Kikkerbilletjes

KikkerbillenHoe heet het?
Kikkerbillen, kikkerbilletjes, frog legs, cuisses de grenouille, kaki katak (Indonesië), 田鸡腿 / tián jītuǐ, 蛙腿 / wā tuǐ (China)

Wat is het?
Eigenlijk zijn “billetjes” alleen de “bovenbeentjes”, de “dijtjes” zogezegd, maar in de praktijk krijg je er vaak ook de “onderbeentjes” bij. Sinds onze eigen Europese ”middelste groene kikker” een beschermde diersoort is worden de meeste kikkerbillen geïmporteerd uit Azië (met name Indonesië en China). Het gaat dan om iets andere soorten, vaak in het wild gevangen, soms gekweekt. De structuur van kikkerbillen lijkt een beetje op kip maar “glaziger”, als vis. De smaak lijkt ook een beetje op kip. Best lekker en niet voor niets populair in grote delen van de wereld. Of zou dat komen omdat wilde kikkers “gratis” zijn?

Hoe te gebruiken?
De kikkerbillen in de ijskast laten ontdooien. Dat gaat sneller in een bak koud water. Voor een betere textuur kun je de billetjes een uurtje in zout water zetten. Het bovenste stukje ruggengraat knipt of snijdt men er vaak vanaf, maar men laat de pootjes aan elkaar zitten. Al moet iedereen dat natuurlijk zelf weten. Daarna bakken, koken, frituren, wat je wilt. Ze zijn in ongeveer 7-10 minuten gaar. Geschikt alternatief in veel Chinese kip-recepten: waterboiled / 牛蛙 frog legs, gong bao / 宫保 frog legs, frog legs with black beansauce.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


 Diepvries kikkerbillen

merk: SKB
land van herkomst: Indonesië
etiket: Frozen Froglegs, cuisses de grenouilles Congolees
ingrediënten: kikkerbillen rauw
prijsindicatie: € 13,95 (1 kg)

Reacties

Kikkerbilletjes — 17 reacties

 1. @ineke wil je je zure veganpraat bewaren voor de daarvoor bestemde fora? BVD.

 2. En wat zou er op tegen zijn om de kikker EERST te doden, en DAARNA pas te tweeëndelen? Smaken kikkerbillen minder, als je als eter weet dat het dier dat voor jou mocht sterven, NIET heeft geleden?
  Lijkt mij, als vegan of als vleeseter, een vraag die hout snijdt!

 3. Ik ben bang dat het puur om de tijdwinst gaat bij degene die de kikkerbillen moet “oogsten”. Ik denk dat veel consumenten liever zouden zien dat een kikker eerst gedood wordt, maar ja, dat kun je er achteraf niet aan afzien. Maar de “producent” merkt het wel, die is langer bezig.

 4. Ik vind dat zo een flauwekul van het is zielig!! Kijk eens hoe een koe,paard,varken wordt geslacht. Nee een Tasmaanse duivel mag je doodslaan,maar een zeehondje niet,want die heeft zulke schattige oogjes.

 5. Ik ben bang dat het wreed slachten extra authentiek Chinees is. Zag ooit een gruwelijk filmpje van een levend gekookte kat, beest leefde nog tijdens het villen.
  Maak het dan eerst dood zegt ik. Met mij de gemiddelde Europeaan denk ik. Maar goed, hoe gaat het met vis en schaaldieren?

 6. In Nederland vind ik ze dus bij de grotere Aziatische supermarkten, Berger. Misschien België ook wel. Klik hier voor : een lijst met adressen van toko’s in België.

  En verder zou ik denken dat het juist in België, waar de keuken zo verwant is aan de Franse, het makkelijker te vinden moet zijn bij de gewone supermarkten en winkels.

 7. De kikkerbillen komen niet vaak uit China, Peter. Ik ben bang dat de wreedheid waarmee ze geslacht worden vrij universeel is. :-(

 8. Lang geleden at ik dat nog wel eens (op z’n Frans).
  Net kip.
  Nu weer de slak in’t vizier (met kruidenboter, ook Frans) :-D

 9. Het is een misdadige en gruwelijke manier om kikkerbillen te verkrijgen. De poten worden van een levend dier afgetrokken die daarna een vreselijke dood sterft. Het zou verboden moeten worden.

 10. Ik eet graag overheerlijke kikkerbilletjes. Lekker met een kerriesausje en wat citroensap. Er zijn bij mij al heel veel billetjes door het mondje gegaan en dat zullen er nog velen worden. Ach en wat kan mij die actievoerders schelen. Die doen het alleen maar om actie te kunnen voeren. Dat noemen ze activisten. En die verzinnen altijd wel weer iets anders om ergens tegen te zijn. Ik lach daar allen maar om.

 11. Zalig die kikkerbilletjes op oosterse wijze met licht pikante limoen look en sojasaus

 12. Zo te zien een hoop mensen die voornamelijk een hoop azijn gebruiken in hun gerechten…!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *