Takoyaki Pan voor Takoyaki

Takoyaki Pan
Hoe heet het?
Takoyaki pan, Japanse poffertjespan, takoyaki-ki / たこ焼き器.

Wat is het?
Een takoyaki pan is een Japanse versie van onze poffertjespan, alleen zijn de rondjes iets dieper/ronder en kleiner van diameter (de sojaboontjes op de foto illustereren dat hopelijk een beetje). Ze bestaan in allerlei uitvoeringen, licht, zwaar, aluminium, gietijzer, met of zonder anti-aanbaklaag, goedkoop, duur, met veel of weinig inhammetjes. Er zijn ook elektrische uitvoeringen, die zet je op tafel om gezellig met zijn allen takoyaki’s te maken (foto). Weer eens wat anders dan gourmetten.

Hoe te gebruiken?
Je verhit de licht ingevette pan, giet de kuiltjes vol met een soort pannenkoekenbeslag, laat daar een stukje octopus en extra smaakmakers in afzinken en zo gauw de buitenkant genoeg gebakken is om niet meer aan de pan te plakken draai je het poffertje een kwartslag om. Daardoor loopt er wat ongaar beslag in de pan. Wacht tot dat beslag weer net aan gaar is en draai de takoyaki nog een kwartslag. Wederom loopt er wat ongaar beslag uit en nu zou je een perfect rond en enigszins hol poffertje moeten hebben. Bak nog wat langer en draai regelmatig tot ze mooi egaal bruin en knapperig van buiten en silky van binnen zijn.

Tips, weetjes & recepten

 • Duidelijk instructiefilmpje van: Cooking with Dog.
  Na de klik hieronder het recept in het Nederlands uitgeschreven met linkjes voor meer uitleg van alle ingrediënten.
 • Er zijn ondertussen op de wereld al vele varianten verzonnen: hartig, vegetarisch, zoet. Eigenlijk zouden wij Hollanders, met onze pannenkoekentraditie de beste varianten moeten kunnen verzinnen. Met spek en appelstroop bijvoorbeeld.
 • Alternatieve pannen:
  * zo’n moderne, elektrische cake pop maker. (zie: filmpje)
  * een ouderwetse, Deense Æbleskiver-pan (Deense poffertjes)
  * een Hollandse poffertjespan, al is die niet ideaal. De takoyaki wordt niet mooi rond en zeker niet hol/luchtig van binnen. (ik probeerde het eerder, kijk: foto)

TAKOYAKI RECEPT Takoyaki met garnaal

Beslag
1 losgeklopt ei
340ml ijskoud water
½ tl dashi-poeder
½ tl zout
1 tl sojasaus
100g zachte bloem

Vulling
150g gare octopus
(of rauwe garnaal)
4 el tenkasu
6g beni shoga
2g sakuraebi

Garnering
Okonomiyaki saus
aonori
Kewpie mayonaise
bonito flakes
lente-ui in dunne ringetjes

Meng bloem en water met een garde tot beslagje, voeg het losgeslagen ei, dashipoeder, sojasaus en zout toe en meng. Doe eventueel over in een maatbeker of iets waarmee je makkelijk schenkt.
Verhit de pan, vet in met wat olie en als die heet is schenk je de uitsparinkjes bijna vol. Laat er een stukje octopus in vallen, besprenkel met de andere smaakmakers. Draai de poffertjes zo gauw dat kan een kwartslag (bekijk een filmpje op youtube om moed te krijgen, het is wel te doen, maar valt nog niet mee). Wacht even en draai nog een kwartslag. Blijf daarna draaien tot ze mooi bruin en knapperig zijn. Leg op een bord. Okonomiyakisaus erover, de aonori, de mayonaise, de bonitovlokken en de lenteui. Warm opeten!

Over de bloem voor takoyaki
Het lekkerste is een bloem met een laag glutengehalte te gebruiken zoals bapaomeel of cakemeel (let op: niet cake mix). Er zijn ook kant-en-klare mixen voor okinomiyaki (lekker, maar prijzig). Met gewone bloem lukt het natuurlijk ook, maar het resultaat zal iets minder fluffy/zacht zijn. Trucje om het toch weer zachter te krijgen: vervang 1 eetlepel van de gewone bloem door maïzena.

Verschil met poffertjespan
De “kommetjes” in een poffertjespan zijn breder en minder diep. Hier zie je de 2 pannen naast elkaar:

Takoyaki vs Poffertjes Pan


Reacties

Takoyaki Pan voor Takoyaki — 15 reacties

 1. wat grappig! net eentje van gietijzer op de kop getikt op de vrijmarkt in Groningen, voor 1 euro :) zal hem binnenkort proberen…

 2. Leuk! Denk je dat ie in een vorig leven een Deense Æbleskiverpan was of een Japanse takoyakipan?

 3. een takoyaki pan want dat staat er op gegraveerd, incl schattig klein octopusje :P

 4. Ha wat grappig een japanse poffertjes pan. Robin wist je ook dat er een indiase variant bestaat? Om zogenaamde kuzhi paniyaram in te bakken. Deze kunnen zowel hartig als zoet zijn. De pan daarvan heeft juist grotere en diepere kommetjes.

 5. Nee, die kende ik niet! Cool!
  Toch lijken die pannen wel heel erg op elkaar hoor. Ik denk dat je prima kuzhi paniyaram kunt maken in een takoyaki-pan. Ik ga het in ieder geval zeker een keer maken, lijkt me erg lekker.
  Heb jij een favoriet kuzhi paniyaram recept?

  Dit ziet er in ieder geval heel doable uit:

 6. Nee geen favo recept. Wel de zoete variant een keer geprobeert, in een poffertjespan bij gebrek aan t een paniyaram of takoyaki pan. Maar dat bakte onwijs aan. Een grote mislukking. Dus ik wil de hartige variant ook nog een keer proberen. Misschien eens kijken voor een takoyaki pan. Misschien beter verkrijgbaar dan een paniyaram pan.. weet jij dat toevallig?

 7. Je ziet ze maar heel soms. Eerder nog die Deense pannen. Maar die zijn volgens mij altijd van “aanbak” gietijzer. Ik kan daar niet mee uit de voeten.

  Maar als je bestelt bij Amazon, Ebay of AliExpress heb je best veel keus. En veel leveranciers rekenen geen verzendkosten. Dan is niet de volgende dag in huis, maar wat maakt dat uit met zo’n pan?

  Ik bestelde de mijne bij AliExpress. Kwam in zo’n doos:

  Mijn Takoyaki Pan

 8. Ik heb dus een takoyaki pan besteld uit Japan (een electrische) nu wilde ik daar al een converter voor kopen want er zit een japanse plug aan, maar nu blijkt dat je er ook een omvormer voor moet kopen.

  Dit heb ik er niet voor over.. Maar nu zie ik dat Robin (en Sarah) mogelijk dezelfde pan hebben als ik? Hoe hebben jullie die in gebruik dan?

  Als ik er geen oplossing voor vind wil ik hem doorverkopen namelijk.
  Mailen kan naar fyralynn@yahoo.com

 9. Mijn pan is niet elektrisch, Dewi. Die gaat gewoon op het gas. En volgens mij is die van Sara ook niet elektrisch.

  Wel balen dat jouw pan hier niet gewoon in het stopcontact kan, Dewi. Maar wel goed om te weten, voor wie ook eens denkt een elektrisch apparaat in Japan te bestellen!

 10. Hai heeft iemand hier ervaring met bakken beslag in kokosolie? Ik wil ook zo’n pan aanschaffen (wil per se van gietijzer, geen teflonspul) maar ik heb een slechte ervaring met een Hollandse poffertjespan. Ik heb in plaats van boter kokosolie gebruikt om mee te bakken. Bleef erg plakken.

 11. Ik denk niet dat dat aan de kokosolie lag. Gietijzer is gewoon iets moeilijker bakken. En je moet de pan dan goed inwerken. Hoe vaker je hem gebruikt, hoe minder hij zal aanbakken. Maar ik heb daar zelf geen ervaring mee, ik hou juist erg van teflon.

  Hopelijk komt er nog een lezer langs met meer ervaring met kokosolie en gietijzer.

 12. Al veel over takoyaki gelezen, maar nog niet over gegaan tot de aanschaf van een takoyaki pan. Wel nieuwsgierig, dus ik heb vandaag een zak takoyaki aangeschaft…uit de diepvries, haha. Ben benieuwd! :-)

 13. Ja, ik ook! Laat je het wel weten?
  Ik heb ondertussen ook eens gezocht in de diepvries van de toko maar niks kunnen vinden. Dus kom op, vertel! ;-)

  *edit 25 Maart 2017*
  Ik heb ze gevonden, geproefd en het viel alleszins mee! Best lekker, zolang je ze maar opwarmt in de oven en niet luistert naar de gebruikswijzing.
  Lees er meer over in de post : Takoyaki (Japanse Poffertjes).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *