Rijstvellen (bánh tráng)

Vietnamese rijstvellenHoe heet het?
Rijstvellen, rijstvelletjes, Vietnamees rijstpapier, rice paper, rice sheets, bánh tráng / banh trang (Vietnam).

Wat is het?
Om rijstvellen te maken wordt een slurrie van rijstmeel, zout en water (tegenwoordig vaak met tapioca zetmeel voor extra elasticiteit) superdun uitgesmeerd, gestoomd en daarna te drogen gelegd op een soort smalle brancards van grof gewoven bamboe. Vandaar het vaak fraaie ruitpatroon. (zie: foto). Van deze rijstvellen maakt men zogenaamde “nems”, Vietnamese, koude loempia’s, ook wel lenterolletjes genoemd.

Hoe te gebruiken?
Vellen één voor één in een platte schaal met handwarm water 10 tot 40 seconden weken of tot ze zacht zijn, maar niet te zacht. Heet water gebruikte men vroeger, toen de vellen zonder tapiocameel nog veel dikker en stugger waren. Daarna op een bord leggen en beleggen met:
1. een eiwit (bv garnaal, omelet, tofu of kip)
2. knapperige groenten (bv taugé, julienne van wortel, komkommer, kool)
3. kruiden (bv koriander, Thaise basilicum basilicum, munt)
4. noodles (bv rijstvermicelli of glasnoedels)
Alles koud en alles gaar uiteraard. Leg de vulling onder het midden, vouw onderkant over de vulling, vouw zijkanten naar binnen en rol dan strak op. Tot gebruik onder plastic folie wegzetten. Serveren met zoete chilisaus of nuoc cham (sausje van limoensap, vissaus en suiker waarover later meer)

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


 Vietnamees Rijstpapier, bang trang

merk: Cock Brand
land van herkomst: Thailand
etiket: bánh tráng, 越南春卷皮, rice paper
ingrediënten: rijst 90%, water 8%, zout 2%
prijsindicatie: € 1,75 (454g)

Rijstvellen zonder tapioca

merk: Sonaco / 玫瑰牌
land van herkomst: Vietnam
etiket: bánh tráng gao, 越南春卷皮, rice paper, papel del arroz, reizpapier
ingrediënten: rijstmeel, water en zout
prijsindicatie: € 1,50 (340g)

Reacties

Rijstvellen (bánh tráng) — 44 reacties

  1. Kan iemand mij de energiewaardes vertellen van rijstpapier?
    De verpakking die ik heb vermeldt die niet

  2. Op deze site staan de calorieën van een aantal merken vermeld: http://www.nutritionix.com
    De serving sizes verschillen nogal, maar maar volgens mij komt het steeds neer op ongeveer 100kCal per 50g aan droge rijstvellen. Moet je zelf even wegen hoeveel zwaar jouw vellen zijn.

  3. Een mooie site met veel uitleg en ideen wist niet dat jullie op internet waren.

  4. Weet u ook of er rijstvellen te koop zijn zonder tapoicameel, dus alleen van rijstmeel?? Ik ben n.l gevoelig voor tapiocameel.
    Gr. Mirjam

  5. Ja, ik weet zeker dat ze bestaan, maar ik let er zelf nooit op. Zonder tapiocameel zijn ze iets moeilijker om mee te werken, dus ik denk dat de meeste rijstvellen tegenwoordig altijd van zo’n meel-mix gemaakt zijn. Ik verwacht eigenlijk dat je bij de natuurvoedingswinkels nog de meeste kans hebt om 100%-rijstmeel rijstvellen te vinden. Omdat daar meer mensen met intoleranties winkelen.

  6. Bij amazing oriental zijn ze verkrijgbaar banh trang gao ingredienten rijstmeel water en zout importeur is Cohe broekermeerstraat 135 in hoofddorp op de voorkant staat een rode roos is origineel uit vietnam heb van de week nog verse springrolls gemaakt met een heel aparte pinda dippingsaus erbij zat rode miso in wat het een hartige smaak gaf en heel ongewoonlijk kleefrijst wat het een fluweeltextuur gaf [als geheel gepureerd natuurlijk] succes mvg ed

  7. Op dit moment ben ik in Vietnam en gerechten gewikkeld in rijstvellen zijn echt heerlijk hier. Soms krijg je inderdaad de vellen die nog even met water geweekt moeten worden, maar ook heb je dunnere vellen die je direct op kunt rollen.
    Vooral lekker vind ik de combinatie van veel groen (koriander, Thaise basilicum, munt, sla, komkommer en tauge) met gekruid vlees. Heel fris maar toch ook de vleessmaak. Een dipsaus gemaakt met pinda’s is er ook erg lekker bij!

  8. Bij zo’n beetje iedere toko wel. Zoek er hier eentje bij je in de buurt: toko adreslijst

    Maar bij sommige supermarkten verkopen ze het volgens mij ook wel. De xenos, denk ik ook. Het is best goed verkrijgbaar.

  9. Laatst bij de Vietnamees in Utrecht bij de rijstvellen op tafel een heel handig hoog plastic bakje gekregen. Aan de ene kant de droge rijstvelletjes en eraan vast het rechtopstaande waterbakje. Geheel stond stevig, nam niet veel plaats in en zag er smaakvol uit. Weet iemand waar je deze bakken kunt kopen?

  10. Weet iemand hoe lang ik vegetarisch en niet vegetarisch gevulde rijstvellen kan bewaren? En hoe ik die het beste kan bewaren? Ivm een groot feest en dus een grote hoeveelheid moet ik het van te voren klaarmaken. Vast dank voor je reactie

  11. Het gaat dan eigenlijk om de ingrediënten die het minst lang bewaard kunnen worden, bv taugé die snel papperig kan worden. En natgemaakte rijstpapier kan heel snel weer droog en taai worden, als je het niet goed afdekt.
    Uit ervaring kan ik zeggen dat je het wel 12 uur lang kan bewaren, luchtdicht, in de koelkast. Maar dan is het niet meer zo lekker. Zo vers mogelijk is het lekkerst natuurlijk.
    Is het een optie om de gasten zelf te laten rollen? Dat maakt het lekkerder en ook leuker. Of een batch zelf prepareren en de rest door de gasten zelf laten rollen?

  12. Catharine, je kunt de ingrediënten voor de vulling heel goed een dag van tevoren voorbereiden. Schillen, snijden, blancheren, sausjes maken, van die dingen. Maar de rijstvellen zelf, dat is zoals Poppy ook al zegt gewoon echt niet aan te raden om dat langer dan 5 uur van tevoren te doen. Beter is dat vlak van tevoren te doen of nog beter, mensen zelf de vellen te laten weken, vullen en oprollen.

    Wil je het toch van tevoren doen, leg ze dan op een vochtige theedoek op een schaal, bedek ze ook met een vochtige theedoek en pak de hele schaal goed luchtdicht in met plastic wrap. Sommige mensen gebruiken keukenpapier, maar dat kan ook fout aflopen, dat het papier aan de rolletjes is geplakt, dus dat zou ik niet riskeren.

    En dan tot slot: van de ijskast worden de vellen hard. Dus als het even kan (en dat kan missschien best met vegetarische rolletjes!) zou ik ze buiten de koelkast bewaren.

    Ander risico is dat ze aan elkaar gaan plakken en daarna gaan scheuren. Dat voorkom je door ze individueel in te pakken of ze met een klein beetje olie in te smeren, maar of dat nou zo lekker is…. Misschien als je een lekkere olie met een smaakje gebruikt?

    Ik ben wel benieuwd hoe je het uiteindelijk gaat doen en wat jou bevindingen zullen zijn. Laat je het weten?

  13. Een late reactie, maar ik heb kort geleden een rice paper bowl gekocht in Utrecht, bij de nieuwe Toko Goedendag aan het Vredenburg. Inmiddels al meerdere keren gebruikt, vind het heel handig omdat het tijdens het maken van de summer rolls veel ruimte scheelt (je hebt er wel weer kastruimte voor nodig, maar ik ben gek op summer rolls, dus dat heb ik er wel voor over)

    Oh, een heerlijk en mooi kleurig recept (waar ik lang niet altijd de tijd voor neem) staat, heb ik lang geleden op 24kitchen gezien, het is vooral de mango die zo geweldig lekker is:
    https://www.24kitchen.nl/recepten/goi-cuon-summerrolls
    (incl instructiefilmpje, altijd leuk)

  14. Rijstvellen bleven plakkerig/kleverig wat doen we verkeerd?

  15. Misschien te koud water gebruikt om in te weken? Of te lang geweekt?
    Wat mij wel eens helpt is gewoon wat rondstruinen op youtube. Kijken hoe anderen het precies doen.

  16. Ja, bij Alibabi dus! ;-)
    Maar je wilt er liever niet meteen 5.000 rijstpapier waterbakken met zijvak houder hoeven kopen? Hm, ja, ik weet het niet. Ik zal het op Facebook vragen of iemand ze al eens gezien heeft in een Nederlandse winkel. Er ringt een heel vaag belletje in mijn hoofd van wel….

  17. Iemand wist zeker dat ze op Kruiskade in Rotterdam, dus ik meteen op pad voor je. Maar jammer genoeg geen geluk gehad. Al zegt dat stemmetje in mijn hoofd dat ik het ook daar zag, bij Amazing Oriental. Misschien als je bij een andere, grote vestiging woont je er eens zou kunnen neuzen. Edit: iemand anders zegt er eentje gekocht te hebben bij Oriental in hoofddorp, dus het lijkt erop dat Oriental ze in het assortiment heeft of had.

    Verder natuurlijk wel veel buitenlandse webshops waar ze te koop zijn: Ebay, Amazon, mvtradingonline.com

    Maar ja, als je dan doorklikt blijkt ook vaak dat ze niet leveren aan Nederland. Of schrikbarend duur zijn of dat ze 35 euro bezorgkosten rekenen, zoals die mvtradingonline.com. Dus voor wie online gaat bestellen in het buitenland: pas op!

  18. @Robin bij mvtradingonline.com zijn ze wel goedkoop, maar de verzendkosten naar Nederland zijn extreem hoog (meer dan $35).

  19. Ik heb een pakje rijstvelletjes in huis die sterk op ouwel lijken. Je kunt ze ook niet natmaken want dan veranderen ze in slijm. Wat kan ik hier mee doen?

  20. Ik heb het ook ooit eens gekocht en ben er nooit aan toegekomen het uit te proberen of uit te zoeken. Sorry, kan je dus (nog) niet helpen.

  21. Kijk eens wat een lezer mij stuurde, Bert? Een foto uit de Amazing Oriental Kruiskade. Ze hadden er vier! Ze staan bij de stapels wegwerpbordjes en wegwerpbakjes. Helemaal achteraan in de winkel, tegen de muur. Dus toch! :-)

    Rijstpapier Waterbak Met ZijvakHouder

    Gebruiksaanwijzing:
    1. Giet kokend water in de twee buitenste sleuven van de kom
    2. Zet het rijstpapier in de middelste sleuf
    3. Pak 1 plak rijstpapier en dompel deze in het water in 1 van de buitenste sleuven.
    4. Draai de plak wat rond om deze goed nat te mken
    5. Het rijstpapier is nu klaar voor gebruik

  22. Ja, gooi maar eens zo’n rijstvel in de frituurpan.
    Maar een gefrituurde loempia zou ik er niet meer maken.
    Ik heb er wel eens van gehoord, maar volgens mij is het niet te doen.
    Als je het toch perse wilt probreren, zoek dan naar vierkante vellen, liefst gemaakt van een mix met tapiocameel.
    En laat ons weten hoe het ging. ;-)

  23. Moest het jullie nog interesseren; de eerste keer ooit dat ik zelf loempia’s maakte, was dat met rijstpapier…

    Qua smaak was dat goed, maar ze waren wel erg bros waardoor bijna de helft barstte, en ze vol vet liepen. Niet echt schitterend, dus, als geef ik toe dat dat aan mijn techniek kan gelegen hebben, het mijn eerste keer zijnde ;-)

    Wel goed gaat het als je ze, eventueel met een klein beetje olie ingestreken, in de oven zet, dan worden ze lekker krokant. Doet naar mijn mening een beetje filo/brickdeeg aan, misschien handig voor de glutenvermijders.

  24. Zijn er ook vellen met alleen tapioca, geen rijstmeel? Ik mag geen rijst eten en ik vind deze springrolls zo lekker!

  25. Ja, er schijnen ook velletjes van 100% tapioca te zijn. Ik weet alleen niet of die ook in NL te koop zijn.

  26. Hallo, ik heb een vraagje, ik heb totaal geen ervaring met al deze verschillende soorten deeg/rijst vellen. Ik wil graag meerdere soorten proberen, maar welke vellen zijn het beste te gebruiken om te stomen? Zijn er meerdere vellen die gestoomd kunnen worden? Kunnen ze allemaal gestoomd worden? Ben erg benieuwd! Gr. Patricia

  27. Ik zou loempiavellen niet stomen, denk ik. En ook bovenstaande rijstvellen zou ik niet stomen. Het meest voor de hand liggend om te stomen zijn denk ik : wontonvelletjes.

    Wat precies/ongeveer wil je maken dan?

  28. Rijstpapier is prima te frituren. Dun laagje neutrale olie bv. sojaolie in een koekenpan, heet maken en een veel re in laten glijden. Frituurt als kroepoek. Snel eruit halen en uitlekken op keukenpapier. In kleine stukjes als garnering bij je gerecht. Lekker!

  29. Ik zoek droge flinterdunne rijstvellen. Ik ben net terug uit Vietnam en deze daar veel gegeten.ik kon ze zelf vullen met van alles. Waar kan je die krijgen?

  30. Je bedoelt iets anders dan bovenstaande rijstvellen?
    Want bovenstaande rijstvellen zijn bij iedere toko te koop en zelfs bij veel gewone supermarkten ook.

  31. Hallo,

    Ik heb gisteren verse koude loempias gemaakt. ( goi cuon)
    Ik heb ze elk apart ingepakt in vershoudfolie en in de frigo gelegd. Hoelang blijven deze nu goed? 2 dagen?
    Alvast bedankt.
    Groetjes kelly

  32. in Frankrijk krijg je van die heerlijke gefrituurde nems in rijstpapier. Op YOutube gekeken maar als ik het frituur ontstaan door de hitte ballonnetjes die knappen. met als gevolg dat de nem volloopt met frituur vet. kan iemand me helpen? wat doe ik fout?

  33. Ik krijg ook regelmatig nems in Frankrijk en vindt daar juist helemaal niks aan. En omdat ik ook nog weet dat het tricky is ze te maken begin ik er niet eens aan. ;-)

    Maar als ik een poging zou wagen zou ik zorgen dat ik 2 versies rijstpapier had. Eentje 100% rijst en eentje met ook een percentage tapiocameel. Misschien dat dat uitmaakt. Ik zou de vulling eerst heel stevig oprollen in keukenpapier of zo. Dat je dus al begint met een stevige worst. Ik zou het rijstpapier zo kort mogelijk weken. Ik zou het rolletje zo stevig mogelijk oprollen. En misschien zou ik met een kwast en een maizenapapje de vouwen dichtplakken. Maar ja, dat is dus allemaal puur theoretisch.

    Maar ik krijg wel zin om ermee aan de slag te gaan. Wie weet. ;-)
    Wat is jouw favoriete vulling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *