Ovalette (Ovalett, SP of TMB)

Pengembang Kue (Ovalett, TMB, SP)
Hoe heet het?
Pengembang kue, Ovalette, Ovalett pengemulsi, SP pengemulsi, TMB pengemulsi.

Wat is het?
In Nederland zijn we gewend cake te maken van boter, suiker, eieren en bloem, maar in Indonesië maken ze voornamelijk cake zonder boter (wij noemen dat biscuit, de Engelsen sponge). Zonder boter is het iets moeilijker bakken en daarvoor hebben ze bij Koepoe Koepoe een emulgator (Maleise woord : pengemulsi) uitgevonden, speciaal om dit soort cakes zachter, luchtiger en stabieler te maken en langer houdbaar bovendien. Ook cakes mèt boter worden extra fluffy en zijdenzacht van deze toevoeging.

Hoe te gebruiken?
Er bestaan 3 varianten: Ovalett, TMB en SP. Ovalett is “de standaard versie”, in SP zit vanille aroma en in TMB extra gele kleurstof, maar buiten dat werken ze alledrie hetzelfde en zijn dus onderling uitwisselbaar. Op de verpakking staat dat je 70mg op 1 kg beslag gebruikt, maar 70 mg is 0,07 gram en dat lijkt me wel erg weinig. In recepten op internet is het vaker iets van een eetlepel (dus half zo’n potje) op een beslag van 800 gram. Elders spreekt men van 1 theelepel per 5 eieren.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


Koepoe Koepoe Ovalett Pengemulsi

merk: Koepoe Koepoe
land van herkomst: Indonesië
etiket: Bahan Kue, baking mix, Ovalett Pengemulsi
ingrediënten: Ovalett (water, sorbitol,emulgator (E471), kleurstof (E102,E110), suiker)
prijsindicatie: € 1,50 (30g)

Koepoe Koepoe SP Pengemulsi

merk: Koepoe Koepoe
land van herkomst: Indonesië
etiket: Bahan Kue, baking mix, SP Pengemulsi
ingrediënten: Ryoto Ester SP (plantaardige emulgator, glansmiddel (E1520), sorbitol, vanille aroma, kleurstof (E102))
prijsindicatie: € 1,50 (30g)

Koepoe Koepoe TBM

merk: Koepoe Koepoe
land van herkomst: Indonesië
etiket: Bahan Kue, baking mix, TBM Pengemulsi
ingrediënten: Ovalett (water, plantaardige emulgator, suiker, sorbitol, glansmiddel (E1520), kleurstof (E102,E110))
prijsindicatie: € 1,50 (35g)

Reacties

Ovalette (Ovalett, SP of TMB) — 5 reacties

  1. In echt heel veel toko’s in Nederland. Zeker bij de wat grotere of de Indisch georiënteerde toko’s.

  2. Ik heb mijn 1e bolu kukus gemaakt met SP in december. Het was meteen gelukt! Nu heb ik perongeluk TBM gebruikt en het is mislukt tot 2x toe.
    Later kwam ik er dus achter dat ik TBM had gebruikt.
    Lees hier boven dat eigenlijk hetzelfde is, maar dus niet lijkt.
    Hoe komt dat het mislukt is dan?

  3. Ja, dat is wel heel moeilijk te zeggen zo op afstand. Misschien was dat potje niet goed, misschien heb je toch een iets ander recept gebruikt? Het net even anders gemaakt? Oven open gedaan tijdens het bakken? Ik heb echt geen idee. Ik bak niet veel. Wat was er precies mislukt aan dan?

  4. De Ovalette/SP/TBM koop ik bij Oriental Supermarkt (Ypenburg) en inderdaad heel veel Indonesische recepten die ik geregeld maak, zie je dit ertussen staan. Het heeft de consistentie van vaseline of iets dergelijks en in veel recepten heb je maar een theelepel nodig. Gisteren heb ik voor het eerst een Jackfruit Cake gemaakt (Indonesisch recept) hierin een theelepel bij toegevoegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *