Takoyaki (Japanse poffertjes)

Takoyaki, Japanse poffertjes
Hoe heet het?
Takoyaki / たこ焼き / 蛸焼, octopus balls, octopus fritters, inktvis balletjes, Japanse poffertjes.

Wat is het?
Takoyaki is een moderne, Japanse fastfood / streetfood snack, oorspronkelijk uit Osaka. Het is een poffertje maar dan boller, ronder en met een zijdezachte structuur van binnen. Traditioneel gevuld met een stukje octopus, wat rode gember, tenkatsu en lente-ui. Ze worden gebakken in een takoyaki pan en daarna op smaak gebracht met okonomiyakisaus, kewpie mayonaise, aonori en bonito flakes. Maar er lijken constant nieuwe varianten bij te komen, zoals met garnalen & chilisaus of zelfs met ham & kaas.

Hoe te gebruiken?
Takoyaki is natuurlijk het lekkerst als die vers bereid is (zie recept) maar tegenwoordig vind je kant-en-klare takoyaki balletjes ook in de diepvries van de toko. Die zijn hoewel zeer karig gevuld, best lekker. Je moet je alleen niks aantrekken van de gebruiksaanwijzing op het etiket want 2 minuten in de magnetron moet een vergissing zijn, 25 minuten op een rooster in een oven van 180°C werkt veel beter. Daarna op een bordje leggen, kant-en-klare okonomiyaki saus erover, mayonaise, aonori en bonito flakes.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


Takoyaki, Japanse poffertjes uit de vriezer

merk: Tsukiji
land van herkomst: Groot Brittanië
etiket: Takoyaki (Japanse Octopusbal)
ingrediënten: water, tarwebloem, octopus (weekdier) (Octopus Kagoshimensis Ortmann)(10%), kool, prei, bonito (vis) poeder, plantaardige olie, sojasaus (water, sojabonen, tarwebloem, zout, alcohol), smaakversterker E621, rijsmiddel E500, suiker, zout.
prijsindicatie: € vergeten op te schrijven (480g / 16 balletjes)Dwarsdoorsnede van zo’n kant-en-klaar nog half bevroren takoyaki balletje :
Binnenkant/inside Takoyaki


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *