Dok Khachorn (cowslip creeper)

dok kachorngHoe heet het?
Dok Kachorng, Khajon, khachorn, khachon, ดอกขจร (Thais), Telosma minor, Telosma cordata (L), Fragrant Telosma, cowslip creeper, Tonkin Creeper, Tonkin Jasmine, Pakalana vine, Chambangi (Tamil), Bông Thiên lý (Vietnam), yeah loi heung / yè xiānghuā / 夜香花 (China).

Wat is het?
Dok Kachorng zijn geurige trosjes bloemknopjes van een Aziatische klimplant met langwerpige, hartvormige blaadjes die van nature in India, Pakistan, China en Birma groeit. De gele bloempjes zien er niet bijzonder mooi uit, maar ruiken en smaken des te lekkerder.

Hoe te gebruiken?
In hun geheel kort meeverwarmen in roerbakgerechten, soepen of omelet. Naar wat ik begrepen heb nooit rauw, omdat de geur en smaak waar het om draait dan niet vrij komt. Let bij aanschaf op dat de bloemknopjes nog mooi dicht zitten en de steeltjes niet al aan het versnotten zijn. Combineert goed met varkensvlees of ei.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?
Waarschijnlijk lang niet overal te vinden, maar Wah Nam Hong Rotterdam heeft het in ieder geval standaard in haar assortiment.


Etiket lezen? Klik hier!

merk: Belicious
land van herkomst: Thailand
etiket: Dok Khachorn, ดอกขจร, Product of Thailand
ingrediënten: Dok Khachorn
prijsindicatie: € 0,95 – 1,95 (100g)

Reacties

Dok Khachorn (cowslip creeper) — 2 reacties

  1. Ah, dank je wel. Ik had destijds de naam Ye Lai Xiang / 黄花九轮草 gevonden, maar als ik zo op plaatjes google ik denk dat jouw naam beter is. Ik heb het ddus aangepast.

    Google translate maakt daar “nacht geurende bloem” van. Mooi ,veel beter dan dat onsmakelijke cowslip creeper! :-D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *