Pijlinktvis

Pijl-inktvis
Hoe heet het?
Pijlinktvis, pijlstaartinktvis, Teuthida (L), inktvis, squid, calamari, cumi-cumi / tjoemi-tjoemi (Indonesië).

Wat is het?
In de zee zwemmen vele soorten inktvis, in de keuken kennen we er grofweg gezegd drie: pijlinktvis, zeekat (of sepia) en octopus. Pijlinktvis herken je aan het langgerekte, gespikkelde, tubevormige lijfje met doorzichtig, intern “botje” en 10 tentakels die meestal korter zijn dan het lijf.

Hoe te gebruiken?
Verse pijlinktvis ruikt naar de zee (dus stinkt niet), heeft glanzende ogen en is slechts een paar dagen houdbaar. Vroeger kwam die altijd van ver en lag alleen ingevroren of ontdooid in de winkel, maar sinds een tijdje stikt het ervan in onze wateren en worden ze ook vers verkocht op de Scheveningse visafslag. Heb je geen goede of allochtone visboer in de buurt, koop ze dan ingevroren en ontdooi ze zelf. Rustig een nacht in de koelkast of sneller in een bak koud water. Kleine pijlinktvisjes zijn over het algemeen malser dan grotere. Bak, blancheer, grill of frituur pijlinktvis zo kort mogelijk (van 30 seconden tot 2 minuten, afhankelijk van de grootte/dikte) of stoof ‘m heel lang. Een tussenweg is er niet. Van hele pijlinktvissen hou je na schoonmaken ongeveer de helft in gewicht over. Marineren voor het grillen doet men meestal maar kort (+/- 30 minuten). Je kunt ze ook blancheren en daarna langer (een paar uur) marineren.

Hoe maak je pijlinktvis schoon?

Inktvis zelf schoonmaken

 1. Houd het lijfje in de ene hand en trek behoedzaam met de andere hand aan de tentakels in de hoop dat je de gehele binnenkant inclusief tentakels in 1 keer los trekt.
 2. Snijd de tentakels net onder de ogen los van de smurrie. Gooi de smurrie weg. (inclusief de ogen dus)
 3. Tussen de tentakels zit een hard, rond bekje/snaveltje. Druk of snijd dit eruit en gooi weg.
 4. Om het lijfje zit een gespikkeld membraan dat bij bereiding paarsbruin wordt en harder krimpt dan het witte vlees waardoor ringetjes of partjes nog krommer trekken dan normaal. Vandaar dat men het membraan (dat verder wel gewoon eetbaar is) vaak verwijdert. Dat gaat het makkelijkste door rustig maar stevig aan een van de 2 flapjes/vinnetjes te trekken.
 5. Ga je plakjes/rechthoekjes grillen, dan kun je de lijfjes nu opensnijden en gemakkelijk de resterende smurrie er met een mes afschrapen. Snijd een ondiep ruitpartroon aan de binnenkant om kromtrekken iets te verminderen.
 6. Wil je de de lijfjes heel laten om te vullen of er ringetjes van snijden zul je met je vinger in het lijfje moeten wroeten om te controleren of het niet-eetbare, doorzichtige, plastic-achtige kraakbeentje (balein) en alle smurrie eruit is.
 7. Spoel lijfjes en tentakels voor een laatste keer goed schoon onder de kraan.
 8. Ga je ze bakken, grillen of frituren, dep ze dan goed droog.
 9. De lijfjes en tentakels zijn nu klaar voor gebruik.
  tip: schoongemaakte lijfjes zijn ook kant-en-klaar te koop

Tips, weetjes & recepten

 • BBQ-tip: hou een platte deksel bij de hand om de inktvis op de grill te drukken.
 • Superkleine baby pijlinktvisjes zou je in hun geheel kunnen bereiden al heb ik daar geen ervaring mee en vraag ik me af of mensen niet in de war zijn met baby octopusjes.
 • Recept: gegrillde inktvisruitjes met sojadressing

Wat is er zoal te koop?


 Ingevroren pijlinktvis

merk: Sea Wave
land van herkomst: USA / Pacific Ocean / FAO 077)
etiket: Calmar / calamari
ingrediënten: Californaian suqid (Loligo Opalescens)
prijsindicatie: € 9,95 (1 kg)

 Vegetarische inktvis

merk: Mong Lee Shang
land van herkomst: Taiwan
etiket: Vegetarische inktvis
ingrediënten: Noedels: konnyaku poeder 95% + 5%water. (bewaarvocht : 90% water + 10% calcium hydroxide
prijsindicatie: € ? (200g)

Reacties

Pijlinktvis — 10 reacties

 1. ja ik zou graag willen weten wat kosten per kilo entvissen eb die oktopussi klijn en groter, danke wel voor die antword ,!
  ~ Rosario marasci ~

 2. ja graag zou ik willen weten wat kosten die okopussi klijn en groter, per kilos dank u wel ,!

 3. Very interesting information, thank you for sharing. You have great knowledge of seafood I see. I’m also in the business but of salted and dried fish.

 4. Ik haal bij het schoonmaken soms met de ingewanden een witte massa en een creme-achtige transparante massa mee. Is dat de kuit? En is het eetbaar?

 5. Ik kan er niks over vinden, maar (en dus), ik denk van niet. Ik denk dat het gewoon hoort bij zijn ingewanden. Een soort van buikvet, maar dan anders. ;)

 6. Ik frituur ze gewoon met huid en haar. Haal alleen dat harde doorzichtige schild er uit. Niks lekkerders als dat.

 7. Maar dat zijn dan wel hele kleintjes, toch?
  Ik heb eens ergens cumi cumi gegeten van hele inktvisjes en vond dat toch niet zo prettig eten. Maar ik weet dus dat het kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *