Peperkip uit Sri Lanka

Gebakken Peperkip (kokoscurry met kip en zwarte peper)
Nu eens een curry zonder chilipeper maar met versgemalen zwarte peper, geen waslijst aan ingrediënten maar slechts een stuk of tien, geen uren voorbereidings- en suddertijd maar redelijk snel klaar, niet alleen voor grote mensen, maar voor het hele gezin. Dit recept komt uit het eerder besproken kookboek Sri Lanka Food, alleen heb ik de volgorde iets aangepast.


PEPERKIP
voor 2-4 personen

Voorbereiding:
Voeg bij elkaar en laat een uurtje marineren:
  * 500g kipfilet of dijfilet in blokjes
  * 1 tl zout
  * 1 à 2 tl versgemalen, zwarte peper
  * ½ tl kerriepoeder
  * 1 el lichte sojasaus
  * 1 el rijstazijn (of een andere milde, heldere azijn)

Snij en zet klaar:
  * 1 grote ui in dunne ringen

Rasp op een microplane rasp of wrijf fijn in vijzel en zet klaar:
  * 4 tenen knoflook
  * 2 cm gemberwortel
  * 1 stengel citroengras

Ook nog nodig:
  * olie om in te bakken
  * 6 kerrieblaadjes (optioneel)
  * 100ml kokosmelk (of 200ml als je graag saus hebt)

Bereiding:
Bak de stukjes kip in wat olie lekker bruin. Haal de kip uit de pan.
Voeg wat extra olie toe en bak de uien in 10-15 minuten flink bruin.
Voeg tegen het einde de kerrieblaadjes toe en bak die eventjes mee.
Voeg currypasta (die van knoflook, gember en citroengras) toe en bak minuutje mee.
Doe de gebakken kip terug in de pan. Voeg kokosmelk toe en laat een kwartiertje sudderen.
Als de saus lekker dik en ingekookt is nog eens proeven, naar smaak zout toevoegen.
Garneren met lente-uitjes, serveren met rijst en bijvoorbeeld boontjes of peultjes.

PS. Het recept gaat uit van 100ml kokosmelk, dat geeft een “droge” curry, zoals op de foto. Wil je toch liever wat meer saus, gebruik dan 200ml kokosmelk en hou een maizenapapje bij de hand om eventueel op het laatst nog te binden.


Reacties

Peperkip uit Sri Lanka — 10 reacties

  1. Was erg lekker, dankjewel voor het delen! Vind alleen 1 tl zout wel erg veel; ik heb zelf maar de helft toegevoegd aan de marinade en vond het in combinatie met de sojasaus eigenlijk al wel zout genoeg.

  2. Goeie tip voor de argeloze receptenvolger: op deze site is zout op eigen risico! :-)

    Ik hou van zout. Strooi overal nog zout over voor ik het eet….

  3. Gisteren gemaakt en wat was het lekker! Heb het recept exact gevolgd, want dat is nou eenmaal wat ik doe :)
    Enige issue was dat de kokosmelksaus een tikkie begon te schiften. Maar het smaakte er niet minder om! En ik had geen curryblaadjes, maar die waren toch maar optioneel. Niet de moeite waard om daarvoor twee uur in bus en tram te gaan zitten. ;)
    Wat ik vooral fijn vond was de warme, kruidige smaak met zo net een zacht hintje kokos. Er gaat natuurlijk maar 100ml in, dus de kokossmaak blijft tamelijk subtiel.
    Zeer geslaagd recept in elk geval!

  4. Bij mij zag het er de eerste keer ook geschrift uit. En een beetje onsmakelijk zelfs omdat ik rode uien gebruikte:

    Gebakken Peperkip (kokoscurry met kip en zwarte peper)

    En tweede keer (resultaat bovenaan de post) vond ik nou ook geen schoonheidsprijs verdienen, maar het was beide keren wel erg lekker!
    Maar hoe dat zij het voor elkaar krijgt om het te zo uit te laten zien is me een raadsel:

    Gebakken Peperkip (kokoscurry met kip en zwarte peper)

    Hoe dan ook, bedankt weer voor feedback! :-)
    En blij dat iedereen het lekker vindt.

  5. Wij aten dit vandaag en vonden het heel erg lekker! Ik was even bang dat het te pittig zou zijn voor mijn moeder maar ook zij vond het voor herhaling vatbaar. Bedankt weer!

  6. Nee, absoluut niet. Als je uien echt goed donkerbruin carameliseert, dus niet lafhartig enkel een beetje laat zweten, dan worden ze heerlijk zacht en zoet. Verse ringetjes lente-ui geven een frisse, crunchy touch. En wat kleur. Dat zijn bijna tegenovergestelde dingen.

    Je zou de lente-ui ook wel weg kunnen laten, de gecarameliseerde ui niet.

  7. Ik vond ‘m lekker! Wel met de kanttekening dat ik 4 teentjes knoflook aan de ruime kant vind, de volgende keer ga ik voor de helft denk ik zo.

  8. Ja, dat soort dingen komen meestal ook niet zo nauw, de hoeveelheid knoflook. En het ligt er ook maar net aan hoe groot je teentjes zijn. Maar ik hou wel van knof! :-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *