Konings Oesterzwam

konings oesterzwam Hoe heet het?
Koningsoesterzwam, kruisdistel oesterzwam, duinvoetje, king oyster mushroom, king trumpet mushroom, french horn mushroom, boletus of the steppes, Pleurotus eryngii (L), cardoncello (Italië), eringi / エリンギ (Japan), saesongi peoseot / 새송이버섯, (Korea), xìng bào gū / 杏鮑菇 / cì qín gū / 刺芹菇 / cì qín cè ěr / 刺芹側耳 (China).

Wat is het?
De Konings oesterzwam is de grootste variant in het geslacht van de oesterzwammen. Hij komt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse zee, maar groeit ook in gedeelten van Azië. Sinds een paar jaar wordt de koningsoesterzwam volop gekweekt in Korea. Hij heeft een dikke, vlezige, witte stam en een niet veel breder, bruin hoedje.

Gegrillde Konings OesterzwamHoe te gebruiken?
Rauw heeft hij niet veel smaak. Maar gebakken of gegrilld komt er een heerlijke umami-smaak vrij. Konings oesterzwam is een van de lekkerste paddestoelen. De textuur doet denken aan zeeoren (abalone). Gewoon flink bakken of grillen, lekker met boter, een beetje knoflook, scheutje sojasaus. Vacuum of luchtdicht verpakt is koningsoesterzwam een behoorlijk aantal dagen houdbaar in de ijskast.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


 Etiket lezen? Klik hier!

merk: Fujian Ningde Yongjia Trade Co.Ltd
land van herkomst: China
etiket: Apricat Bao Mushroom 杏鮑菇
ingrediënten: koningsoesterzwam
prijsindicatie: ± €10,50 p/kg

Losse verkoop King Oyster Mushroom

merk: merkloos
land van herkomst: ?
etiket: Eringi
prijsindicatie: ± €12,50 p/kg

Reacties

Konings Oesterzwam — 12 reacties

 1. Deze heb ik rond de kerst op de markt kunnen kopen inderdaad zeer smakelijke paddestoel volgens de verkoper het beste wat er op paddestoel gebied te krijgen was.

 2. Recent heb ik de Erymgii gegeten in een The Thelephone Bar (met restaurant kaart) in Silom, Bangkok.
  De Eryngii waren in plakken gesneden en gebakken met veel (enigszins voorgestoomde) meegebakken knoflook schijfjes en op het laatst toegevoegde koriander en peterselie en een beetje vissaus (van krab of garnalen ) Heerlijk met simpele gekookte witte rijst. De Eryngii stond ook op de kaart als: * met curry / coconut *deep fried (tempura) * met gebakken garnalen * met roergebakken groenten * in pittige thai salad.

 3. Wilt u de konings oesterzwam zelf kweken in uw achtertuin.
  Dat is heel makkelijk en leuk om te doen, kijk op Homegreen voor meer uitleg daar over.

 4. Kocht ze in eind mei vers bij Wah Nam Hong bij de Makro, Amsterdam.
  Zelf volop bezig met paddenstoelenkweek. Waaronder deze koningsoesterzwam. Zal verslag doen van het resultaat.
  Ik heb veel bestelt bij Homegreen en het is een prettige site/winkel. Goede service en uitleg.

 5. Zag bij Lidl (20-6) gedroogde koningsoesterzwam. 40 gram voor iets van 2,70.

 6. Dan is vers goedkoper. ;-) Je ziet ze ook veel vaker, ook gewoon bij de supermarkt enzo. Koningsoesterzwammen. Lekker hoor.

 7. @ Robin, ik weet niet precies wat de verhouding tussen vers en gedroogd is. Heb vorige week een oogst zomeroesterzwam gedroogd en je houdt uiteraard veel minder over. (Ruikt wel erg lekker… ) Voordeel van gedroogd is ook dat de smaak verbetert – al krijg je een iets ander product. Ook de voorradigheid is handig lijkt me. Maar goed, zoals dat gaat met die rare Lidl, ze zijn nu niet meer te verkrijgen (in de winkel waar ik kom)
  De koningsoesterzwammenteelt bij mij komt nu op gang, kleine knopjes, daar begint het mee. dat kan met paddenstoelen spreekwoordelijk snel gaan… Ik ben benieuwd…. (ook of het lucratief en smakelijker is…)
  Geef wel een verslagje.

 8. ok, hier dan een foto :)
  De eerste koningsoesterzwammen komen hier ook boven de grond:

  eerste koningsoesterzwammen boven de grond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *