Bapao

Chinese bapao
Hoe heet het?
Bapao, stoombroodje, broodje bapao (pleonasme), baozi / bao / bau / humbow / nunu / bakpao / bausak / pow / pau / pao / 包子 (China), bakpao (Indonesië).

Wat is het?
Bapao is een gestoomd broodbolletje liefst gemaakt van extra fijn gemalen en wit gebleekt tarwemeel (genaamd: bapaomeel) wat de structuur zeer zacht en fluffy maakt. Midden in het broodje zit een vulling van vlees, vis, iets vegetarisch of zelfs iets zoets. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bapao is van oorsprong Chinees en wordt daar baozi genoemd, maar in Nederland kennen we het dankzij de Indo’s als bapao.

Hoe te gebruiken?
Kant-en-klare bapao stoom je boven zacht kokend water in een stoompan. De kleintjes van 5 cm doorsnede (xiǎobāo / 小包) stoom je korter dan de grote van 10cm (dàbāo / 大包) en bevroren langer dan ontdooid. Dat varieert dus zo tussen de 7 en 25 minuten. In de magnetron schijnt ook te kunnen. Als je niet van zacht, vochtig brooddeeg houdt kun je ze ook gewoon 7 minuten in een oven van 180C opwarmen, al is dat wel vloeken in de bapaokerk.

Tips, weetjes & recepten

Verschillende soorten bapao
Veel mensen kennen de grote bapao’s gevuld met min of meer pittige vleesvulling die je bij iedere supermarkt of snackbar kunt kopen, maar bij de Aziatische supermarkt verkopen ze veel meer varianten en zijn de broodjes zachter, zoeter en luchtiger.

Mijn favoriet op dit moment is deze “Chilli crab bao” :
Chili Crab Pau

Bapao uit Taiwan, zagen er ernstig authentiek en lekker uit, maar waren het niet. De vulling leek wel natte frikandel.
Kung Fu Steam Buns

Ook niet zo lekker, de Bapao uit de supermarkt. Het brood is niet fluffy :
Broodje Bapao

Grijze bapao (gekleurd met gemalen bamboe houtskool) met vulling van gezouten eidooier (liu sha bao / 流沙包) :
Charcoal Salted Egg Custard Pau

Mini bapao uit eigen keuken van Amazing Oriental:
Mini Bapao Kip

Bapao uit de magnetron, als je niet oplet:
Magnetron Bapao

Wat is er zoal te koop?


bapao met chile krab

merk: SMH Signature Paus
land van herkomst: Singapore
etiket: Chilli Crab Pao
ingrediënten: Tarwemeel, suiker, chilli krab saus, inktvis, krabvlees, surimia, ei, bakvet (palmolie), garnaal, koriander, aardappelzetmeel, bakpoeder (rijsmiddel (E500)), emulgator (E541, E450), ui, gistextract, gedroogde gist, zuurteregelaar (E503), plantaardige olie (palmoleïne), conserveringsmiddel (E282), sesamolie, peper, zout, chilie, kleurstof (E110,E122)
prijsindicatie: € ? (8 stuks / 240g)

bapao met mosterdkool

merk: Chimei
land van herkomst: Taiwan
etiket: Frozen Preserved Mustard Bun
ingrediënten: wheat flour, water, soybean protein, sugar, preserved mustard vegetable, soybean oil, soy sauce, yeast, palm oil, tapioca modified starch, sesame oil, ginger, salt, white pepper powder, emulsifier
prijsindicatie: € 3,95 (390g)

Kung Fu bapap

merk: Kung Fu Food
land van herkomst: Groot Brittanië
etiket: Kung Fu Steam Buns (jumbo stoom broodjes gevuld met kip en Chinese mushroom)
ingrediënten: tarwebloem, water, suiker, gist, bakpoeder, kippenpoot vlees (30%), lente-ui, gember, Chinesee droge champignons (10%), zwarte schimmel, varkensvet, reuzel, sichuan peper poeder, sesamolie, sojasaus (bevat: water, zout, sojabonen, tarwebloem, suiker), zout, msg, varkensvlee sparerib saus.
prijsindicatie: € 6,50 (4 x 150g)

Mini bapao Kip

merk: Chef Kok
land van herkomst: Nederland
etiket: Mini Bapao Kip (uit eigen keuken)
ingrediënten: kippevlees 14%, tarweblom, plantaardige olie, gist, zout, suiker, uien, ketjap, kruiden en specerijen.
prijsindicatie: € 5,25 (10 stuks)

Bapao Varken Heet

merk: Chefkok Brand
land van herkomst: Nederland
etiket: Bapao Varken Heet
ingrediënten: Brood: bloem, gist, melk, zout, suiker, eiwit. Vulling: varkensvlees (20%), specerijen, uien, suiker, zout, sambal oelek, E260, E211, E202, zoete ketjap, plantaardige olie.
prijsindicatie: € 2,59 (2 grote bapao’s)

Hollandse Bapao

merk: Tjendrawasih
land van herkomst: Nederland
etiket: Bapao Kippenvlees
ingrediënten: tarwebloem, kippenvees 20%, water, suike, uien, plantaardige olie, gist, kruiden en specerijen, smaakversterker E621, zout, knoflookpoeder, soja-extract, gemodificeerd maïszetmeel, emulgator E471
prijsindicatie: € 0,75 (1 bapao van 120g)

Bamboe houtskool bapao met gezouten eidooier custard

merk: SMG Signature Paus
land van herkomst: Singapore
etiket: Charcoal Salted Egg Custard Pau
ingrediënten: tarwemeel, suiker, boter, gezouten eigeel, volle melkpoeder, custard poeder (ei, melk), plantaardige olie (palm), gecondenseerde melk, bakpoeder (rijsmiddel E500), emulgator (E541, E450), gedroogde giste, zuurteregelaar (E503), conserveringsmiddel (E282), bamboe houtskool poeder, kleurstof (E102)
prijsindicatie: € ? (8 stuks / 240 gram)

 Char Siu Bao

merk: Delico van St. Anny Food BV
land van herkomst: Nederland
etiket: Cha Sieuw Pau
ingrediënten: varkensvlees 45%, water 21%, suiker 10%, aardappelmeel, plantaardige olie, sojasaus licht/donker, cha sieuw saus, sesamolie, uien, oestersaus, chinese wijn, vijf kruiden poeder, witte peper, kleurstof: E150C, smaakversterker E621, loogwater. Buitenkant: tarwebloem 9%, water, suiker, pakpoeder (moet rijsmiddel E500, E521, E544), reuzel, kokosaroma.
prijsindicatie: € 2,- (270g / 6 stuks)

Reacties

Bapao — 13 reacties

  1. Nooit geweten dat ze ook nog andere bapao’s hadden bij de Oriental. Ik keek er gewoon over heen, ging er van uit dat het gewone bapao’s waren. Maar dankzij jouw site weer geleerd dat ik met mijn ogen moet kijken en niet van het verwachtingspatroon in mijn hoofd moet uitgaan.
    Die chilicrab pao’s zijn idd. verslavend. Maar de grootste verrassing waren toch wel die grijze charcoal pao’s. Mennnnnn….wat zijn die lekker! En ze zijn zoet! Ik dacht dat ze hartig waren. Maar een tikje zout vloeibaar eigeel met zoete custard…..grote yummie! Ook lekker als makkelijk toetje!

  2. Leuk te horen! En die zwarte pao’s, stoom je die of doe je die net als ik in de oven? ;-)

  3. Ik stoom ze. Excact volgens de gebruiksaanwijzingen 6 min. Ik had al gelezen dat als je ze te lang stoomt het eigeel stolt, lees korrelig wordt.
    En vloeit het prachtig naar buiten als je ze aansnijdt.
    Maar jij doet ze dus in de oven? Ik vroeg me al af waar dat bruine bovenkantje vandaan kwam.
    De chili/crab-pao’s stoom ik dus (conform gebruiksaanwijzing) 2 min. langer, anders zijn ze nog koud van binnen.

  4. Oh fuck….je was sarcastisch en referreerde aan je eigen “prachtige” zwarte bapao….maar die was uit de magnetron, toch?

  5. Nee hoor, niet sarcastisch. De zwarte verbrandde die telt niet, vandaar dat ik die nu alweer niet bedoel. ;-)

    Gewoon de grijze / houtskool bapao.

    Vaak met gebruiksaanwijzingen van dit soort dimsum dingen dat je ze veel langer moet stomen/opwarmen. Ik weet niet wat dat is, misschien zijn de producenten bang dat als ze schrijven dat je iets 20 minuten moeten stomen, dat mensen dat te lang (lees: teveel werk) vinden? Maar het is vaak zo. Heel vaak.

  6. Hi Robin, ik heb een tijdje geen reacties geplaatst, niet alles behoeft commentaar, maar als je foto’s gaat plaatsen van geflambeerde bapao heb ik toch wel een paar vragen… Hoe heb je in vredesnaam een bapao zo kunnen toetakelen..Het enige wat ik kan bedenken is dat je de magnetron hebt aangezet en toen ging de deurbel (Jehova’s of energieoverstapenqueteurs)en toen even de bent tijd vergeten ?? Ach sommige mensen bakken een appeltaart als ze een huisbezichtiging hebben…. jouw huis zal iets anders hebben geroken….haha ;-)Of was het simpel een brandmelder test…..

  7. Haha, om even de tijd te vergeten heb ik geen jehova’s nodig, dat doet de leeftijd met mij! ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *