Kloewak noten

keluak of kloewakHoe heet het?
Kloewak noot, kloewaknoten, kloewek, kluwak, kepayang (Maleisië), kluwek / keluwek / keluwak / keluak / kluak / picung / pucung / panarassan (Indonesië).

Wat is het?
Een kloewak noot is de gefermenteerde pit van de rugbybal-vormige vrucht van de pangiboom (Pangium edule), een grote boom die groeit in de mangroves van Indonesië, Nieuw Guinea en Maleisië. Eigenlijk is alles aan deze boom dodelijk giftig maar dankzij een ingewikkeld procédé van fermentatie weet men het blauwzuur in de zaden toch te elimineren. Kloewak ruikt een beetje naar bittere chocola, maar smaakt zuurder, zouter en vooral bitterder. Het ziet eruit als een ingedroogd keuteltje. Al met al een acquired taste, al zal dat vooral van de dosering afhangen.

Hoe te gebruiken?
Gerechten met kloewak zijn een specialiteit uit de Javaanse keuken, zogenaamde rawon-gerechten. Een of meerdere kloewaks worden meegemalen in boemboe (currypasta) of in stukjes meegebakken met een uitje of zo. Daarna gaat vlees of vis en vocht erbij om een tijdje te stoven tot “zwarte” curry of soep. Een zakje met kloewak noten is luchtdicht, buiten de koelkast nog vele jaren houdbaar.

Tips, weetjes & recepten

  Rawon soep

 • Recept: soto rawon
 • De Nonya keuken in Singapore kent ook een beroemd gerecht met kloewak noten: buah keluak. De noten zitten dan nog in hun schil (foto), worden 2 dagen geweekt in water, de zwarte, plakkerige kern wordt er uitgepeuterd, vermengd met vlees en/of specerijen en weer teruggestopt in de lege omhulsels. Die worden dan samen met stukken kip gesudderd. Dit moet een stuk heftiger smaken dan de zwarte soep uit Java.

Wat is er zoal te koop?


 zakje kloewek noten

merk: Wayang Brand
land van herkomst: Indonesië
etiket: Kluwak kupas, gepelde kluwak noten
ingrediënten: hele kluwaknoten 100% halal
prijsindicatie: € 2,40 (100g)

 kluwek noten

merk: Rapindo
land van herkomst: Indonesië
etiket: Kloewek
ingrediënten: kloewek noten (in stukjes)
prijsindicatie: € 1,60 (100g)

Reacties

Kloewak noten — 8 reacties

 1. rawon

  Toevallig heb ik het eens gebruikt voor Rawon (zelfde recept!); ik vond het de moeite van het proberen zeker waard. Het ruikt alleen tijdens het vijzelen toch nog wel degelijk een beetje naar amandelen…

 2. Ik heb het, ondanks de acquired taste, een vijftigtal kloewak-leken voorgezet, verwerkt in rawon soerabaja (recept uit het kookboek van Beb Vuyk). Dat recept is een absolute aanrader en men had de toch wel typische smaak zo aangeleerd. Alles was op en iedereen vond het heerlijk!

 3. Leuk!

  Ik vind het soms moeilijk in te schatten, wat mensen nu wel of niet zullen “lusten”. En soms is het voornamelijk de kok die zich ergens overheen moet zetten, zoals de bij de cha-om waarover ik vorige week schreef of bijvoorbeeld de duizendjarige eieren. Dan blijft zo’n nare geur bij de bereiding in je neusgeheugen zitten, ook al issie allang weg.

 4. hallo

  waar krijd ik indonesische kruiden etc. (niet chinees!) in istanbul?????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *