Chinese Broodjes

Chinese Buns
Speciaal voor iedereen die regelmatig langs een Chinese bakker komt maar nooit naar binnen stapt kocht ik een selectie aan Chinese broodjes. Eigenlijk zijn die allemaal lekker, ik durf ze iedereen aan te bevelen, behalve aan puristen die alleen zuurdesem of speltbrood willen eten. Chinese broodjes zijn namelijk altijd witte, zachte, enigszins zoete broodjes, soms met lekker kruimellaagje, soms niet. Vaak uit de oven, soms gefrituurd en soms gestoomd. Soms met zoete vulling (zoals custard of kokos), soms met hartige vulling (zoals cha siew, kipkerrie, tonijn of kaas), soms ook zonder vulling. Een Hollander zou zich bekocht kunnen voelen door de bescheiden hoeveelheid vulling, maar dat hoort nu eenmaal zo.

Naast deze broodjes verkopen ze ook pasteitjes, soms gemaakt van chewy kleefrijst, vaker van een superkruimelig, niet-al-te-zoet, soms helemaal-niet-zoet deeg waarin in plaats van boter reuzel is gebruikt. Met een vulling die hartig, zoet of halfzoet is.HARTIGE CHINESE WITTE BROODJES

Chinese Sweet Bun
Bolo Bao / Bo Lo Baau / 菠萝 包
Letterlijk: ananasbroodje (in het engels pineapple bun) omdat het gelige, kruimelige craquelin-laagje bovenop vroeger vaak met ruitpatroon werd gebakken, waardoor het enigzins aan een ananas deed denken (zie foto), maar ananas gaat er niet in.
Recept (in het engels) : zelf bo lo bao maken

Sweet bun with Char Siu
Char siu bolo bao / 菠萝叉燒包
Net als hierboven een zacht, zoet broodje met kruimelige koekjeslaag, maar nu ook een vulling van char siu. Dat kan trouwens ook kip-kerrie zijn of een andere lekkere vulling. Je hebt ook varianten met gewone, gladde bovenkant, geen kruimellaagje. Of gestoomd broodje ipv gebakken. Zie ook de post over: Char Siu Bao)

Chinese bun with Meat Floss
Meat Floss Bun
Vlees Flos broodje, staat er op het bordje bij Felicity Bakery (voorheen bekend als Mei Sum). Het is een zoet, wit broodje belegd met meat floss (door Indo’s heel plastisch apenhaar genoemd), wat ijsbergsla en een zoetig wit sausje (of is het gewoon boter?). Als je dit niet kent moet je het zeker eens proberen, ik vind het erg lekker.

Sweet Bun with Tuna
Chinese Tuna Bun
Een zoet, zacht, wit broodje met een vulling van tonijn. Wat sesamzaadjes bovenop, waarschijnlijk om ze te kunnen onderscheiden van de andere broodjes, ze hebben allemaal hun eigen “merkje”.

Chinese Sausage Bun
Hong Kong Style Sausage Roll / 肠仔包
Een worstenbroodje zoals ze die in HongKong maken. Het is een zoet, zacht broodje met daarin dus een dun worstje dat gewoon naar een Hollands worstje smaakt. Het stelt niet veel voor en toch kun je ernaar verlangen. Ze bestaan ook in mini uitvoering, met een cocktail knakworstje erin. (de verhouding brood-worstje is dan vaak iets beter ;) )

Chinese Cheese and Onion Bun
Kaas en lenteui broodje
Een zoet, zacht, broodje uit de oven met daar bovenop kaas, lente-ui en soms ook mais.


ZOETE CHINESE WITTE BROODJES

Chinese Fried bun with custard
Fried pudding bun / 炸奶皇包
Een gefrituurd broodje met een zacht, zoete custardachtige puddingvulling. Ik ben er nog niet uit of het echt custard is (op ei-basis) of iets met gecondenseerde melk of een combinatie daarvan. Maar lekker is het wel.

Chinees Kokos broodje
Chinese coconut bun
Een zacht wit puntje met een vulling die qua structuur een beetje doet denken aan smeuïge amandelspijs maar is gemaakt van geraspte kokos. Je hebt deze broodjes ook met craquelin kruimelkoek laagje. Erg lekker!

PASTEITJES ENZO

Pasteitje Rundvlees bij MeiSun
Char Siu Sou / 叉燒 酥
Sou / 酥 is een pasteitje gemaakt van een speciaal soort Chinees bladerdeeg dat met reuzel in plaats van boter is gemaakt. Daardoor wordt het deeg extreem “flaky”, zoals de Engelsen zeggen. Deze pasteitjes zie je in driehoekige of halve maanvorm, maar soms ook in de vorm van saucijzenbroodje, met lekkere vleesvulling zoals char siu of kipkerrie. Ronde pasteitjes, die in de vorm van een gevulde koek worden vaker gevuld met een pasta van bijvoorbeeld rode bonen, groene bonen of lotuszaden. Die zijn niet zoet en niet hartig, maar iets ertussenin.

Ham Siu Kok
Ham Sui Gok / ham sui kok / 咸水角
Fried Pork Dumplings, een gefrituurd bolletje van kleefrijstmeel, gevuld met wat varkensvlees. Het deegje is een beetje chewy, half zoet, half hartig, een klein beetje een acquired taste, voornamelijk door die structuur. Dit is een typisch dimsum-gerechtje dat je dus ook bij dimsum-restaurants kunt bestellen, net als de volgende sesambal.

Fried Sesame ball with azuki beans
Sesame seed ball / Jian Dui / 煎堆
Dit in sesamzaadjes gerolde, gefrituurde bolletje van kleefrijstmeel heeft vaak een vulling van rode bonen. Het ziet er superlekker uit, maar het chewy deegje van kleefrijst en de niet al te zoete rode bonenpasta vallen bij Westerlingen niet altijd in de smaak. In Indonesië heet het onde-onde.

Chinese Custart pie
Egg custard tart, dàn tà / dan that / dan tat / 蛋挞
Waarschijnlijk een van de beroemdste Chinese gebakjes, ooit afgekeken van de Portugezen is dit custard taartje een dimsum-klassieker. Meestal gemaakt van een soort zandtaartdeeg (short crust in het Engels), wederom met reuzel gemaakt in plaats van boter. Maar soms ook van het eerder genoemde sou-deeg (酥). In Hong Kong kennen ze vele variaties, bijvoorbeeld met alleen eiwit, met kokos, honing, chocola, etc.


BEGINNERSTIPS

 • de chewy structuur van kleefrijstmeel-gebakjes (alsof het deeg niet helemaal gaar is, maar dat hoort zo) valt bij Westerlingen niet altijd meteen in de smaak. Ben je al een mieper, dan zou ik hier niet mee beginnen.
 • vullingen van rode bonen of groene bonen smaken anders dan Westerse tongen verwachten, niet zoet en niet hartig, maar daar iets tussenin. Ook hiervoor geldt “bestellen op eigen risico”.
 • let op dat veel van de pasteitjes per definitie niet vegetarisch zijn omdat men vaak reuzel gebruikt in het deeg. Maar vraag ernaar mocht dit een probleem zijn.
 • de prijs van losse broodjes ligt vaak rond de 1 euro en voor een doos met 12 broodjes betaal je vaak maar een tientje. Dat kan natuurlijk overal en in de toekomst verschillen, het is maar een indicatie.
 • lees ook de posts over 3 Chinese bakkers die deze en meer lekkernijen dagelijks vers bakken

Reacties

Chinese Broodjes — 16 reacties

 1. Ik ben 4 maanden door China getrokken en heb deze broodjes nooit ergens gezien; niet op straat, op markten of in restaurants. Uitzondering is een wit gestoomd broodje met een pruimenvulling. De variatie aan BaPao broodjes alleen in de supermarkt waar verschillende keukens vertegenwoordigt waren. Ik vrees dat dit allemaal voor de export-markt gemaakt word.

 2. In hongkong in dimsum restaurants kun je ze wel krijgen baken cha chiu bao en vooral de gestoomde variant ervan en al dat chinees gebak ook.
  Vooral in dimsum restaurants in amerika te vinden en dan allemaal die je hierboven vermelde Robin.
  Die dan tath hem je in de wat betere dimsum restaurants zelfs met birdsnest erop.

 3. Ja, Piet, daar heb je wel een punt. De witte broodjes zijn een moderne uitvinding uit Hongkong (en Macau). In Hongkong zul je ze wel op iedere hoek van de straat tegen komen, maar op het mainland niet inderdaad. En omdat veel Hongkong Chinezen de wereld in zijn getrokken vind je ze in de vele Chinatowns over de wereld ook.

  Maar die pasteitjes, met de kruimelige deeg, gemaakt met reuzel de met vullingen van rodebonenpasta of lotuszaden enzo, die vind je echt wel in heel China. Ik kwam ze in ieder geval regelmatig tegen.

 4. Ik moet zeggen, ik liep altijd met een grote boog om Chinese bakkers heen. Om de een of andere reden vond ik Chinese zoetigheid nooit aantrekkelijk. Zal wel te maken hebben met die gruwelijk vieze zout/zoete gedroogde pruimsnoepjes die ik ooit probeerde. Na het lezen van deze post ga ik echter binnenkort eens een doos vol scoren!
  Dank dus voor deze post!

 5. Nog een tip van mijn kant als je in een dimsum restaurant bent bestel niet teveel van deze broodjes en gebakjes als je alleen bent ze zijn namelijk erg vullend,zeker als je de kleinere gestoomde gerechtjes er ook nog bij besteld.

 6. Leuk, om al die broodjes eens van binnen te kunnen zien! Omdat ik ook nogal een “mieper” ben, geloof ik niet dat ik ze ooit ga proeven, maar ik was nog nooit verder gekomen dan bapao, dus ben ik weer bijgespijkerd ;-)

 7. Wat weer een mooi overzicht van Chinese broodjes en goed beschreven hoe ze smaken. Ik heb gelezen als je gewoon rijstmeel neemt ipv kleefrijst dat de smaak minder “ongaar” wordt bij zelf bakken van deze broodjes,misschien iets voor miepers…

 8. Blij om een broodje van binnen te zien (omdat je het zelf niet gaat eten)???
  Ook daar is blijkbaar behoefte aan… Soort voedsel-fetisjisme voor mensen die niet er zelf niet aan doen? (hier houdt gezien de aard van van deze site mijn analogie op…)
  Is er over zeer ongewone ”eters” niet al een emo-tv-show?

 9. Eduardus, bedank voor je geweldige bijdrage aan de discussie.. Hou het maar bij je broodje bal of frikandel.

 10. Beste cl, hou je bij het onderwerp, dwaal niet af, het onderwerp was “broodje”
  en geen “beleg”, daarvoor moet je bij de bij jouw bekende snackbar zijn ;-)

 11. Cli, laat Eduardus maar. Dat is zijn rol hier op Aziatische-ingredienten.nl. ;)

  Het geeft toch ook niet, als iemand er niks aan vindt. Ik ben normaal ook geen fan van witbrood en de Chinese broodjes kunnen niet witbroderder. Ik zie het ook meer als cakejes (voor de lekkere trek) dan als broodjes (voor de gezond). En vind het prima als een ander er niks aanvindt en liever iets anders eet.

  Het is een discussie als “wat is lekkerder, tofu of biesftuk?” Ja, ik vind biefstuk ook lekkerder dan tofu, maar dat betekent niet dat ik liever alleen maar biefstuk eet. Of wat is lekkerder, overjarige kaas of mozzarella? Ja, oude kaas natuurlijk, maar daarmee serveer ik mozzarella niet af. En nou ja, Ed waarschijnlijk wel. En dat moet hij natuurlijk lekker zelf weten. Er blijft heel veel over wat hij wel lekker vindt.

  PS Hij is ook al stokoud he, dan krijg je dat! *grin*

 12. Mozzarella, gatver, een witte rubberachtige substantie en zo smaakt het ook.
  Geef mij maar een broodje gehaktbal of frikandel, vind ik veel lekkerderder.
  En doe cli de groeten,”beleg en broodje” vormen één geheel bij de Chinees zeg ze :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *