Gestoomde Coquilles

St.Jacobs-mosselen op Chinese wijze

Supersimpel & superlekker: Chinees gestoomde coquilles met een heelijk frisse sojasausdressing. Succes verzekerd als je verse coquilles gebruikt. Leuk als amuse of voorgerechtje. Makkelijk voor te bereiden en snel te bereiden.Gestoomde coquillesRECEPT

Ingrediënten
6 dikke coquilles of 12 kleintjes
1 lente-uitje in dunne ringetjes
2 el arachide- of rijstolie
12 Chinese lepels of amusebakjes

Voor de dressing
1 el Chinese lichte sojasaus of Japanse sojasaus
1 el Shaoxing rijstwijn of Japanse sake
½ el heldere rijstazijn
1 tl gewone suiker

Voorbereiding
Spoel de coquilles schoon onder de kraan. Als je dikke coquilles hebt kun je ze beter halveren, dan garen ze gelijkmatiger. Leg in elke Chinese lepel een (halve) coquille. Of twee à drie coquilles per schaaltje als je ze als voorgerecht serveert. Meng de ingrediënten voor de dressing (bijvoorbeeld in een maat/schenkbekertje) en zet klaar. Snijd de lente-ui in ringetjes en zet klaar. Doe de olie in een pannetje en zet klaar.

Bereiding
Zet de coquilles met bakje/lepel en al in grote stoompan of stoomoven en stoom ze heel kort (minuutje of twee/drie) net aan gaar. Verwarm ondertussen je dressing even een paar seconden in de magnetron (gewoon warm niet kokendheet, pannetje kan ook). Als de coquilles gaar zijn (proef/test er eentje) schenk je een scheutje warme dressing over elke coquilles en verdeel je er wat lente-ui over. Verhit de olie in een klein pannetje tot die net begint te roken en giet een halve theelepel gloeiendhete olie per coquille al sissend op de lente-ui. Snel serveren voordat het koud wordt.

Uit: Wokken met Ming door M. Declercq


Reacties

Gestoomde Coquilles — 5 reacties

 1. Een week of twee geleden nog gemaakt. Ik vond het moeilijk om te coquilles goed gestoomd te krijgen. In de stoompan sloeg de stoom neer op de lepels. Resultaat: de lepels stonden vol met water. Ik denk dat mijn coquilles meer gekookt waren in het (nog steeds hete) gecondenseerde stoom-water, dan dat ze echt gestoomd waren.

  Bovendien had ik het gevoel dat de bovenkant gaarder was dan de onderkant. Omdat de lepel onder iedere coquille niet snel opgewarmd was. En dus de onderkant veel minder warmte kreeg dan de bovenkant.

  Volgende keer ga ik ze toch op een andere manier proberen te stomen. En daarna in de lepels leggen. Ik weet alleen nog niet hoe het dan anders te doen. Misschien toch eens van die bamboe/rieten stoom-mandjes kopen.

  Toch was het nog steeds lekker om te eten. Goed recept.

 2. Weet je zeker dat het vocht niet uit de coquilles zelf kwam? Omdat die uit de diepvries kwamen? Als je ze los wilt stomen, dan misschien op zo’n stoompapiertje?

  Geperforeerd Stoom Papier

  En dan de lepels toch ook meestomen, naast de coquilles. Zodat ze lekker mee opwarmen. ;-)

  Ander idee: coquilles op een bord leggen, daar plastic folie over en dat zo in de stoompan zetten. Dat zie ik sommige koks ook wel doen met gestoomde vis, strak folie over het bord trekken. En of ze daar dan ook nog een of meer gaatjes in prikken weet ik niet.

  Hoor graag het resultaat van je experimenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *