Ssamjang (Koreaanse saus)

Koreaanse BBQ-saus, ssamjang
Ssamjang (“ssam” betekent wrap en “jang” betekent saus) is de saus die men serveert bij een Koreaanse bbq. Gegrillde, gemarineerde stukjes kip, varken of rund worden in een blaadje sla gewikkeld samen met wat lente-ui, rijst en deze simpele maar verrassend lekkere saus. Doet het vast ook goed bij een gewone Hollandse bbq.

Ingrediënten
2 el doenjang (Koreaanse sojabonenpasta)
1 el gochujang (Koreaanse chilipasta)
½ el suiker
1 el sesamolie
1 teenje knoflook, geraspt
1 lente-uitje, fijngehakt
½ el geroosterde sesamzaadjes

Door elkaar roeren en serveren bij een Koreaans wrap, bijvoorbeeld met gegrillde kip (recept) of gegrillde speklapjes. De verhouding tussen de doenjang en gochujang staat niet vast en kun je naar smaak aanpassen.

PS Voor grootgebruikers en luie koks zijn er ook potten kant-en-klare ssamjang op de markt. In een vergelijkbare vierkante container als de doenjang en gochujang, maar dan groen.


Reacties

Ssamjang (Koreaanse saus) — 9 reacties

 1. Vorige week een beetje van gemaakt volgens bovenstaande verhoudingen, gewoon om te testen: heet! Heb het wat verdund met citroensap en later zag ik een aardig recept van David Chang, die het ook aanlengt met wat sherry-azijn. Ik ga die kip nog een keer maken al is het alleen maar om deze saus eens in de praktijk te proberen.

 2. Ik verbaas me, want ik vind bovenstaande saus nou juist helemaal niet zo pittig. En als wel, dan zou ik er gewoon meer doenjang (Koreaanse sojabonenpasta) door doen.

  Even David Chang’s recept opgezocht:
  1 el ssamjang (de kant-en-klare, denk ik, in de groene container)
  ½ el gochujang (Koreaanse chilipasta)
  4 el sherry azijn
  4 el neutrale olie

  Hm, dat ga ik ’t binnenkort eens naast elkaar maken en proeven. Ben nu wel benieuwd, in mijn beleving was bovenstaand recept dus echt heus helemaal niet zo heet. Maar misschien vergis ik me. Laatste keer voor het eerst opgeschreven wat ik deed, dus misschien klopt er iets niet…. Of misschien ben ik ondertussen echt een pro in chili eten. ;-)

 3. Ja, ik twijfel nu ook, maar ik had het idee dat ik de verhoudingen goed had. Kan zijn dat ik me vergis natuurlijk (soms komt dat voor). De gochujang is in ieder geval behoorlijk heet: weet ik dat ook weer.
  En bovendien was het een mooie reden om dat containertje ook eens te kopen: het staarde me een tijdje aan daar vanaf dat schap.
  Die sesamzaadjes en de lente-ui zou ik trouwens wel handhaven: te lekker om het te laten.

 4. Ik heb het gemaakt, vond het inderdaad niet zo heet, maar wel heel sterk van smaak.
  Ik denk dat ik eens probeer het als een saus voor noodles te gebruiken. Wordt vervolgd!

 5. Er is ook een gelijkaardig recept waar gehakte walnoten door heen gaan.Misschien verzacht dat wat de smaak.

 6. Je hebt twee soorten gochujang , hot en normaal , staat met kleine lettertjes op plastic container. Dus even goed kijken.
  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *