Bittermeloen (sopropo)

bittermeloenHoe heet het?
Bittermeloen, balsempeer, Momordica charantia (L), bitter melon, bitter gourd, sopropo (Suriname), karela (India), peria / paria / pare (Indonesië), muop dang / kho qua (Vietnam), mara / มะระ (Thailand), goya / nigauri / 苦瓜 (Japan), yeoju / 여주 (Korea), kǔguā / 苦瓜 / lianggua / /凉瓜 (China)

Wat is het?
Bittermeloen is een langwerpige, groene vrucht die eruit ziet als een rare komkommer bedekt met glanzende wratten die bij sommige varianten zelfs heel puntig kunnen zijn. Een groene druipkaars is een andere vergelijking die je wel hoort. Meestal zijn ze van dezelfde grootte als een komkommer, maar (veel) kleiner en/of boller kan ook, zie: foto’s. Van binnen zitten (oneetbare) zaden en zaadlijsten die wit, geel of knalrood kunnen zijn. Bittermeloen smaakt ontzettend bitter, een witlofje is er werkelijk niks bij. Die met rode kern zou iets minder bitter zijn, maar verwacht daar niet teveel van.

Hoe te gebruiken?
In de lengte halveren, de zaadlijsten eruit schrapen en weggooien. In reepjes of halve maandjes snijden en verder verwerken in curries, roerbakgerechten en soepen. Vaak is 5 minuten verhitten al genoeg. Je kunt ze ook in schijfjes snijden, de kern eruit drukken en vullen met een gehaktmengsel voor je ze bakt. Om de bittere smaak te verminderen worden de partjes voor bereiding soms eerst een half uur tot wel een paar uur in zout water gelegd of een paar minuten in zout water gekookt. Erg veel helpen doet dat niet. Bittermeloen is buiten de koelkast nog wel een tijdje houdbaar.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


 Sopropo per kilo

merk: merkloos op de groentenafdeling
land van herkomst: wordt nooit vermeld
etiket: 苦瓜
prijsindicatie: € 5,50 p/kg

Frozen bitter melon

merk: Three coconut
land van herkomst: China
etiket: frozen bittermelon
ingrediënten: bittermeloen
prijsindicatie: € 2,- (500g)

 sopropo in blik

merk: Cock brand
land van herkomst: China
etiket: Bitter melon in brine
prijsindicatie: € 1,20 (540g)

 sopropo thee

merk: merkloos op de groentenafdeling
land van herkomst: Vietnam
etiket: trà khổ qua
dit is gedroogde bittermeloen om thee van te zetten
prijsindicatie: € 1,60 (80g)

Reacties

Bittermeloen (sopropo) — 42 reacties

 1. Ja, ik vraag me dat ook wel eens af. Hoe die allereerste mens daartoe kwam. Ik denk dat die flink honger gehad moet hebben. :-)

  Maar kan me wel voorstellen dat als je het regelmatig voorgezet krijgt je het ook echt lekker gaat vinden. Van een chilipeper ligt het ook niet voor de hand dat mensen daar helemaal gek op zijn. Toch? Een glas bier of jenever vinden de meesten ook niet bij de eerste slok al lekker.

  En verder is het supergezond, die bittermeloen. Voor je bloed, je spijsvertering, tegen menstruatiepijn, virussen, kanker en suikerziekte, van alles. En tsja, dan willen ouders het hun kinderen wel opdringen, blijkbaar. Ik geloof dat er heel wat getraumatiseerde Aziatische en Surinaamse kinderen op de wereld rondlopen. En daarmee vergeleken is ons nationale spruitjesjeugdtrauma peanuts!!! ;-)

 2. Ik ken deze groente niet vanuit Korea, maar dat wil niets zeggen. Ik heb acht jaar in Korea gewoond en de Koreaanse keuken is duidelijk beïnvloedt door ‘gebrek’. Alles wat eetbaar is wordt daar gegeten, omdat men lange tijd armoede heeft gekend, volgens mij. Van de schil van de watermeloen werd nog een bijgerechtje gemaakt, gewoon omdat men het lekker is gaan vinden, maar oorspronkelijk zal dat toch ook uit zuinigheid geweest zijn? Ook de aangebakken korst van de rijst eet men, na die in water gekookt te hebben. Je krijgt dan een soort (aan)gebrande rijstthee…Alle Koreanen vinden dat een delicatesse….Ik ben gek op Koreaans (en Aziatisch) eten en vind je site geweldig!

 3. Misschien eten ze het in Korea als ze Chinees eten, zoals wij pasta eten als we Italiaans eten? Maar de indeling op deze site naar land is inderdaad wel discutabel. Eerlijk gezegd doe ik maar wat. ;-)
  De ene keer denk ik “het moet echt typisch voor zo’n land zijn”, de andere keer “als ze het er kennen en gebruiken is het ook goed”. Echt consequent is het in ieder geval niet.

 4. Toen mijn vriendin in Suriname zat was dit haar meest favoriete groente. Dus blijkbaar is het best goed te doen ;).

 5. Het ziet er in ieder geval lekker uit, dat gele van de omelet en frisgroene van de bittermeloen. Dat ga ik misschien eens proberen, bijvoorbeeld dit recept: (klik)

  Omelet met bittermeloen

 6. Een nuttige tip:

  Als je de bittermeloen te bitter vindt, dan kan je een beetje zout smeren op de bittermeloen en laat het staan voor enkele minuten, dan spoelen met water, voordat je de bittermeloen in dunne stukjes snijden.

  Je kan ook 1 tsp theelepel black beans toevoegen voor de omelette recept. Ingredienten zijn heel simpel –
  – halve stukje bittermeloen,
  – 2 eieren, geklopt
  – 1 theelepel fermented black beans (zwarte-boontjes)
  – 1 eetlepel olie
  – 1 eetlepel knoflook, gehakt
  – een beetje zout en pepper.

 7. Er is ook een thee van de bittermeloen. De smaak hiervan lijkt niet op die van de ons bekende thee, lijkt meer op een lichte groentesoep. maar het moet heel goed tegen allerhande kwaaltjes zijn en het verlaagt je cholesterol en zo.

  Remi

 8. Ja, in Nederland zijn we gewend dat er in thee thee moeten zitten, maar in Azië noemen ze elk “aftreksel” thee. En hier tegenwoordig ook, alleen moet het dan blijkbaar voor ons toch weer in de theezakje! Ik moet daar wel een beetje om lachen eigenlijk. :-)

 9. Dan zal het vast helemaal goed komen. Ziet er best lekker uit, dat recept van Ken Hom. Als je van bittermeloen houdt. Dus. ;-)

 10. Ik zag ze laatst bij de Jumbo liggen. Heb ze een keer op de markt meegenomen en moet toch zeggen dat het de meest ranzige groente is die ik ooit gehad heb.

  Ik hoop dus ook niet dat iemand die het eindelijk eens aandurft iets anders te maken dan gekookte aardappels met bloemkool, nootmuskaat en maizena die sopropo pakt en klaarmaakt.

  We hadden het in een curry verwerkt, maar tegen de bitterheid van sopropo is niets opgewassen. Bah :-)

 11. Ik ken een gezegde dat luidt: “Bitter in de mond maakt het hart gezond”. Vroeger at ik alleen de zaadlijsten als ze rijp zijn. Die zijn fel rood en lekker zoet als ze rijp zijn. Vandaag heb oma Mientje’s recept gevolgd en het was best lekker. Ik heb van tevoren de in stukken gesneden sopropo wel eerst in zoutwater gedaan zodat het daardoor misschien niet zo bitter smaakt. Echt voor herhaling vatbaar.

 12. Ze zeggen dat het goed is kwaad aardige cellen
  te doden. Dus heeft een genezing kracht.
  Waarom zou je niet eten als het erg gezond is
  En als je beter van wordt.
  Ik weet niet alleen waar deze kunt kopen.

 13. Hello ,,jullie weten niet wat jullie missen, ik kweek, of plant sopropo zelf ,woon op de dominicaanse R,, ben 77 jaar jong voel mij als n jong hondtje, drink elkedag sap van sopropo,selderij gember.en wat,allemaal voel ik mij lekker.aan te raden gezond, allemaal geluk er mee.

 14. Ze zijn er weer vers te krijgen ga ze vanavond klaarmaken met gedroogde garnaaltjes en zoute eende ei heel erg lekker.

 15. Is er een seizoen voor bittermeloen dan? Nee toch? Ik zou zweren dat ze gewoon het hele jaar door te koop zijn.

 16. Je kan het ook vullen met gehakt en dan stoven met tomaat en uien.
  Heel erg lekker.

 17. Oh jeeee, op zoek naar een nieuw eetavontuur heb ik deze dingen gescoord bij de toko. Ik had beter moeten weten toen de mevrouw ze aanprees als ‘ heel gezond’ ;-). Nou ja, ik bak hem wel met een uitje (dat zei ze ook) en volgende keer kijk ik preventief hier op de site ;-)

 18. Weet iemand als je de bittermeloen met zout bedekt en afspoelt om de smaak beter te maken of je dan de genezende werking beinvloedt?

 19. Dat is om ze wat minder bitter te maken de surinaamse is erg bitter de thaise wat minder weten chinezen me te vertellen.
  Beter is even in zout water leggen in plaats van met zout bedekken.
  Pas nog gehad gevuld met garnalen gehakt erg lekker met zwarte bonen saus.

 20. Ik kan me niet voorstellen dat het onttrekken van water de vermeende genezende werking van bittermeloen zou beïnvloeden.

 21. Bittermeloen wordt al eeuwen in Aziatische landen gegeten, vooral in Vietnam. Men eet het omdat het ontgiffend werkt, bloedsuikerregulerend is ect. Supergezond food!

  Wie vindt nou bittermeloen lekker?!

 22. Van mij wel! Maar ja, wat weet ik ervan? :-)

  Persoonlijk zou ik het niet doen. Mijn vader zei altijd, al het voedsel is vergif, de kunst is om zoveel mogelijk te variëren zodat je nooit teveel binnen krijgt. Nou denk ik dat brood of rijst wel veilig is, maar met bittermeloen weet je het niet. Niemand die dat onderzocht heeft en er zijn geen volkstammen die het dagelijks drinken. Dus ik zou het niet doen.

 23. Wat is dat voor vreemde reactie! Als je de stoffen waaruit sopropo/bittermeloen bestaat onder ogen neemt, dan betreft het een supergroente! In OBJECTIEVE zin! Natuurlijk mag je dagelijks sopropo eten of het sap ervan drinken. Zolang je tenminste niet overdrijft, zoals bij alles het geval is. Variatie in voedingsstoffen is, zo wijst onderzoek stelselmatig uit, belangrijker dan “concentratie” ofwel overdosering.
  Eet alles wat je lekker vindt, behalve suiker, is mijn devies na een levenlange belangstelling voor voedsel en haar (uit-)werking. Voor bittere producten geldt: als deze geen kwaad kunnen, dan zijn ze over het algemeen erg gezond! Zoals ook witlof, spruiten, taugé en andere kiemgroenten, gesneden boerenkool(!), andijvie, etc.. En dus ook sopropo/bittermeloen. Bitterstoffen die in hoge doseringen wèl kwaad kunnen, hebben heel vaak in lagere doseringen een medicinale(!) werking (het inlandse kruid bitterzoet bijv. heeft goede effecten bij bepaalde hartklachten). Eet sopropo met wat suiker en/of sambal, doe dat met enige regelmaat, en het is gezond. Belangrijker is nog, dat het lekker is of kan zijn.

 24. Haha, het is mijn persoonlijke mening, schreef ik toch?
  Mensen moeten mij zulke vragen ook gewoon niet stellen. Simpel.

 25. Geachte

  İk ben Van belgie mijn moeder heeft kanker en suikerziekte
  Waar in belgie kan ik bitter meloen vinden

  Groetjes

 26. Ja alleen al uit de reacties al wat de boer niet kent eet ie niet.Heel wat anders als nr 67 met nassi.Vooral veel gegeen door indo en surinaamse mensen.Vullen met gehakt en stoven met tomaat.Wokken met ui en knoflook.De reactie met heel gezond is de waarheid google maar eens en je bent om.De bittere smaak moet je een beetje aan wennnen maar met surinaamse nassi en bijgerechten met kip of vis erg lekker het is tenslotte zelf ook een bij gerecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *