Myoga (Japanse gember bloemknoppen)

Myoga (Japanse gember-knoppen)
Hoe heet het?
Myoga, myouga, mioga, Japanse gember, gemberknoppen, gemberbloemen, gemberbloemknoppen, Japanese ginger buds, Zingiber mioga (L), myōga / 茗荷 / みょうが (Japan), yangha / 양하 (Korea).

Wat is het?
Myoga (Zingiber mioga) is een speciale, Japanse gembersoort, zusje van de ons welbekende “gewone” gember (Zingiber officinale) en geprezen om haar delicate bloemknoppen. Deze prille knoppen groeien direct uit de grond (foto) en als je ze door zou laat groeien komen er bovenaan bloempjes uitpiepen (foto). Ze smaken naar gember met de textuur en ook een beetje de smaak van sjalot. Erg lekker.

Silken Tofu met gemberbloemHoe te gebruiken?
Eerst halveren, dan in fijne reepjes snijden en gebruiken als garnering van (miso-) soepen, koude noodle gerechten, silken tofu salades (foto rechts), eigenlijk alles wat een frisse, crunchy garnering kan gebruiken. Myoga wordt ook vaak (gehalveerd) ingelegd in azijn, zout en suiker. Je kunt ze wel bewaren in de ijskast, in een vochtige keukenpapiertje best lang zelfs, maar de kenners zeggen dat de smaak dan achteruit holt. Beter is ze bij kamertemperatuur te bewaren en snel op te eten.

Tips, weetjes & recepten

 • Idee: vegetarische sushi van myoga
 • Beetje vreemd: in het verder onvolprezen boek De Japanse Keuken staat dat myoga te bitter is om rauw te eten en pas na een paar weken inleggen in azijn, zout en suiker lekker wordt. Misschien geldt dat voor wilde myoga? De gekweekte die ik kocht is zeker niet te bitter om zo te eten. Integendeel!
 • Deze gember kan tegen vorst, houdt van schaduw en zou het in theorie dus goed moeten doen in Nederland. Plantjes te koop oa bij : Vreeken.nl
 • Klik hier voor een overzicht : familieleden v/d gember op een rijtje

Wat is er zoal te koop?


Myoga, gemberbloemen

Te koop: De gemberbloemen op de foto kocht ik ooit in de Markthal bij de marktkraam van Rungis, maar die is er niet meer. Daarna kon je online bestellen bij directlyfrom.nl, daarna www.vers-bestellen.nl, maar sinds 2021 zijn ze te koop bij: dutchwasabi.nl!
land van herkomst: Japan Nederland dus.
ingrediënten: Japanse gemberbloemen
prijsindicatie: € 12,50 (ongeveer 4-5 knoppen, ongeveer 80 gram)

Reacties

Myoga (Japanse gember bloemknoppen) — 20 reacties

 1. Ik ben al aan mijn derde pakje toe sinds ze makkelijk te krijgen zijn in de Markthal! Ik vind de knoppen er prachtig uitzien, ze ruiken lekker en eigenlijk zijn ze overal te gebruiken waar het recept op het laatst om een toevoeging van fijngesneden gember vraagt.
  Ben nog wel op zoek naar ideeën om de hele bol te verwerken, want zo mooi – eens over nadenken.

 2. Leuk! Hou je ons op de hoogte? Denk dat iedereen je tips zal waarderen. Heb je ze al eens ingelegd in azijn, suiker en zout.

 3. Zoals gezegd, bij de kraam van Rungis.
  Dat is een kraam die “uitkijkt” op de rechterboog.
  Ergens rechtsachteraan. Een na laatste blok, dacht ik.
  Ze presenteren zich geloof ik als onderdeel van Fresh Food Friends:
  http://www.markthal.nl/aanbieders/fff

  Edit, oh, lees even verder, de comment hierna….

 4. Fijn dat jullie zo enthousiast zijn over de myoga gember van Rungis. Sinds twee maanden zijn wij niet meer in de Markhal te vinden maar op webwinkel directlyfrom.nl/rungis. Daarmee is was het nog gemakkelijker om Myoga gember te bestellen!

  *edit door Robin* De webwinkel van Rungis is niet meer.

 5. Dank voor je reactie Niels. Het was mij nog niet opgevallen dat Rungis weg is uit de markthal, dus bedankt, Niels!

 6. Bedankt Jack, ik heb het aangepast. Maar euh, jeetje, ze waren al niet goedkoop en nu zijn ze nog veel duurder geworden. Ik vind dat wel een beetje te gek worden zo… Maar goed, dat mag iedereen voor zichzelf uitmaken natuurlijk.

 7. Nou, bijvoorbeeld omdat ze geen tuin of balkon hebben.
  Bovendien kan ik me niet voorstellen dat je er veel van kunt oogsten. Dus of het dan zoveel goedkoper wordt? In ieder geval niet gemakkelijker.

 8. Tried to buy this from https://www.vers-bestellen.nl but they also did not have any, I paid online but they didn’t have any they could send. I have been trying to find torch ginger (bunga kecombrang) – does anyone know where they sell this in NL?

 9. Myoga kwam ik tegen in Indorock – dus ik even googelen en kwam hier terecht. Mocht de prijs je al eerder tegenvallen, ik keek net: en het is inmiddels 21,95 (!) voor 50 gram.

 10. Hm, ik dacht eerst van wel, maar volgens mij toch niet helemaal.
  De Indonesische variant is van Genus Zingiber en specie Z. mioga
  De Japanse variant is van Genus Etlingera en specie E. elatior
  Wel alletwee van de familie Zingiberaceae. Moeilijke vraag!
  Op plaatjes zien ze er ook net ietsjes anders uit.

  Ik denk dat ze vergelijkbaar zijn, niet helemaal hetzelfde. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *