Osmanthus

Osmanthus

Hoe heet het?
Osmanthus, gedroogde osmanthus bloesem, dried osmanthus flowers, Osmanthus fragrans (L), kinmokusei / 金木犀 (Japan), guì huā / gui hua / 桂花 (China)

Wat is het?
Het gedroogde bloempje van de Osmanthus struik. Vooral bekend en gebruikt in Azië, met name China. Osmanthus ruikt heerlijk zoet en aromatisch, als parfum.

Hoe te gebruiken?
Gebruik een schepje osmanthus samen met wat groene theeblaadjes om een kopje Chinese thee van te zetten. Sichuan restaurant San-San in Rotterdam serveert al jaren Osmanthus Pork / 桂花肉丝 / varkensreepjes bereid met osmanthusbloem. (zie : laatste foto, rechtsonderaan). En in Hong Kong kom je Osmanthus tegen in jellypuddinkjes. De gedroogde bloemen zijn erg lang houdbaar, al zal het aroma wel teruglopen.

Tips, weetjes & recepten

 • Recept : Champagne gelatinepuddinkjes met Osmanthus.
 • De Osmanthus fragrans is als plant of zaad ook wel te koop en te houden in Nederland maar is niet heel erg winterhard. Let op dat er meerdere soorten vande Osmanthus zijn..

Wat is er zoal te koop?


gedroogde Osmanthus bloem

merk: Eigen import van Amazing Oriental
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Dried Osmanthus Flower
ingrediënten: gedroogde osmanthus bloemen
prijsindicatie: € 1,50 (10g)

Gedroogde Osmantus Bloem

merk: Great Harvest
land van herkomst: China
etiket: Dried Osmanthus Flower
ingrediënten:
prijsindicatie: € 5,75 (60g)

Reacties

Osmanthus — 7 reacties

 1. Hee leuk dat je deze hier bespreekt ik zoek deze al een tijdje maar tot nu toe nergens te vinden of ik keek niet goed.
  Jaren geleden in Den haag bij Full moon deze puddingkjes gehad erg lekker.

 2. Ik zag het opeens liggen bij Oriental op de Kruiskade. Misschien dat het pas sinds kort in het assortiment is opgenomen, omdat de superfoodlovers het “ontdekt” hebben?

 3. Ik moest er 3 toko’s voor af, maar ik heb ze.
  En nu zit ik dus te genieten van groene thee met deze bloempjes.
  Ongelofelijk lekker! Een heel intens abrikoos/perzikaroma, zonder dat er een chemisch smaakje aan zit. Echt heel erg lekker!
  En zonder jouw site zou ik dit dus nooit hebben gekocht. Dank je wel!

 4. Ah, Beline. Wat ben je toch een schat. :-)
  Ik schrijf dan zo’n stukje, een beetje voor mijzelf en voor “de volledigheid” en denk “joh, Robin, daar zit niemand op te wachten, op Osmanthus”. En dan eerst Karl die reageert omdat hij het al kent en daarna jij, omdat je het niet kende en meteen bent gaan kopen. Echt, zo leuk. Dank je wel voor je feedback. Weer! :-)

 5. Your welcome! Maar het was toch echt jouw beschrijving (zoet en aromatisch, als parfum) die me deed besluiten dat ik dit in huis wilde hebben. :-) Redelijk verslavend trouwens, om hier thee van te drinken.

 6. De eerst volgende keer dat ik weer bij Amazing Oriental kom ga ik dit kopen. Ben heel benieuwd.
  Bij deze wil ik je ook bedanken voor deze site, ik vind hem fantastisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *