Gedroogde tofuvellen (yuba)

Tofu vellen / tofu sheets
Hoe heet het?
Tofuvellen, tofu bladen, bean curd skins, dried tofu sheets, gedroogde tahoevellen, yuba (Japan), phù chúc (Vietnam), dried beancurd, bean skin, tofu film, fǔ pí (腐皮), youpi (油皮).

Wat is het en hoe gebruik je het?
Net als op gewone melk vormt zich tijdens het tofu productieproces een vel op de grote potten kokende sojamelk. Die vellen worden er voorzichtig afgehaald en aan horizontale stokken te drogen gehangen.
Let op, er zijn 3 varianten:

=> Gedroogde tofuvellen
gedroogde tofuvellenDe ondoorzichtige, gekreukelde, gelige vellen zijn volledig gedroogd. Ze verkruimelen al als je ernaar kijkt. Je zult ze eerst 20 minuutjes moeten weken in koud water. De vellen worden dan wittig, blijven redelijk stevig waardoor ze niet zo heel makkelijk scheuren, maar zich ook niet makkelijk plooien.
Gebruik: In stukken 20 minuutjes weken in koud water. Dan in 20 minuten of langer sudderen in de soep of hotpot. Ook in dessert-soepjes! Vullen en frituren is eigenlijk niet de bedoeling maar kan stiekem best. Droog, bij kamertemperatuur nog heel lang te bewaren.

semi-gedroogde tofuvelen=> Semi-gedroogde tofuvellen
De doorzichtige, gekreukelde, gelige, vettige vellen zijn maar half gedroogd en daardoor nog plooibaar. Ze zijn veel dunner dan de gedroogde, breekbare versie van hierboven en toch scheuren ze minder snel.
Gebruik: als ze te droog zijn geworden eerst even tussen 2 natte handdoeken leggen of toch gewoon even weken in water. Daarna vullen met een farce (gehakt vlees, vis, tofu, paddenstoelen, wat je wilt) en stomen, frituren, bakken of sudderen. Na openen luchtdicht afgesloten in de ijskast nog wel een tijdlang te bewaren. (zie recept)

=> Verse tofuvellen
Verse tofuvellen zijn nog weer dunner, plooibaarder en delicater dan de semi-gedroogde tofuvellen. Veel moeilijker te hanteren, scheuren makkelijk. Je vindt ze soms in het vriesvak.
Gebruik: ook als wrapper voor bepaalde dimsum. Zelf geen ervaring mee. Schijnt moeilijk te ontwarren te zijn. Waarschijnlijk niet of heel kort te bewaren in de ijskast.

Tips, weetjes & recepten

Andere posts over tofu enzo:

Gerookte Tahoe Silken Tofu Tofu Beignets Tofu-vellen Tofuzakjes Tofu sticks

Wat is er zoal te koop?


Gedroogde tofu bladen

merk: Butterfly Brand
land van herkomst: China
etiket: Dried bean curd, haricot caille en feuilles
ingrediënten: sojabonen, water
prijsindicatie: € 2,- (200g)

 Tofu vellen (semi-gedroogd)

merk: Dali 达利
land van herkomst: China
etiket: Bean Curd Sheets 豆腐皮, sojakaas bladen
ingrediënten: sojabonen, water
prijsindicatie: € 3,99 (250g)

Fresh beancurd sheets (diepvries)
merk: SeeWoo Foods Ltd (importeur)
(gekocht bij Cheung Kong in Rotterdam)
land van herkomst: China
etiket: Fresh bean curd sheet
ingrediënten: soya bean, water. Acidity regulator: sodium phosphates (E339). Preservative: sulphur dioxide (E220)
prijsindicatie: € 8,- (500g)

Reacties

Gedroogde tofuvellen (yuba) — 5 reacties

  1. Ik zie dat jij ze vulde met krabsticks:
    Fried beancurd skin rolls with crab

    En dat je ze voor gebruik eerst nog een half uurtje weekt? Waarom?

  2. Weet iemand een plek in Nederland waar je de verse tofu vel nog kan kopen of waar ze die maken ?

  3. Ik zag laatst bij de Amazing Oriental (die op de boot, in Rotterdam) van die bami-bakjes van de Chinees, als je begrijpt wat ik bedoel. Rechthoekige, witte, plastic wegwerp container met een doorzichtige deksel. En daar zaten (semi?) gedroogde sojavellen in. Die zagen er redelijk “ambachtelijk” of recent gemaakt uit. Ik had ze niet eerder gezien. Misschien die eens proberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *