Thaise aubergine (rond, klein in allerlei kleuren)

Gekleurde, Thaise ei aubergines
Hoe heet het?
Thaise aubergine, eier-aubergine, apple eggplant, thai brinjal, makreua prao / มะเขือ (Thailand).

Wat is het?
Thaise aubergine is het kleine, ronde zusje van de gewone aubergine. De grootte varieert van kwartelei tot golfbal-formaat. De kleur van wit, groen, gestreept tot geel, oranje of gewoon paars. (zie de foto’s na de klik)

Hoe te gebruiken?
Halveren of in partjes snijden. Eventueel tot gebruik in zout water bewaren tegen het zwart verkleuren. Daarna 5-10 minuutjes meesudderen in een Thaise curry. De gele variant heeft een taai, hard velletje, dat snijdt in je mond. Maar alle andere groottes en kleuren smaken ondanks de vele pitjes zacht, zoet en romig. Schijnt in Thailand ook rauw, bijvoorbeeld in salades gegeten te worden. Koop gave exemplaren zonder plekjes en bewaar niet te lang in de koelkast.

Ronde, Thaise auberginesTips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Kleine, witte aubergines

importeur: Chagall Exotics Ltd
land van herkomst: Thailand
etiket: Eggplant white small
prijsindicatie: ± €1-€4 (100g)

Kleine, groengestreepte aubergines

importeur: Chagall Exotics Ltd
land van herkomst: Thailand
etiket: Eggplant green
prijsindicatie: ± €1-€4 (100g)

Groene, thaise aubergine, golfbalgrootte

importeur: A. Jaggoe
land van herkomst: Thailand
etiket: Eggplant white tomato
prijsindicatie: ± €1-€4 (100g)

Gele thaise aubergines, golfbalgrootte

importeur: Chagall Exotics Ltd
land van herkomst: Thailand
etiket: Eggplant yellow
prijsindicatie: ± €1-€4 (100g)

Reacties

Thaise aubergine (rond, klein in allerlei kleuren) — 7 reacties

 1. Ik liet tot op heden alle Thaise aubergines links liggen omdat ik dacht dat ze bitter smaakten. Blijkbaar is het voornamelijk die Thaise erwt-aubergine die bitter is. Nu ga ik ze toch eens proberen. Wat een goede site is dit toch boordevol waardevolle informatie!

 2. Ik heb ze recentelijk gekocht bij amazing oriental Groningen voor €3,50 per 100 gram. Dat leek me al vrij duur maar ik wilde ze eens proberen. Kan die prijs aan het seizoen liggen of zou er een andere verklaring voor zijn?

 3. Nee, volgens mij zijn die dingen altijd zo duur. Tenminste, hier in Nederland. In Azië zal het wel meevallen.

  Het wordt tijd dat ze Nederlandse telers ze gaan verbouwen!

 4. Oké. Ik was een beetje verward doordat ik de prijzen kon herinneren van deze website (€1,10 voor 100 gram) maar ik ben wel blij dat ik ze gekocht en geprobeerd heb, heel erg lekker waren ze. Inderdaad hopen dat een Nederlandse teler ze gaat verbouwen, net zoals met die wasabi. Bij wasabi gebeurde dat door een aflevering van keuringsdienst van waarde, ik denk helaas niet dat dit product zo snel bij zo’n programma in de schijnwerpers komt te staan…

 5. Heel stom, ik realiseerde me niet dat hierboven nog 1 euro stond.
  Ja, dat was dus 10 jaar geleden. Ik ga het nu aanpassen. Dat is wel flink duurder geworden zeg.

 6. Is dit nou hetzelfde als de De antruwa (Solanum macrocarpon) een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De soort is nauw verwant aan de aubergine (Solanum melongena).

  De antruwa is een glanzende bes ter grootte van een gemiddelde tomaat. Meestal zitten aan de geplukte vruchten nog het steeltje en de kelkbladeren vast. De vrucht is rond en onrijp groenachtig wit, heeft een dikke schil en een groene kern. Rijp wordt de vrucht glanzend oranjegeel of bruingeel van kleur met meestal talrijke barsten.

  De vrucht wordt onrijp gegeten. Opengesneden antruwa’s worden blootgesteld aan de lucht snel bruin en moeten daarom snel worden geconsumeerd. De vrucht heeft een bittere smaak.

  De antruwa is afkomstig uit Oost-Afrika en wordt daarnaast ook in de tropen van Zuid-Amerika gekweekt. De onrijpe vruchten die in Nederland worden verkocht, zijn meestal afkomstig uit Suriname. De vrucht wordt veel in de Surinaamse keuken gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *