Zelf zoete chilisaus maken

De beste zoete chilisaus
Niks is zo makkelijk als zelf zoete chilisaus maken: chilipeper, knoflookje, beetje gember, snufje zout, suiker en azijn, verwarmen en klaar is Kees. Maar waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan!? Nou, omdat het altijd lekkerder kan! Als je dan de moeite neemt om iets zelf te maken wil je toch ook dat het beter smaakt dan de versie uit de supermarkt? Anders kun je net zo goed die kopen. Ik bedacht laatst dat ik er ook laos in wilde verwerken, deed een rondje google en stuitte op Peter Gordon’s recept voor “The Best Sweet Chili Sauce. EVAH!” En ik ben het ermee eens, de lekkerste zoete chilisaus ooit!


Hoe maak je zoete chilisaus?
DE LEKKERSTE ZOETE CHILISAUS OOIT
(voor ongeveer 300ml chilisaus)

De kruiden
  * 30 gr rode chilipeper (2 grote)
  * 30 gr gember
  * 15 gr laos
  * 15 gr knoflook (3 teentjes)
  * 6 blaadjes limoenblad (zonder de nerf)
  * 1 stengel citroengras
  * 12 gr koriandersteeltjes (of gewoon blad en steel)
Ik sneed alles zelf fijn, maar een keukenmachientje is makkelijker. Zorg alleen wel dat de citroengras echt fijngehakt is, want grote stukken citroengras zijn niet lekker. De verhoudingen lijken heel precies, maar het komt natuurlijk niet zo nauw. Vooral de hoeveelheid chilipepers is persoonlijk en hangt af van de scherpte van de pepers die je gebruikt.

Het vocht
  * 60ml / 4 el rijstazijn
  * 30ml / 2 el vissaus
  * 30ml / 2 el lichte sojasaus

De karamel
  * 100 gr gewone suiker
  * 2 el water

De bereiding
Breng de suiker met het water op half hoog vuur in een pan met dikke bodem aan de kook. Roer niet, je mag zonodig alleen zachtjes zwieren. Voeg vlak voordat de suiker te donker wordt de gehakte kruiden erbij. Pas op voor spatten! Suiker brandt in je huid. Roer even door, voeg nu het vocht toe (azijn, vissaus, sojasaus) en laat de saus zachtjes nog 1 minuut pruttelen.
Als je de saus te dik vindt kun je er ietsje water bij doen. Als hij te dun is kun je hem het beste binden met pijlwortel. Maar maïzena of aardappelzetmeel kan ook. De saus was in mijn koelkast in ieder geval twee weken houdbaar, waarschijnlijk ook wel langer, maar ik ben een mietje wat bewaren betreft.

Gehakte knoflook, gember, laos, chilipeper, limoenblad, citroengras en koriander

Suiker karamelliseren voor zoete chilisaus

Gekaramelliseerde suiker mengen met de kruiden

Homemade Sweet Chili Sauce


Reacties

Zelf zoete chilisaus maken — 8 reacties

  1. Ziet er heel lekker uit. Ga het zeker maken. Omdat ik een zoutarm dieet heb vroeg ik mij af of het zonder, of met hel weinig zout, ook nog lekker zal zijn.

  2. Er gaat geen zout in dit recept of doel je op de vissaus en sojasaus? Voor de sojasaus kun je gerust een zoutarme variant gebruiken. En van de vissaus misschien iets minder?
    Je kunt ook proberen het eerst zonder vissaus te maken, die kun je ook later nog wel toevoegen mocht het toch niet lekker zijn.

  3. Ha, Pier, goed te horen! Ik kan het altijd mis hebben, maar in dit geval lijkt me dat inderdaad van niet. Ik hoor alleen maar enthousiaste reacties. :-)

  4. Geweldige site! Ik ga dit recept morgen uitproberen…en de tip voor glutenvrije jaozi vellen heb ik opgeslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *