Japanese egg mold (ei-vormpje)

Japanese ei-vormpjes
Hoe heet het?
Japanese egg mold, bento egg mold, Japans ei-vormpje, Yudetama gokko/ .

Wat is het?
Een Japanese egg mold is een plastic vormpje waarin je een gekookt eitje een andere vorm kunt geven. Vormpjes variëren van een schattig konijntje tot beertje, autootje, ster, hart, vis. Onderdeel van de “bento-box-cultuur”, de gezellige, gezonde lunchdoosjes die moeders in Japan voor hun kinderen maken.

Hoe te gebruiken?
Eitje koken naar wens, maar in ieder geval hard genoeg om het te kunnen pellen. Daarna vormpje en ei even onder de kraan nat maken, het nog warme ei in het vormpje leggen en voorzichtig doch stevig dichtdrukken. Als het ei te groot is kan er wat eiwit “uitsijpelen”, dat hoeft niet meteen erg te zijn. Gesloten vormpje met ei en al in koud water leggen om af te koelen.
Aan de buitenkant zit ook een “stekertje”, je kunt hiermee eenzelfde vorm uitsteken uit kaas of brood of zo. Resultaat iets minder spectaculair. (foto)

Tips, weetjes & recepten

 • Het konijntje doet het al goed bij eieren in maten S en M. Dat beertje niet, daar moet echt minstens een maatje-L in, anders is het resultaat een schurfterige zeerover. Het vormpje van Nijntje werkt iets anders en is eigenlijk bedoeld voor sushirijst. Maar met beide (rijst en ei) vind ik het resulaat maar zozo. Beetje een miskoop.
 • Als het eigeel niet helemaal in het midden zit kan het resultaat soms tegenvallen, vooral als het ei net iets te groot was en er eiwit uitgeperst wordt. Voor een perfect gecentreerd eitje kun je de eerste minuut de eitjes rondroeren in het kokende water.

Bento ei figuurtjes

Wat is er zoal te koop?

Ik kocht ze via e-bay. Bij een Chinese site die geen bezorgkosten rekent, maar waarbij levering tot 30 dagen kan duren. Tegenwoordig kun je ze makkelijk in Nederland kopen.


Reacties

Japanese egg mold (ei-vormpje) — 17 reacties

 1. Is het niet handiger een eitje in het vormpje te giet… oh, dat lukt natuurlijk nooit. Je krijgt het vormpje dan nooit vol. Ik dacht even om het dan met vormpje en al te koken… :p

 2. Ik zie ook niet hoe dat handiger zou zijn, want dit is echt al behoorlijk simpel! ;-)
  Of misschien om het probleem van een te groot of te klein ei op te lossen? Ja, nee, dat blijft lastig. Nou ja, tot je het weet, welk vormpje het met welk ei het beste doet.

 3. Ik vind de foto van Nijntje met snotneus echt heel grappig :D
  Het doet me ook ergens wel aan Happy Tree Friends denken.

  Ik heb laatst voor mn verjaardag een beertje gehad en wist eigenlijk helemaal dat er een uitsteker aan de achterkant zat. Zou je die ook voor koekjes kunnen gebruiken?

 4. Ha, had nog nooit van Happy Tree Friends gehoord (ben niet zo van de cartoons), maar google leert me dat dat nogal euh, masochistische beessies zijn? Ik zie veel uitgestoken ogen enzo, hihi.

  Ja, dat stekertje had ik eerst ook over het hoofd gezien. Behalve dan in de vaatwasser, want daarin is het alleen maar een irritante watervanger.
  Het nadeel/onhandige van het stekertje is dat het “dicht” is. Je moet het uitgestokene eruit prutsen of hopen dat het eruit komt als je schudt. Zal aan het deeg liggen of dat een beetje gaat lukken. Ik heb niet zo’n ervaring met koekjes bakken.

  Japanese egg mold / cutter

 5. Een speculaasvorm is ook dicht en inmiddels krijg ik daar ook leuke speculaasjes uit. Ik denk dat het beste is om de binnenkant van de steker bij koekdeeg vooral niet te vochtig of plakkerig te laten worden, dus iedere keer goed bestuiven. En dan het deeg goed aandrukken. Daarna tikje geven aan de andere kant van de vorm of er voorzichtig uitpeuteren. Ik denk dat het wel leuk staat in de koektrommel, zo naast de bitterkoekjes en ministroopwafels.

  Happy Tree Friends zijn cartoons die idd vooral niet geschikt zijn voor kleine kinderen. Er gaat altijd wel iets gruwelijk mis.

 6. Oja, natuurlijk! ik zat aan zo’n koekjespers te denken, maar inderdaad, speculaasvormpjes zijn ook “dicht”!
  Heb ik trouwens wel ervaring mee, hihi, heb ooit (gevulde) speculaas gemaakt met houten, antieke, Chinese plankjes voor mooncakes:

  Hollands Mooncake Experiment

  Bij gevulde speculaas verdwenen alle leuke lijntjes in het deeg, maar het deeg kwam er wel goed uit. En als ik er gewone speculaasjes mee had gemaakt waren ze vast wel zichtbaar gebleven. Dus ja, ik zie nu opeens ook meer mogelijkheden met die Japanse stekertjes! Thanks.

 7. Ik heb in Nederland wel mooncake-plankjes gezien, maar dan alleen in van die vierkante, diepe vormen zoals hier te zien:

  Mooncakes

  En die zijn dan niet zo heel mooi afgewerkt en best prijzig. ;-)
  Ik zag ze bijvoorbeeld daar op de Flinessestraat in Duivendrecht. Naast Oriental en Wah Nam Hong, daar zit zo’n zaak in Chinese keukenspullen, toch?

  Maar euh, niks mis met speculaasmolentjes! Die zijn ook cool.

 8. wat jammer dat het ongelooflijk moeilijk in NL is aan te komen. Ik heb ze een gewonnen tijdens een give away en krijg er thuis leuke reacties op! dat van het uitstekertje is voor mij nieuw, leuk ga ik morgen direct eens uitproberen.

 9. Eens! Maar ik heb wel hoop, ik schat zo in dat ze voor de volgende Pasen veel makkelijker te krijgen zijn. Het kost namelijk niks en ’t is een leuke gadget. Leuker dan die overbodige sushi rijstvormpjes die je nu opeens overal ziet. Gaat vast goed komen.

 10. eggmolds zijn te koop bij de blokker voor 1 euro per twee.
  ze hebben de auto en de vis of de beer en het konijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *