Indische Keukengeheimen van Jeff Keasberry — 33 reacties

  1. Welk kookboek zou je aanraden als ik me in de Indisch/Indonesische keuken zou willen verdiepen? Mijn hoop is dat de ingredienten hiervan wat makkelijker (damn you, David Thompson!) en goedkoper te verkrijgen zijn dan bijv. de Thaise keuken.

    Ik keek al met een scheef oog naar Indische Keukengeheimen (ik kende hem verder niet) maar dat blijkt meer een tv-kok en parttime zanger zie ik op wikipedia. Het hoeft niet kneitertraditioneel te zijn (ik heb geen zin om bij 80% van de recepten te moeten lezen dat het toch echt alleen gemaakt kan worden met een specifieke zoetwaterkrab die alleen voorkomt in een meertje 170 km ten noorden van Chiang Mai, en sinds de jaren ’80 uitgestorven is), maar het moet wel meerwaarde hebben t.o.v. wat recepten googlen. Alvast bedankt!

  2. Ja, ik heb ook een haat/liefde verhouding met David Thompson. Snap precies wat je bedoelt.

    Indische keukengeheimen is best een fijn boek, het zijn niet de persoonlijke recepten van Jeff, maar van zijn familie. En die weten echt wel wat van eten. ;-)

    Maar anders kan ik je ook De Authentiek Indische Keuken aanbevelen, van Lonny. Daarin staan iets meer recepten. Maar beide boeken zijn goed toegankelijk. In veel recepten staat vermeld hoeveel verse variant je van een ingredient gebruikt, maar ook de hoeveelheid gedroogde, poedervariant. Ik ben persoonlijk niet zo van de poedertjes, maar het is soms wel retemakkelijk. Dan flans je een lekker gerecht in elkaar van een stukkie vlees, wat groenten en wat je standaard in de kast hebt staan.

  3. Ik heb zelf een Indisch kook- en leesboekje samengesteld voor mijn zusje.
    Ik heb hem in PDF, mocht er belangstelling zijn, dan hoor ik het graag.

  4. Beste Paul,
    Ik heb belangstelling voor je Indisch kookboekje, ik hoop dat via deze route mijn emailadres je bereikt.

    In afwachting van je reactie.

    Met vriendelijke groet

  5. Ik heb je mailadres aan Paul doorgestuurd, Rein. Hij kan dat hier niet zien. En jij het zijne ook niet. Vandaar. ;-)
    Hopelijk mailt hij je snel terug.

  6. Beste Paul,

    Ook heb belangstelling voor je Indisch kookboekje, en Robin zou u Paul mijn mailadres willen doorsturen?

    Met vriendelijke groet,
    Brigitta

  7. Beste Paul,

    Ook ik heb interesse in je kookboek in pdf vorm. Zou je hem mij willen toesturen?
    Robin, zou je hem mijn email adres ook willen doorsturen? Alvast bedankt.

    Groet,
    Alrik

  8. Het is met mij net zo, ook ik heb interesse in het kookboek.
    Ik zou er graag een toegestuurd krijgen.
    Robin, wil je ook mijn email adres doorsturen?
    Heel erg bedankt alvast.
    Met vriendelijke groet, Nelleke de Wit.

  9. Ook ik zou graag een exemplaar per mail willen ontvangen, ben reuze benieuwd naar wat voor lekkers er in te lezen is.

    Met vriendelijke groet,

    Jan Vroomans

  10. Beste Paul,
    Ik zou ook heel graag het Indisch kook- en leesboekje samengesteld Door jou willen ontvangen.
    Super dat je zoiets gemaakt hebt!
    Ik hoop dat mijn verzoek je bereikt.
    Alvast mijn dank.

  11. Beste Paul,
    Ik zou ook graag het Indisch kook- en leesboekje van jouw zus willen ontvangen. Wellicht wilt U (Robin) aan Paul mijn mailadres willen doorsturen?
    Ik hoop dat mijn verzoek doorkomt.
    Bij voorbaat mijn dank.
    M.v.g.
    Freek

  12. Ik heb het boekje ondertussen ook ontvangen, maar heb nog even geen tijd om uit te zoeken hoe ik dat beschikbaar kan maken op mijn site, dus ik geef jullie namen gewoon even door, Giselle en F.

  13. Ook ik heb interesse in het pdf kookboekje. Erg leuk. Ik kijk er met plezier naar uit. Alvast bedankt. vrgr Maya

  14. Ben ook wel nieuwsgierig geworden, dus als het kan zou ik het ook graag toegestuurd willen krijgen. Ik zal dan ook hier berichten wat ik ervan vind (voor wat dat waard is), want dat mis ik hier tot nu toe een beetje.

  15. Als het nog mogelijk, heb ik ook nog interesse in die PDF van Paul.
    BVD mijn hartelijke dank, René

  16. Ook ik heb interesse, dus als het nog mogelijk is. Alvast bedankt

  17. Beste Paul,
    Ik heb interesse in je kookboek in pdf vorm. Zou je hem mij s.v.p. willen toesturen?
    Robin, zou je hem mijn email adres ook willen doorsturen?

    Hartelijke dank
    Guus Adema

  18. Beste Paul,
    Ik zou zeer graag je kookboek willen ontvangen! Wat leuk dat je iedereen zo mee laat genieten.
    Robin, zou je mijn e-mailadres willen doorsturen?
    Hartelijk dank!
    Brigitte Vos

  19. Beste Paul en Robin

    Ook ik ben zeer geïnteresseerd in het kookboekje.
    Bedankt voor het delen.

    Frank

  20. Oh, sorry, ik heb ooit een kopie gekregen zodat ik het eventueel zelf kon versturen, maar dat werkt toch niet helemaal. Ik heb jullie emailadressen (Maloshi, Maya, Pier, René, Gert, Guus, Brigitte en Frank) gewoon weer doorgespeeld aan Paul. Nu komt het vast goed.

  21. Beste Paul,

    Ik zou heel graag het kookboekje ontvangen.

    Alvast bedankt.

    Monique

  22. Beste Paul,
    Ik zou heel graag het kookboekje ontvangen.

    Groetjes Phyllis

  23. Die pdf klinkt heel tof. Zou ik deze ook kunnen ontvangen?

    Alvast bedankt.

    Junior

  24. Zie dit nu pas. Zou ik het kookboekje ook mogen ontvangen?
    Bedankt Reinier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *