Een gerechtje dat we in China altijd bestelden als we gingen eten bij the Golden Tripod Attic. Ik wist toen zeker dat het plakjes courgette waren, ondertussen moet ik toegeven dat het waarschijnlijk toch aubergine was. Geschilde plakjes aubergine welteverstaan, vandaar misschien de verwarring. Gevuld met smeuïg varkensgehakt, door een beslagje gehaald en knapperig gefrituurd. Zeker geen licht gerechtje, het ziet er ook niet uit, maar het is wel lekker! Ik schil de aubergine niet, gebruik een tartaartje in plaats van varkensgehakt omdat ik me dan geen zorgen hoef te maken of het wel helemaal gaar is, stop lekker veel smaakmakers in het tartaar en gebruik een tempura beslag voor een extra knapperig resultaat.
GEFRITUURDE AUBERGINE MET GEHAKTVULLING
(jiao yan qie bing / 椒盐茄饼)
De Aubergine
* 2 (gewone) aubergines
* 1 eetlepel zout
Snijd de aubergine in plakken van 4 mm. Bestrooi elke plak met wat zout en zet een half uurtje of langer weg. Spoel daarna de plakjes een voor een even goed af (je wilt geen bremzout resultaat). Daarna leg je ze op keukenpapier en dept ze goed droog.
De vulling
* 1 tartaartje
* 1 tl geraspte knoflook
* 1 tl geraspte gember
* 1 el lichte sojasaus
* 1 el Shaoxing rijstwijn
* 1 tl sesamolie
Meng alles door elkaar tot je een zijdenzachte, egale, enigzins natte “pasta” hebt.
Het tempura beslag
* 150 gram tempurameel
* wat ijskoud water
* extra maizena of aardappelmeel om te bepoederen
Assemblage & frituren
Zorg dus dat je plakjes aubergine drooggedept zijn. Leg op een plakje een theelepeltje gehaktmengsel en wrijf dat een beetje egaal uit. Leg hier een ander plakje aubergine bovenop en druk aan. Ga door tot alle plakjes gevuld zijn. Maak het beslag door net genoeg ijskoud water door het tempurameel te mengen. Het beslagje moet niet te dik zijn. Een beetje als pannenkoekenslag.
Doe de extra maïzena in een diep bord. Leg en wentel een gevulde auberginepakketje door de maïzena en klop meteen af. Leg klaar op een bord. Ik “bepoeder” precies het aantal dat ik in 1 keer ga frituren, stuk of 6. Verwarm ondertussen de olie tot 170℃. Haal de aubergineplakjes/pakketjes door het tempurabeslag en laat een voor een in de hete olie glijden. Frituur in zo’n 4 minuten goudbruin en gaar. Serveer direct of hou even warm in een warme oven (110℃).
Sausje 1
3 el rode rijstazijn
een paar reepjes verse gember
Sausje 2
2 el Japanse, dunne worcestersauce
1 el lichte sojasaus
NB. De laatste foto is van een batch naar recept van Fuchsia Dunlop uit Land of Plenty, maar haar beslag is gemaakt van maizena en ei. Zonder water. Ik vond dat geen succes.
ziet er goed uit ãlleen de ingridente zijn hier niet tekoop,in Brazil
Nou, zo bijzonder zijn die ingrediënten toch niet? Volgens mij moet dat wel lukken. Alleen als dipsausje zul je missschien iets anders moeten verzinnen.