Chinees roerei met tomaat

Recept Chinese eieren met tomaat
In Den Haag hebben ze è mè ù (ei met ui) en in China hebben ze fānqié chǎo dàn (ei met tomaat). Vaak is het niet meer dan ei, sesamolie, tomaat en lente-ui, maar de combinatie is klassiek. Niet alleen als makkelijke en goedkope hap bij studenten, maar ook te bestellen in vrijwel ieder restaurant in China. Gewoon omdat het zo lekker is. Onderstaand recept heeft een moderne twist die ik wel kan waarderen: ketchup!


RECEPT TOMAAT MET ROEREI
voor 1-2 personen

3 eieren
snuf zout
snuf suiker
2 el shaoxing rijstwijn
150g tomaten
1 el ketchup
1/2 tl maizena
2 lente-uitjes
versgemalen peper
2 el olie om in te bakken

Roer maizena los met een klein scheutje koud water of rijstwijn.
Roer er dan de ketchup door en zet klaar naast het fornuis.
Snijd de tomaten in stukken en lente-ui in ringetjes en zet ook klaar.
Klop de eieren los met de shaoxing rijstwijn en snufje zout en suiker.
Giet in hete pan met hete olie.
Schuif met een spatel het mengsel steeds van buiten naar het centrum van de pan.
Of doe zoals je gewend bent roerei te maken.
Laat op een bord glijden.
Bak in dezelfde pan, eventueel met nieuw scheutje olie de tomaten.
Voeg het ketchupmaizenapapje toe, roer om goed te verdelen.
Voeg de eieren terug in de pan en warm door.
Bestrooien met lente-ui en versgemalen peper.

PS. Puristen laten de rijstwijn, ketchup, maizena en suiker weg en voegen een theelepeltje sesamolie toe.


Reacties

Chinees roerei met tomaat — 11 reacties

  1. Het is lekker snel en natuurlijk goed te doen, maar qua smaak voor mij toch te vlak. Alsof een essentieel ingredient is vergeten. Heb je misschien een suggestie om het snel en makkelijk net even iets spannender te maken? Snufje van dit, scheutje van dat? Alvast bedankt!

  2. Japanners spuiten nog een patroontje van ketchup over hun omelet. Ik weet niet, Raymond, sriracha misschien? Of spekjes meebakken?

    Maar eigenlijk denk ik dat je gewoon beter een heel ander recept kunt kiezen. Toch? Dit is nu eenmaal een lief, laf gerecht. ;-)

  3. tijdens mijn rondreis in China eind jaren 90 dankte ik de goden voor dit gerecht: het was het enige waar ik voedingswaarde aan onttrok.
    En dat terwijl ik juist alles overal altijd wil eten en dat ook doe: had me enorm verheugd op alle culinaire verrassingen in China maar ben van alles behalve deze eitjes enorm ziek geweest. Zal wel tussen de oren hebben gezeten :-)

  4. Jeetje, wat erg lijkt me dat! Al denk ik wel dat het eind jaren 90 buiten Peking en Guangzhou enzo ook best karig eten was nog. Dus dat je misschien niet zo heel veel gemist hebt. Maar alleen rijst met ei en tomaat, dat is wel heel beperkt. Hopelijk was de reis verder wel mooi?

  5. ik heb een half jaar in beijing gewoond voor mijn studie en bijna dagelijks aten we dit gerecht! HEERLIJK ik mis het eten daar! ik ga dit recept eens proberen vanavond!

  6. Zo is het bij mij allemaal begonnen, Jay. Ik miste ook het eten uit Beijing! Toen ben ik maar begonnen het zelf klaar te maken. :-)

  7. Wat een heerlijk recept! Dankjewel! Ik ga gauw naar de andere (oosterse) recepten op de website kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *