Bombay Eieren

Bombay Eieren
Deze Bombay eieren zijn eieren die je pocheert in een pittige saus van gecarameliseerde uien, specerijen, tomaat en spinazie en die je eet met een goed stuk brood. Lekker om bij op te warmen na een herfstige wandeling. Het recept komt uit het kookboek “Made in India” van Meera Sodha waarover hier meer. Het is heel makkelijk, je hebt geen bijzondere ingrediënten nodig, alles is ook te koop bij je supermarkt en toch eet je typisch Indiaas.

BOMBAY EIEREN
voor 4 personen

Rooster zachtjes in een droge pan een minuut of twee tot geurig:
  * 1 tl hele komijnzaadjes
  * 2 tl hele korianderzaadjes
Wrijf de zaadjes fijn in vijzel of maal in specerijenmolen.

Verwarm een pan op hoog vuur.
Voeg een scheut olie toe en als die heet is:
  * 1,5 grote ui, in dunne ringen
Bak 6 tot 8 minuten tot ze lekker bruin en gebakken zijn.

Voeg dan toe en bak nog een minuutje mee:
  * 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  * 3 cm gemberwortel, fijngehakt of geraspt
  * het gemalen komijn- en korianderpoeder van stap 1

Voeg toe en bak zo’n 30 seconden mee:
  * 1 el tomatenpuree

Voeg dan toe en laat 15 minuten sudderen
  * 2 blikken tomaat
  * 1 tl zout
  * 1 tl suiker
  * ½ tl chilipoeder (sambal kan ook)
  * ¼ tl kurkuma

Voeg (in plukjes/stapjes) toe en laat even slinken:
  * 250g verse spinazie

Proef en breng op smaak met zout en peper of misschien citroensap.
Maak met een soeplepel een voor een kuiltjes in de saus en laat daar een rauwe eitje in glijden. Doe dat een voor een met:
  * 6 middelgrote eieren

Je kunt met een deksel op de pan de eieren in een minuut of 8 laten stollen op het vuur. Of je zet de pan in de oven.
Garneren met:
  * versgemalen zwarte peper
  * handvol verse koriander

Erbij serveren om naar eigen smaak op te scheppen:
  * 2 dl Griekse yoghurt
Eventueel op smaak gebracht met zout, gemalen komijn, verse koriander en citroensap.

Lekker met
  * naan, Turks brood, stokbrood, losse broodjes, etc

Wat misschien ook een leuk idee is om de saus in individuele schaaltjes te serveren en dan met kwarteleitjes te maken, zoals ik wel eens doe met piperade. Dan wordt dit meer een tussen- of voorgerechtje.


Reacties

Bombay Eieren — 31 reacties

  1. Laten jullie weten of het dan inderdaad net zo lekker is als je verwacht? Mijn lief en mijn broer vonden het beiden “best lekker maar niet zo bijzonder”.
    Tssssssssssss.

    Het is ook niet complex of gelaagd of bijzonder, maar het is juist zo lekker in zijn degelijke eenvoud! En dat is ook goed soms. Als een kom spaghetti bolognese, gewoon lekker. :-)

  2. Ik heb het net gemaakt en op. Wij vonden het werkelijk heerlijk.
    Heb wel tijdens het maken, en tussendoor proeven, een scheut geconcentreerde runderbouillon toegevoegd om het gerecht iets meer diepgang te geven. Voor mij geen probleem, maar als je vegatarisch of wat ben is dat natuurlijk “not done”. Hier staat hij in ieder geval op de lijst van “makkelijk, snel en lekker gerechten”. Dank voor het delen van het recept, had er nog nooit van gehoord. Wel van Shakshuka, is ook zoiets. Dit is smaakvoller, pittiger en beter vind ik.

  3. Even zeuren, jij vermeldt “gekarameliseerde uien”,
    maar jij gebruikt gewoon gebakken uien, sniet hetzelfde hoor.
    “bak ze bruin tot ze gebakken zijn”?
    2 blikken tomaat van een liter?
    En ik heb geen chilipoeder gebruikt maar sriracha :-D
    Getver…..weer yoghurt er bij?
    Enne, voor de rest was het lekker.

  4. Goed te horen, Agnes. En wat bouillon is nooit weg. Ik had ook de neiging om een scheutje wijn toe te voegen. ;-)

    En Eduardus, grote vriend, ik bak ze niet bruin tot ze gebakken zijn, ik bak ze tot ze bruin & gebakken zijn. Misschien dat het tweede gebakken overbodig is. Ik dacht, ik leg wat nadruk op bruin, gebakken en gecarameliseerd, omdat ik weet dat veel mensen de neiging hebben uien enkel een beetje te laten zweten. Maar vertel eens, wat zou volgens jou het verschil zijn? Waarom mag ik mijn uien niet gecarameliseerd noemen? :-)

  5. Ten eerste,

    Ik vind het goed te horen dat ik je grote vriend ben, ondanks mijn
    (oudere mensen gemekker)

    Karameliseren doe je met toevoeging van andere ingrediënten.
    Zo karameliseer ik uien, beknopt recept:

    kilo uien wat je wilt
    25 ml.balsamico
    1 el. gemberstroop
    1 el. honing
    50 ml. rode port
    50 ml. rode wijn
    takje tijm
    blaadje laurier
    snufje kaneel
    snufje cayennepeper
    klont boter
    zout

    uien in ringen
    glazig fruiten in de boter
    rest toevoegen, behalve zout en cayenne
    paar uurtjes héél zachtjes stoven
    deksel van pan, inkoken.
    afsmaken met cayenne en zout
    (zonodig iets indikken met maizena)

    in potje bewaren met olijfolie er over

    Dat is karameliseren.

    Met hartelijke groeten van je vriend :-D

  6. Eduardus,
    Wat een interessante kritiek. Niet gehinderd door enige kennis. Caramelisseren is puur het omzetten van zetmeel onder verhitting in caramel.

  7. Ja, Ed, dat denk ik dus ook.
    Wat jij beschrijft zou ik uiencompôte of uienmarmelade noemen.
    En ik denk dat Johannes van Dam zich in zijn graf omdraait als hij hoort hoe je dat doet (de uien niet bruin bakken maar glazig stoven) en dat je suiker (honing) toevoegt.

  8. O,o, wat zijn ze het weer met elkaar eens.
    Met dat is karameliseren, had ik het over uien.
    Dat omzetten van zetmeel weet ik ook wel, maar we hebben het hier niet over chemie, maar over een recept, bijdehandjes.

    En nou het leuke, het recept is van een topkok waar JvD nog wel eens ging eten.

  9. Ja, sorry hoor, maar “gecarameliseerde uien” is net zo min een (vaststaand) recept als gebakken aardappelen of gekookte spinazie dat is. Het is een bereidingswijze en ik blijf bij mijn woordkeuze dat er in dit recept voor Bombay eieren gecarameliseerde uien zitten.

    Vertel nog even van welke topkok je recept voor uiencômpote is, dan zal ik je uit je droom helpen. ;-)

  10. Vaststaande recepten zijn er eigenlijk niet, inderdaad.
    Dat is met alle recepten zo.
    Maar als je even googelt zie je toch wel recepten die in de buurt komen van het recept wat ik gebruik, balsamico, suiker, honing, ahornsiroop
    e.d.zijn toch niet zo ongebruikelijk voor een recept van
    gekarameliseerde uien.
    Dus geen compôte of marmelade.
    Enne je hoeft mij niet uit de droom te helpen, ben niet achterlijk

  11. Nee, kan het echt niet met je eens zijn. Gekarameliseerde uien zijn gekarameliseerde uien. En wat iedereen erbij gooit moet ie zelf weten, maar dat maakt mijn gekarameliseerde uien niet minder gekarameliseerd. Basta! :-)

  12. Ik maak dit, of meer zoiets, ook wel eens. In verschillende varianten. Net wat ik in huis heb. Of als ik een grote pan marokaanse tomatensaus heb gemaakt. En eerlijk gezegd weet ik nog steeds niet wat ik ervan moet vinden! Hahaha :-))

  13. Het was prima, ik heb wat kippenbouillonpoeder toegevoegd :). Ik had het iets minder vochtig verwacht, maar dat was niet erg met dat Turkse brood.

  14. Ja, ik snap het ook wel, Es. Het stelt ook eigenlijk te weinig voor om echt lyrisch over te kunnen zijn. Maar het is wel gewoon lekker.
    Sla dat nou maar op: “is lekker!”. :-)

    Vooral als de eitje nog zacht zijn en je ze zo lekker door de saus kunt roeren…

  15. Kippenbouillonpoeder, ook een goed idee. Doe ik ook vaak.
    En ja, het is best vochtig inderdaad. Bijna als een dikke soep. Misschien dat ik dat nog kan vermelden hierboven. Ik ga even broeden….

  16. het recept klinkt als als een Indiase take op shasuka? Dat vind ik erg lekker, dus ik ga deze ook zeker eens proberen.

  17. Hm, die hele hype van (Ottolenghi’s) shasuka is op de een of andere manier compleet langs me heen gegaan, maar inderdaad, daar lijkt het verdacht veel op. ;)

  18. Ik heb ’t uit een kookboek van de Britse celebritychef Hugh Fearnley Whittinbla-nogiets. Net wat minder hip dan meneer Ottolenghi, maar ik kook d’r wel meer uit :)

  19. Heel erg lekker! En makkelijk om te maken, met gangbare kruiden. Ook een fijne volgorde, als het ene staat te bakken/pruttelen heb je nog genoeg tijd om het volgende te snijden/vijzelen etc.

    Dit wordt denk ik een blijvertje.

  20. Vandaag mee ontbeten! :)

    Ilona's Bombay Eieren

    Wel een beetje eens met je lief en je broer inzake ‘best lekker maar niet zo bijzonder’. Het was echt wel een prima ontbijt, lekker kruidig door de koriander en komijn, maar niet iets waar ik nou op andere ochtenden naar ga terugverlangen. :)

  21. Overigens wel deels eens met hierboven. In 6-8 minuten bruin je uienringen wel, maar dat is bij mijn weten vooral door de Maillard-reactie en dat is écht wat anders dan karameliseren. Het omzetten van de suikers gebeurt vooral bij uien op een veel lagere temperatuur veel langer in de pan houden: dat vergt heel wat meer geduld dan vlug bruinbakken. :)

  22. Dat jij het niet zo bijzonder vindt mag, want jij bent verwend. Jij kookt te lekker een te gevarieerd en te bijzonder. :-)

    Maar verder nog steeds niet met jullie eens. Maillard en karamelisatie is bij mij een pot nat.

  23. Ik ben het met Ilona eens, uien bakken is wat anders dan uien karameliseren, ozo!

  24. Ja maar Eduardus, jij vindt dan weer dat je bij het karameliseren van uien allerlei onziningrediënten erbij in de pan moet gooien. Prima als je uienjam wilt maken, maar voor puur karameliseren heb je niets méér nodig dan uien, veel geduld, een snuf zout en een piepklein beetje olie. Eventueel een beetje baksoda als je na een half uur vindt dat het te langzaam gaat. Verder niks.

    Uien die in een paar minuten bruin gebakken zijn, zijn overigens ook hartstikke lekker hoor Robin. Maar qua smaak en textuur hebben ze niets te maken met wat er na een uur zachtjes bakken met uien gebeurt. :) Het ene bruin is het andere niet!

  25. En Robin dat je het ‘er niet mee eens’ bent verandert natuurlijk niks aan de waarheid erover hè? ;) -x-

  26. De waarheid, haaaa! :-)

    Ik schat zo in dat als jij die uien van jou karameliseert dat dat meteen een kilo is of zo. Ik heb dat ook wel eens gedaan, met een recept van David Chang. En ja, dan ontkom je er niet aan om dat low en slow te doen. En bovendien geeft dat ook een prachtig resultaat.

    Maar 1 uitje voor 1 receppie, dat kan dan echt wel sneller. En het blijft karameliseren. Bruin = verbranden van suikers = maillard = karameliseren. Het ene bruin is wel het andere bruin. Dat de ene nog lekkerder zijn dan de anderen, dat kan. Maar het is en blijft gekarameliseert.

    In mijn wereld dus, mijn waarheid. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *