Hoe heet het?
Lotusbroodje, Chinees broodje, Chinees gestoomd broodje, mantou, lotus buns, lotus leaf buns, Taiwanese hamburger bun, gwa bun, héyè jiā / 荷叶夹 of specifieker: gua bao / gwa pao / gēbāo / 割包 / yibao / 刈包.
Wat is het?
Een lotusbroodje is een gestoomd, dubbelgeslagen, plat, wit broodje, traditioneel gemaakt van bloem (bapaomeel), gist, reuzel, suiker en zout. In Amerika is dit broodje opgerukt tot favoriet streetfood, een hip alternatief op de hamburger.
Hoe te gebruiken?
Direct uit de diepvries in de stomer, 10-15 minuutjes stomen. Beleggen met lekker vette vleessoorten zoals Pekingeend, charsui of geroosterd buikspek. Babi pangang zal ook lekker zijn, “warm vlees” met satesaus ook. Komkommer erbij, lente-uitje en uit het vuistje opeten. Ingevroren broodjes zijn maanden houdbaar in de diepvries.
Tips, weetjes & recepten
- David Chang, van de beroemde Momofuku pork buns raadt iedereen aan gewoon deze broodjes kant-en-klaar te kopen in plaats van ze zelf te maken, maar voor wie eigenwijs is, hier het: recept voor gestoomde broodjes.
Lees meer over het Momofuku kookboek - Recepten/beleg-ideeën: gua bao ideetjes
Wat is er zoal te koop?
NB Deze gestoomde broodjes waren ooit redelijke moeilijk te vinden, maar tegenwoordig hebben de meeste toko’s ze wel in de vriezer en sommige gewone supermarkten ook.
waarom heten deze broodjes lotusbroodjes?
ik heb dit gerecht min of meer gemaakt. bij de toko (arnhem, johan de witt laan) heb ik gezocht naar lotusbroodjes (van tevoren deze site gecheckt) en dacht ik ook gevonden. bij het eten bleek dat het geen kale broodjes waren, maar dat er een vulling van lotuszaad in zat (de verpakking was ook 2 euro voor 6 broodjes, merk was wel mong lee shang). dat paste er op zich prima bij, maar na het eten nog even de info over de broodjes beter bekeken. de link naar het recept geeft ook kale broodjes, en als ik naar de info hierboven kijk, bedoel jij ook kale broodjes?
Heb ik nu de verkeerde broodjes gekocht? Ik zal de volgende keer bij de toko weer de vriezer induiken, maar ik dacht dat er alleen maar tig soorten broodjes met vulling lagen.
PS dank je wel voor alle info op deze site. erg gestructureerd en gedetailleerd. kijk regelmatig.
Ik denk dat ze lotusbroodje heten omdat ze in de verste verte een klein beetje op een dichtgevouwen lotusblad lijken:
Maar de naam is inderdaad geen duidelijke. Volgens mij is dat dubbelgevouwen broodje vooral groot geworden in Taiwan en daarna in de VS. Ik kwam er na het schrijven van deze post achter dat je met de naam ‘gwa pao’ of ‘gwa bun’ veel specifieker dit broodje aan kunt duiden. Maar het is inderdaad opletten in de winkel, je moet echt even goed kijken of het een dubbelgevouwen broodje is (want ja, ik bedoel kale broodjes, dus jij had de verkeerde, sorry!), is het niet dubbelgevouwen maar heeft het een andere vorm dat is de kans groot dat er vulling in zit. Of misschien even goed de ingrediëntendeclaratie lezen? Die is vast veel en veel langer als er ook nog een vulling in zit.
En ja, toko’s hebben tig soorten mèt vulling en vaak niet bovenstaande zonder vulling.
Beste Robin,
Ik ben op zoek naar de dubbelgevouwen Lotus buns om zelf te beleggen. Ik heb ze gevonden via Any food maar zij hebben ze alleen van 50g en kunnen geen zwaardere leveren. Weet jij toevallig of er ook al grotere (ca.75g) worden geimporteerd in NL / EU? mvg, Martijn de koning
Ik heb ze nooit groter gezien dan 50 gram per stuk.
NB. Heb je comment even verplaatst, van de post over bapaomeel naar deze over lotus buns
Bij welke gewone winkel kan ik ze kopen
Ik geen Sligro pas of zoiets
Bij veel winkels uit deze lijst : https://www.aziatische-ingredienten.nl/adreslijst/
Dat ziet er heerlijk uit!